Punkt 6 Placering af et midlertidigt modulhus med 28 vuggestuepladser i Svendborg by

Beslutningstema

Orientering om placering af et midlertidigt modulhus med 28 vuggestuepladser i Svendborg by.

Indstilling

Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget og Teknik- og Miljøudvalget

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets godkendte den 6. april 2022 indstillingen overfor Teknik- og Miljøudvalget om at søge en anlægsbevilling på 13,3 mio. kr. til etablering af 50 vuggestuepladser i Svendborg Kommune for at kunne opretholde pladsgarantien. Det fremgik af sagsfremstillingen, at det er muligt at etablere 18-22 vuggestuepladser ved udbygning af eksisterende børnehuse på Thurø, på Tåsinge og i Svendborg by. De resterende 28 vuggestuepladser blev foreslået etableret i et lejet/leaset modulhus i Svendborg by for en treårig periode. Administrationen ville arbejde på en placering af modulhuset og orientere Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, når en sådan var fundet. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. april 2022 anbefalingen om en anlægsbevilling, som blev godkendt af Kommunalbestyrelsen den 26. april 2022.

 

Baggrund for et midlertidigt modulhus i Svendborg by

Modulhuset er midlertidigt, fordi det ikke er muligt at placere et modulhus med 28 vuggestuepladser ved eksisterende børnehuse i Svendborg by. Modulhuset er derfor nødt til at blive etableret som et selvstændigt børnehus. Dette er ikke i overensstemmelse med principper for tilpasning af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet, besluttet af Udvalget for Børn og Unge den 6. juni 2012, hvor det fremgår, at alle børnehuse skal være integrerede børnehuse med vuggestue- og børnehavepladser.

 

Dernæst forventede administrationen allerede i april 2022 at den nye børnetalsprognose, forelagt Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 4. maj 2022, ville vise, at der er behov for flere dagtilbudspladser i blandt andet Svendborg by for at opretholde pladsgarantien og det politisk besluttede serviceniveau. Modulhuset skal derfor ses som en midlertidig løsning indtil permanente løsninger i Svendborg by kan tages i brug.

 

På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 4. maj 2022 blev det besluttet, at der skal udarbejdes anlægstemaer til budget 2023 på vuggestue- og børnehavepladser i Svendborg by. Da der er brug for at modulhuset kan tages i brug hurtigst muligt, kan igangsætningen ikke afvente beslutning om permanente løsninger i Svendborg by. 

 

Placering af et midlertidigt modulhus i Svendborg by

Administrationen har sammen med repræsentanter fra børnehusene besigtiget mulige placeringer af et midlertidigt modulhus i Svendborg by. Der er enighed om, at modulhuset mest hensigtsmæssigt kan placeres ved Wandallsgården i Vestre Skoles distrikt, hvor Dagplejen i dag har heldagslegestue for dagplejere i Svendborg by.

 

Modulhuset bliver et selvstændigt børnehus med en pædagogisk teamleder placeret under dagtilbuddet Vesterlunden. Det forventes at modulhuset kan stå klar til at modtage børn og forældre primo 2023. Da modulhuset er lejet/leaset for en treårig periode forventes det, at modulhuset kan anvendes til og med 2025.

 

I foråret 2022 undersøgte administrationen muligheden for at ombygge det tidligere selvejende dagtilbud Børnegården Byparken, som i dag udgør et midlertidigt børnehus for ukrainske børn, som midlertidigt børnehus med 28 vuggestuepladser i stedet for etablering af et midlertidigt modulhus. Administrationen vurderede, at dette ikke var en hensigtsmæssig løsning, da børnehuset er placeret i det udsatte boligområde, hvor dispensationen om at tilbyde to pladser udløber ved udgangen af 2024. Børnehuset ville derfor kun kunne anvendes som midlertidig løsning i 2023 og 2024, som vurderes at være for kort tid i forhold til etablering af permanente løsninger i Svendborg by.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Kommunalbestyrelsen godkendte den 26. april 2022 den samlede anlægsbevilling til etablering af vuggestuepladser i eksisterende børnehuse samt leje/leasing af et modulhus på 13,3 mio. kr.

 

Heraf vedrører 2,1 mio. kr. etablering af 18-22 vuggestuepladser i eksisterende børnehuse og 11,2 mio. kr. vedrører etablering og leje/leasing af et modulhus med 28 vuggestuepladser.

 

Den midlertidige periode på tre år tager udgangspunkt i lånebekendtgørelsen. Ved at holde sig på en periode på tre år vil Svendborg kommune ikke skulle deponere midler svarende til modulhusets samlede købssum og derved belaste Svendborg Kommunes økonomiske rammer yderligere.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven § 23.

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-06-2022

Taget til efterretning.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende.