Punkt 4 Decentrale tilbud til unge i lokalområder

Beslutningstema

Drøftelse af decentrale tilbud til unge i lokalområder.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget drøfter sagen.

Sagsfremstilling

I forbindelse med Budget 2022 blev der fremsat forslag om at etablere decentrale kommunale tilbud til unge i lokalområderne.

Baggrunden for forslaget var en oplevelse af, at der i de mindre lokalsamfund efterspørges alternative fritidstilbud til de unge. Gennem de seneste år er der sket en centralisering af de kommunale fritidstilbud til børn og unge. Især kan det mærkes, at både juniorklubber, ungdomsskole- og musikskoletilbud er blevet lukket ned og centraliseret i Svendborg by. Samtidig var det opfattelsen, at det kan være en udfordring for børn og unge bosat på landet at blive transporteret med offentlig transport til Svendborg by for at deltage i de kommunale fritidstilbud.

 

Det vurderedes, at en decentral styrkelse af fritidstilbuddene ville have flere positive effekter. De mest åbenlyse vurderes at være en styrkelse af lokalområdernes tiltrækningskraft og bedre mental trivsel blandt de unge samt stimulere lysten til at sætte aktiviteter i gang.

 

I budgetforlig 2022 vedtog forligsparterne, at der ønskes en evaluering af kommunes nuværende fritidstilbud til børn og unge i lokalområderne med henblik på, at Kultur- og Fritidsudvalget efterfølgende vurderer behovet for nye decentrale fritidstilbud til børn og unge.

 

Ungdomsskolen og Musikskolen har i vedlagte notat beskrevet tidligere og nuværende decentrale tilbud til unge i Svendborg kommune.

 

Musikskoleleder Ole Caspersen og ungdomsskoleleder Cathri Jepsen deltager i punktet.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 13-06-2022

Drøftet, idet udvalget beder ungdomsskolen om, i samarbejde med administrationen, at konkretisere et budgettema til august mødet, hvor ungdomsskolen som en forsøgsordning etablerer en transportordning fra et givent skoledistrikt og ind til ungdomsskolen.