Punkt 4 Konkurrenceudsættelse

Beslutningstema

Orientering om konkurrenceudsættelse og brug af interne/eksterne konsulenter jf. Økonomiudvalgets tilkendegivelser fra mødet den 18. januar 2022.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orientering tages til efterretning.

Sagsfremstilling

På Økonomiudvalgets møde den 18. januar 2022 blev der i forbindelse med drøftelser om budgetproceduren for budget 2023 efterspurgt en status om prisafprøvning/konkurrenceudsættelse og om brugen at interne/eksterne konsulenter.

 

Der har igennem mange år været arbejdet på en øget professionalisering af kommunens køb af varer og tjenesteydelser således, at der sikres en løbende konkurrenceudsættelse på områder der løses af private aktører. Dette med det formål at sikre de nødvendige aftaler til rette pris og kvalitet. I vedlagte notat er der givet en status på arbejdet hermed.

 

På Økonomiudvalgets møde den 18. januar 2022 blev der desuden efterspurgt en status for kommunens brug af interne/eksterne konsulenter. Afledt af budgetforliget for 2019 vedtog Økonomiudvalget den 11. december 2018 ”Retningslinjer for brug af eksterne konsulenter”.

 

Retningslinjerne betyder for alle direktørområder, at påtænkt køb af eksterne konsulenter over 150.000 kr. i såvel drifts- og anlægssager skal forelægges til godkendelse i det enkelte fagudvalg, samt at Økonomiudvalget hvert år får forelagt en rapport over kommunens konsulentforbrug. I vedlagte notat er der kortfattet beskrevet om kommunens brug af interne/eksterne konsulenter, samt analyse af kommunens 5 største konsulentkøb i 2021 med en kort begrundelse for købet.

 

Udbud og frit valg på børne-, unge-, og uddannelsesområdet

På området er der generelt frit valg til at vælge en række ydelser fra private leverandører. Det drejer sig fx om private pasningsordninger, private dagtilbud, tilskud til pasning af egne børn samt privat- og friskoler.

Der er åben adgang til at oprette private tilbud af denne karakter, hvis man lever op til de fastsatte godkendelseskriterier i lovgivningen m.m.

Forældre eller tilbuddene modtager offentligt tilskud til dette direkte.

En række it-fagsystemer anvendes efter udbud eller tilsvarende konkurrenceudsættelse, fx pladsanvisningssystem, elevsystem, sprogvurderinger og trivselsvurderinger m.m. Konkurrenceudsættelsen sker løbende efter fastsatte aftaleintervaller i samarbejde med Udbud og Indkøb.

 

Anvendelse af eksterne konsulenter på børne-, unge-, og uddannelsesområdet

På børne-, unge-, og uddannelsesområdet anvendes i visse tilfælde eksterne konsulenter til at bidrage med løsning af opgaver, som kommunen ikke selv råder over ekspertise til i tilstrækkelig grad.

Det kan fx være udarbejdelse af elevtals- og børnetalsprognoser, kompetenceudvikling i form af organisations- og ledelsesudvikling, undersøgelse af arbejdsmiljø i evt. kritiske sager m.m.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Vil kræve en nærmere analyse af området

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen kendte

Lovgrundlag

Udbudsloven

Sagen afgøres i

Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget

Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-06-2022

Taget til efterretning.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (F) var fraværende.