Punkt 5 Planlægning af nyt børnehus på Thurø

Beslutningstema

I budget 2022 blev der afsat et anlægsbudget til et nyt børnehus på Thurø.

 

Der er udarbejdet et byggeprogram/skitseforslag, som skal forelægges Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget med henblik på endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget.   

 

Samtidig vil Teknik- og Miljøudvalget skulle tage processen for vejprojektet til efterretning.

 

Plan – og Lokalsamfundsudvalget skal anbefale forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for området, inden endelig vedtagelse i Kommunalbestyrelsen og efterfølgende offentliggørelse.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • At forslag til lokalplan og kommuneplantillæg godkendes og offentliggøres.

 

Direktionen indstiller til Børne-, Unge- Uddannelsesudvalget, at der overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,

  • At byggeprogrammet/skitseforslaget godkendes.
  • At processen for vejprojektet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund

For at Svendborg Kommune fortsat kan imødekomme pladsgarantien, og for at det som hovedregel fortsat skal være muligt at tilbyde dagtilbudspladser på Thurø til børn bosiddende på Thurø, er der i budget 2022 afsat et anlægsbudget til at etablere et nyt børnehus på Thurø med 14 vuggestuepladser, 100 børnehavepladser og en heldagslegestue til dagplejere på Thurø.

 

Den 7. april 2022 godkendte Teknik- og Miljøudvalget idéoplægget til børnehuset samt vejadgang til det nye børnehus ved etablering af en 4-benet rundkørsel med egen vejadgang. Udvalget anbefalede endvidere overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at bevillige en tillægsbevilling i 2023 på 8,5 mio. kr. Kommunalbestyrelsen godkendte tillægsbevillingen den 26. april 2022.

 

Det forventes, at det nye børnehus er klar til at modtage børn og forældre pr. 1. april 2024.

 

Lokalplan og kommuneplantillæg

Plan- og Lokalsamfundsudvalget igangsatte arbejdet med udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for realisering af det nye børnehus den 11. januar 2022. Udvalget blev forelagt en orientering om planprocessen herunder status på den forudgående høring den 5. april 2022.

 

På baggrund af den forudgående høring, samt en løbende dialog og inddragelse af lokalområdet, den interne projektgruppe, eksterne trafikrådgivere mv. er der udarbejdet forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, med det formål at sikre det nødvendige plangrundlag til den videre realisering af byggeprogrammet. Plangrundlaget og byggeprogrammet er udarbejdet i tæt samarbejde.

 

Lokalplanen har til formål at sikre, at området kan anvendes til offentlige formål, så der kan opføres et nyt børnehus lokalt på Thurø. Lokalplanen fastsætter rammerne for børnehusets fysiske placering, omfang, udformning og fremtoning samt fastsætter bestemmelser for udformning og placering af legeplads, parkering, sekundære bygninger samt ind - og udkørsel til området. Lokalplanen sikrer ligeledes, at der opnås en god synergi til det omkringliggende rekreative område, samt at den planlagte stiforbindelse på tværs af Thurø by sammentænkes med det nye børnehus.  

 

Lokalplanen har ligeledes til formål at sikre, at området indrettes, så det kan trafikbetjenes via en selvstændig overkørsel fra Eriksholmsvej/Bergmannsvej. 

 

Lokalplanen suppleres af et kommuneplantillæg, der omdanner området fra rekreativt område til offentlige formål i form af skoler, børne- og uddannelsesinstitutioner. Kommuneplantillægget viderefører de særlige bestemmelser om en rekreativ stiforbindelse i området. 

 

Plangrundlaget sendes i offentlig høring i otte uger i juli/august, og der planlægges et opfølgende borgermøde i august, hvor der vil ske en samlet kommunikation af byggeprogram, plangrundlag og vejprojekt.

 

Lokalplan 680 og kommuneplantillæg 2021.04 er vedlagt som bilag. Se bilag 1 (Bilag 1. Forslag til lokalplan 680) og bilag 2 (Bilag 2. Forslag til kommuneplantillæg 2021.04).

 

Byggeprogram/skitseforslag  

Der er udarbejdet et byggeprogram/skitseforslag. Byggeprogrammet indeholder disponering af grund, legeplads og parkeringsarealer samt indvendig indretning af børnehuset. Endvidere vises visualisering af facader samt oplæg til valg af materialer. Se bilag 3 (Bilag 3. Børnehuset Thurø – Byggeprogram/skitseforslag).

 

Byggeprogram/skitseforslag er skitseret med 4-benet rundkørsel.

 

Ved indkørsel fra Eriksholmsvej/Bergmannsvej vil man være nødsaget til at fjerne omkring 50 meter af den eksisterende beplantning, som i dag bliver brugt som ”opslagstavle” for beboerne på Thurø.

 

Vejprojekt

Der er i foråret 2022 blevet lavet en trafikanalyse for Thurø, hvor der ud fra kapacitetsberegninger er anbefalet etablering af en 4-benet rundkørsel i krydset Brovejen/Bergmannsvej/Eriksholmsvej. Denne løsning skal dog viderebehandles, så det sikres, at denne løsning også skaber trafiksikkerhed på stedet.

 

Der arbejdes nu ind i en geometrisk detaljering af området og de tilstødende veje, for at sikre den bedste løsning i krydset. Afhængig af dette udfald vil der blive foretaget skitsering af den endelige

løsning og udarbejdelse af en trafiksikkerhedsrevision af krydsløsningen, så det sikres, at de lette trafikanter kan håndteres trafiksikkert, og at trafikafviklingen ikke vil blive betydeligt negativt påvirket.

 

Det endelig valg af krydsløsning vil senere blive forelagt udvalget for endelig godkendelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ved budgetforliget for 2022 blev der afsat en samlet anlægsramme på 35,9 mio. kr. til etableringen af et nyt børnehus. Den 26. april 2022 godkendte kommunalbestyrelsen en tillægsbevilling på 8,5 mio. kr., hvorefter den samlede anlægsramme for projektet udgør 44,4 mio. kr.

CO2-Konsekvensvurdering

Det nye børnehus på Thurø vil have en maksimal CO2-belastning på 6,3 ton årligt.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-06-2022

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-06-2022

Anbefales og taget til efterretning.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende.