Punkt 14 Infrastrukturplan for Skovparken og projektforslag til udvikling af Svendborgs Østre Bydel

Beslutningstema

Tilsagn om opbakning til ansøgning til Landsbyggefonden fra afdeling Skovparken, Svendborg Andels-Boligforening, vedrørende Infrastrukturplan for Skovparken og projektforslag til udvikling af området omkring Skovparken til gavn for Østre Bydel.

Indstilling

Direktionen indstiller til godkendelse i Byrådet, at

  • der gives tilsagn til Svendborg Andels-Boligforening om opbakning til ansøgning til Landsbyggefonden vedrørende Infrastrukturplan for Skovparken,
  • Svendborg Kommune igangsætter udarbejdelse af udviklingsplan for grænseområdet mellem Skovparken og Nymarkskolen indenfor det næste år, og
  • der bevilges 2,0 mio. kr. til projektudvikling af infrastrukturtiltag og opstart af udviklingsplan, som finansieres fra udisponeret anlægspulje.

Sagsfremstilling

Svendborg Andels-Boligforening (SAB) har fremsendt oplæg til en infrastrukturplan for SAB’s afdeling 14, Skovparken, samt et projektforslag, der vurderes at ville igangsætte en gennemgribende udvikling af Østre Bydel.

Infrastrukturplanen er udviklet i forbindelse med, at Landsbyggefonden ved brev dateret den 23. januar 2020 meddeler Svendborg Andels-Boligforenings (SAB) og Svendborg Kommune, at der er afsat et beløb på kr. 20 millioner til forbedringer af infrastrukturen i boligområdet. Frist for ansøgning er 1. juli 2021.

I forlængelse heraf har SAB i samarbejde med beboere, afdelingsbestyrelsen, interessenter, Svendborg Kommune og eksterne rådgivere - Gråbrødre Arkitekter A/S og ByplanBureauet – udarbejdet den vedlagte plan for udviklingen af infrastrukturen i boligområdet og i tilknytning hertil forslag til, hvordan der kan skabes stærkere forbindelser til den omgivende by.

I Infrastrukturplanen er der indarbejdet et projektforslag, hvor der forslås etablering af en fælled med faciliteter rettet imod gadeidræt, et fælledhus, der kan benyttes af foreninger og andre aktører, samt en udvidelse af Nymarkskolens funktioner og faciliteter, hvilket vurderes tilsammen at ville igangsætte en udvikling i området omkring Skovparken – til gavn for hele bydelen.

Det overordnede formål med infrastrukturplanen og projektforslaget er dobbelt. For det første at iværksætte tiltag, der sikrer Skovparkens integrering i den omkringliggende by. I det medsendte materiale har vi kaldt dette formål ”Indefra og ud”. For det andet at åbne boligområdet Skovparken op for den omgivende by og omverden. I materialet har vi kaldt det formål ”Udefra og ind”.

Der har blandt alle de involverede parter været et højt ambitions­niveau. Derfor indeholder planerne også en stor buket af tiltag, der både adresserer udfordringer inde i boligområdet på SAB’s matrikel, og en række tiltag udenfor SAB’s matrikel, der kan understøtte det overordnede formål om Skovparkens integrering i den omkringliggende by.

Med andre ord: Infrastrukturplanen er ambitiøs, fordi den er tænkt sammen med et projektforslag, der igangsætter en ny udvikling – ikke kun i Skovparken – men i hele Svendborgs Østre bydel.

Ansøgningen om infrastrukturmidler til Landsbyggefonden omfatter følgende arbejder:

  • Etablering af nye hovedstier (Cykel- og gangstier)
  • Opgradering af eksisterende stier til hovedstier
  • Etablering af belysning og ophold på nye og eksisterende hovedstier og almindelige stier.
  • Flytning og opgradering af legeplads.
  • Etablering af ny legeplads.
  • Etablering af et torv sammen med en ny gade, der forbinder Marslevvej med Byparken.

 

Forud for indsendelse af Skema A vil der være en afklaringsproces omkring det præcise omfang og prioriteringerne i planen. Processen vil foregå som en dialog mellem SAB, Landsbyggefonden og Svendborg Kommune. Planen vil endvidere blive forelagt Boligministeriet til godkendelse.

Det forventes at være en forudsætning for den videre dialog med Landsbyggefonden og Boligministeriet, at Svendborg Kommune konkret - og inden for en overskuelig tidsramme - vil bidrage med at etablere løsninger for sikre forbindelser for den bløde trafik til og fra de omkringliggende områder – ved at realisere følgende arbejder:

  • Etablering af trafiksikre overgange ved Nyborgvej og Ørbækvej.
  • Opgradering af eksisterende overgang mod Tved

 

SAB foreslår endvidere Svendborg Kommune at etablere en ny vej, der forbinder Marslevvej med Ring Nord. Denne nye vej vil åbne Skovparken imod nord og dermed den øvrige del af Svendborg Kommune.

Herudover er det SAB’s ønske, at Svendborg Kommune forpligtiger sig til at igangsætte det videre arbejde med at etablere en fælled med tilhørende attraktioner - i form af en eller flere bygninger samt udendørs anlæg. SAB henviser samtidig til at være bekendt med, at Svendborg Kommune har udarbejdet en hvidbog med et inspirationskatalog over mulige kommende brugere og aktiviteter.

I forbindelse med etableringen af en gade hen over fælleden vil der være behov for en udmatrikulering eller mageskifte mellem Svendborg Kommune og Skovparken.

De øvrige tiltag i projektforslaget vil indgå i den videre strategiske planlægning af Skovparkens fremtid.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De 20 mio. kr. som Landsbyggefonden har afsat til forbedringer af infrastrukturen betragtes som et beløb, der kan forhandles om i den videre proces. Der er ikke fra Landsbyggefondens side fastsat konkrete procentuelle krav til kommunens medfinansiering af den endelige infrastrukturplan, men det forventes at kommunen vil deltage med de nødvendige tiltag for at infrastrukturforbedringerne får den nødvendige effekt i forhold til sammenhæng og forbindelser med den omgivende by. Det har ikke været muligt at få udarbejdet konkrete projekter for forslagene til vej- og stiforbindelserne udenfor Skovparken, hvorfor der ikke her kan anføres forventede kommunale udgifter. Til projektudvikling af infrastrukturtiltag og opstart af udviklingsplan peges på et beløb på 2,0 mio. kr. svarende til de 10 %, der kommunalt erlægges til byggeri af almene boliger.

Det videre arbejde med en udviklingsplan baseret på projektforslaget om at etablere en fælled med tilhørende attraktioner, bygninger og udendørs anlæg i sammenhæng med Nymarkskolen forestilles at kunne foregå over de næste 1-5 år. Det vil kræve afsætning af kommunale midler som udgangspunkt for forhandlinger med fonde og evt. investorer. Der vil ligeledes skulle afsættes midler til konkrete infrastrukturtiltag.

Det kommunale bidrag foranlediget af infrastrukturtiltagene har stor bevågenhed hos Boligministeriet, som til slut godkender Infrastrukturprojektet endeligt.

Lovgrundlag

Lov om almene boliger.

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-06-2021

Indstilles.

 

Afbud fra Flemming Madsen (A), Henrik Nielsen (C) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Søren Kongegaard (A), Hanne Ringgaard Møller (B) og Lars Erik Hornemann (V)

Beslutning i Byrådet den 29-06-2021

Godkendt.

 

Afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Tarik Kale (Ø).