Punkt 11 Orientering om Sundhedsreform

Beslutningstema

Orientering om den nationale sundhedsreform

Indstilling

Direktionen indstiller at Senior, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

I maj 2022 blev der vedtaget en aftale om reform af det danske sundhedsvæsen. Formålet med reformen er at imødegå de nationale udfordringer med blandt andet flere ældre, flere med kroniske lidelser og flere med psykiske udfordringer, samtidig med at der bliver færre i den arbejdsdygtige alder. Sundhedsvæsnet skal være stærkere, mere sammenhængende og mere nært. Flere skal behandles i eller tæt på eget hjem, blandt andet med digitale løsninger, og samarbejdet mellem sektorerne skal styrkes. Samlet afsættes der i alt 1,3 mia. årligt i 2022-2025 og efterfølgende 387 mio. årligt til varigt løft. Der ud over afsættes 4 mia. til 25 nærhospitaler.

 

Reformen peger på at der skal være adgang til kommunale sundhedstilbud af høj kvalitet på tværs i landet og at der skal udvikles og implementeres en national kvalitetsplan til at understøtte det. Første skridt er udvikling af kvalitetspakker for styrkelsen af de kommunale akutfunktioner i 2022 og for forebyggelsestilbud til borgere med kroniske sygdomme i 2023. Samlet afsættes der 264 mio. årligt til områderne.

 

Kvalitetspakken på området omkring borgere med kronisk sygdom vil have fokus på støtte til at klare sig selv bedst muligt, samt forebyggende kommunale tilbud om træning, kostomlægning og patientuddannelse. Der er fokus på sygdommene KOL, diabetes, hjertekar sygdomme, muskelskelet lidelser og flere samtidige sygdomme(multisyge).

 

Kvalitetspakken på området omkring kommunale akutfunktioner har fokus på at sikre at borgere der ikke har behov for sygehusindlæggelse, men har særlige observations, pleje eller behandlingsbehov, kan modtage dette tæt på eller i eget hjem. Kommunen skal have adgang til specialist rådgivning fra sygehuset, og der er fokus på borgernes egne ønsker.

 

For at bringe sundhedsvæsnet tættere på borgerne peges der på etableringen af nye moderne nærhospitaler, med fokus på IT, teknologi og udstyr til undersøgelse og behandling. Borgerne skal opleve et sammenhængende sundhedstilbud hvor flere aktører er sammen om opgaven i samme hus. Der skal ikke være sengepladser, men sammenhængende ambulante forløb. Der kommer et oplæg fra Sundhedsstyrelsen på det faglige indhold.

 

Reformen indeholder et selvstændigt fokus på at styrke digitale løsninger der kan hjælpe mennesker til bedre at håndtere egen sygdom. Der afsættes 7 mio. til kommunal udbredelse af telemedicin.

 

Der sættes fokus på at få implementeret patientansvarlig i sygehusvæsnet og der er også ønske om at styrke apotekernes rolle for at forebygge medicinfejl og hjælpe med eksempelvis dosisdispensering.

 

Der er stort fokus på at styrke almen praksis og sikre bedre lægedækning, blandt andet ved at uddanne flere speciallæger i almen medicin og styrke rekrutteringen. Der peges på at der skal være praksispligt i uddannelsesforløbene. Der skal endvidere gøres en særlig indsats for at få flere læger til områder i landet hvor der er mangel. Der vil også komme en analyse af modeller for vagtlægeordninger.

 

Der etableres en kommission for robusthed i sundhedsvæsnet, som skal lave anbefalinger til hvordan der kan sikres mere personale med mere tid til at løse kerneopgaven. Arbejdet forankres hos direktøren for Sundhedsstyrelsen.

 

Under overskriften ”Mere lighed i sundhed” peges der på styrkede muligheder for vederlagsfri medicin til borgere med skizofreni, specialiseret rehabilitering til borgere med Parkinson, sklerose og hjerneskade, mere viden om børns sundhed og trivsel, målrettede sundhedsplejerske indsatser til sårbare familier, ulighed i sundhed og de lovmæssige rammer for folkesundhed.

 

Ud over sundhedsreformen er der vedtaget en lovændring der sikrer rammerne omkring sundhedsklyngerne, som skal understøtte intentionerne i sundhedsreformen omkring styrket samarbejde på tværs omkring borgerne i overgangene mellem sygehus, kommune og almen praksis

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ikke fuldt afklarede

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Lovgrundlag

Sundhedsloven

Sagen afgøres i

Senior, Social- og Sundhedsudvalget

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 14-06-2022

Taget til efterretning.

 

Mikael Hansen (A) deltog ikke under behandlingen af punktet.