Punkt 7 Rekruttering og fastholdelse på dagtilbudsområdet

Beslutningstema

Orientering om det igangværende arbejde med at styrke rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på dagtilbudsområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Dagtilbudsområdet har medio 2021 igangsat et strategisk arbejde med at styrke rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. I denne sag gives der en foreløbig orientering om det igangsatte arbejde.

 

Svendborg Kommune oplever et markant stigende børnetal og er aktuelt i gang med at udvide med et betydeligt antal dagtilbudspladser. De nationalt besluttede minimumsnormeringer og målsætningen om en højere andel pædagogisk uddannede medarbejdere træder i kraft fra 2024 over hele landet. I Svendborg har Kommunalbestyrelsen givet dagtilbudsområdet midler til bedre normeringer allerede fra 2021. Der er en generel højkonjunktur og lav arbejdsløshed i samfundet. Samtidig har vi små ungdomsårgange, og færre søger mod de brede velfærdsuddannelser.

 

Tilsammen danner det baggrund for en strategisk udfordring med at tiltrække og fastholde et tilstrækkeligt antal medarbejdere. Dagtilbuddene kan allerede nu mærke, at det er en betydelig udfordring at tiltrække nok nye medarbejdere, ligesom det bliver ekstra vigtigt at fastholde nuværende medarbejdere, både uddannede og ikke-uddannede, fastansatte og vikarer. I de kommende år må det forventes, at udfordringen vil vokse.

 

Dagtilbudsområdet har derfor igangsat et strategisk arbejde for at styrke dagtilbud i Svendborg som en attraktiv arbejdsplads, der kan tiltrække nye ansøgere og formå at holde på de nuværende. Arbejdet har i første omgang taget afsæt i dagtilbudsledergruppen med en første involvering af fællestillidsrepræsentanter og pædagogiske teamledere. Arbejdet er ikke tilendebragt og dialogen vil over den kommende tid bredes yderligere ud.

 

Et omdrejningspunkt i drøftelserne har været behovet for i fremtiden i højere grad gribe rekruttering og fastholdelse an ud fra en tilgang, der sætter medarbejdere og potentielle ansøgeres ønsker og behov mere tydeligt i centrum.

 

Strategien rummer aktuelt tre overordnede spor:

 

Styrke dagtilbudsområdet synlighed og sammenhæng med uddannelsesinstitutioner så unge tidligere kan få et billede af, hvad det vil sige at arbejde i dagtilbud og uddanne sig inden for området. Det gælder både på folkeskoler, de generelle ungdomsuddannelser og uddannelserne til pædagog og pædagogisk assistent. Dagtilbudsområdet vil via fælles aktiviteter aktivt understøtte optaget på de lokale pædagogiske uddannelser og efterfølgende skabe gode praktikforløb og elevansættelser i Svendborg Kommune.

 

Fleksible og imødekommende ansættelser og ansættelsesprocesser. Dagtilbud skal i højere grad tilbyde fleksible løsninger, imødekommer ansøgeres ønsker og livssituation omkring arbejdstid, uddannelse m.m. Der er behov for nemt tilgængelige ’pakkeløsninger’ for ansøgere og medarbejdere, der er interesserede i at videreuddanne sig til fx pædagogiske assistent eller meritpædagog. Der er i den sammenhæng udarbejdet et budgettema til budget 2023, der lægger op til at forbedre vilkårene for at tage en meritpædagoguddannelse og øger antallet af pædagogiske assistentelever. 

 

Et godt arbejdsmiljø, der fastholder. Et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø og en velfungerende dialog på arbejdspladsen med høj psykologisk sikkerhed er en af nøglerne til at fastholde medarbejdere på området. Dagtilbudsområdet er præget af mange deltidsansættelser, og et velfungerende arbejdsmiljø kan også være med til understøtte flest mulige på et højt timetal. Endeligt er en attraktiv arbejdsplads med et godt renommé i omverden i sig selv med til at styrke rekrutteringen i udgangspunktet. Som et element heri gennemføres en undersøgelse blandt medarbejdere på dagtilbudsområdet for at identificere, hvad der har størst betydning for at et arbejde på dagtilbudsområdet fremstår attraktivt.

 

Nogle tiltag er igangsat, evt. i form af prøvehandlinger, mens andre kræver en nøjere forberedelse. Gennem den kommende tid skal de enkelte tiltag drøftes yderligere i dialog med relevante parter, bl.a. medarbejdere, faglige organisationer, lokale uddannelsesinstitutioner m.fl. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er udarbejdet et budgettema vedr. uddannelsesstillinger til meritpædagog og pædagogisk assistent til Budget 2023.

De forskellige tiltag forventes derudover at kunne holdes inden for eksisterende økonomiske rammer.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Sagen afgøres i

Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-06-2022

Taget til efterretning.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende.