Punkt 11 Implementering af erfaringer fra projekt 'En fremstrakt hånd'

Beslutningstema

Orientering om plan for implementering af kernelementer fra projekt ’En fremstrakt hånd’.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Som led i satspuljeaftalen for 2019 blev der afsat i alt 50,3 mio. kr. til en pulje til udvikling og modning af et forebyggende kommunalt tilbud til psykisk sårbare unge i alderen 13-25 år, samt forældre til psykisk sårbare unge.

 

Børne- og Ungeudvalget godkendte i november 2019 en ansøgning til puljen, som Socialstyrelsen valgte at imødekomme. Projekt ’En fremstrakt hånd’ blev tildelt 6.7 mio. kr. over 3 år. Otte andre kommuner fik også støtte fra puljen. Støtten udløber 31. december 2022. Med støtten har Svendborg Kommune styrket indsatsen for psykisk sårbare unge på følgende måde:

  • Øget den Åbne anonyme rådgivning (ÅAR) i Ungekontakten med 1 fuldtidsstilling, hvor der i normal drift i Ungekontakten er en deltidsmedarbejder ansat (30 timer)
  • Ansat en fuldtidspsykolog i samarbejde med PPR, hvor der i normal drift ikke er en psykolog til stede i Ungekontakten 
  • Frikøbt en sundhedsplejerske 10 timer ugentligt, hvor sundhedsplejen i normal drift ikke har afsat særskilte ressource til det forebyggende arbejde på ungeområdet.
  • Ansat en projektleder til koordineringen af arbejdet med projektet.

 

Projekt ’En fremstrakt hånd’ har arbejdet med 8 kerneelementer, som tilsammen har udgjort den model til udvikling og modning af et forebyggende kommunalt tilbud til psykisk sårbare unge, som partierne bag satspuljeaftalen for 2019 har ønsket at få afprøvet.

 

Administrationen fremlægger i det følgende foreløbige perspektiver på hvordan projektets elementer kan forankres i den eksisterende driftsorganisation, uden tilførsel af midler. Forankring uden tilførsel af midler betyder, at der vendes tilbage til en drift af ÅAR i Ungekontakten med en deltidsmedarbejder på 30 timer, at der ikke længere vil være psykolog til stede i Ungekontakten til samtale- og behandlingsforløb, at Sundhedsplejen ikke har særskilte timer prioriteret til ungeområdet, og at der ikke er en egentlig projektleder. I vedlagte bilag er gennemgang af de 8 kerneelementer, samt deres mulige forankring.

 

Formålet med projekt ’En fremstrakt hånd’ har været at:

  • Sikre en styrket indsats for psykisk sårbare unge fra 13 til 25 år, ved at fokusere på en tydelig og sammenhængende koordinering af eksisterende og nye indsatser for målgruppen på tværs af kommunale forvaltningsområder
  • Række hånden ud til relevante ungemiljøer og derved skabe og etablere fysisk tilstedeværelse, der hvor de unge er, så psykisk sårbare unge kan modtage en hurtig og indledende hånd i ryggen i kendte omgivelser
  • Sikre tydelighed og gennemsigtighed omkring tilbud til gruppen af psykisk sårbare unge, sådan at både unge, forældre og professionelle omkring den unge altid har en fremstrakt hånd at gribe i
  • Fokusere på løbende opkvalificering af allerede eksisterende netværk af fagprofessionelle på tværs af kommune, uddannelses- og civilsamfund. Dette med henblik på, at de professionelle omkring den unge får redskaberne til at opspore og agere over for psykisk sårbare unge, og dermed sikre at den unge følges til den rette og sammenhængende hjælp.

 

Overordnet set har projektet indfriet overstående formål, og vist at kortere forebyggende samtaler kan have en positiv effekt for målgruppens mentale sundhed og trivsel.

 

Den endelige slutevaluering foreligger i ultimo 2022. Socialstyrelsen har peget på Svendborg Kommune som case til beregninger af sammenhæng mellem omkostninger og effekter, idet projekt ’En fremstrakt hånd’ er det projekt, som har haft flest unge igennem indsatsen. Lokale beregninger med SØM (Socialøkonomisk investeringsmodel) indikerer, at indsatsen muligvis kan have en positiv effekt på f.eks. antallet af unge på uddannelseshjælp. Dette udfoldes nærmere i projektets slutevaluering.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Projekt blev tildelt 6.749.007 mio. kr. i perioden 1. december 2019 – 31. december 2022.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Sagen afgøres i

Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-06-2022

Taget til efterretning.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende.