Punkt 13 Nedlæggelse og optagelse af offentlige vejarealer ved Østre Havnevej – Maritim Erhvervspark

Beslutningstema

For at realisere visionerne for Fremtidens Havn og Lokalplan 647 for SIMAC og Nordre Kaj, herunder at muliggøre salg af lokalplanens Byggefelt C til byggeri af en Maritim Erhvervspark, skal et offentligt vejareal nær havnen nedlægges efter vejlovens bestemmelser. I samme omgang skal det godkendes, at et planlagt stræde til havnen får status af offentlig vej for at sikre, at kajen fortsat er forbundet i et net af offentlige veje. Da strædet først forventes anlagt efter at byggeriet er realiseret, overtager kommunen vedligeholdelsen på den private fællesvej, Hudesvej, som således kan benyttes som forbindelse i den mellemliggende periode. Nedlæggelsen og optagelsen af den nye offentlige vej kræver Byrådets godkendelse, og nedlæggelsen kræver yderligere en offentlig høring på 8 uger.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Byrådet anbefales,

  • At det godkendes, at de blåt markerede offentlige vejarealer på i alt ca. 1.118 m² nedlægges jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse)
  • At det godkendes, at de offentlige vejarealer, der nedlægges, ikke opretholdes som hverken privat fællesvej eller privat vej da de ikke er af vigtighed for nogen ejendom.
  • At vejarealerne nedlægges under forudsætning af at (1) der ikke kommer væsentlige indsigelser i høringsperioden, og at det overlades til administrationen at udmønte beslutningen i form af endelige afgørelse og (2) at arealet fortsat anvendes som færdselsareal frem til at arealet er solgt.
  • At det godkendes, at de rødt markerede arealer optages som offentlige vejarealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse)
  • At det godkendes, at kommunen varetager den nødvendige vedligeholdelse af den private fællesvej Hudesvej, frem til den nyoptagede offentlige vej, markeret med rødt, er anlagt.

Sagsfremstilling

For at kunne realisere intentionerne med Lokalplan 647 og muliggøre byggeri af en Maritim Erhvervspark er det nødvendigt at nedlægge dele af Østre Havnevej og Østre Kajgade efter vejlovens bestemmelser.

 

Som et led i den samlede planlægning for området optages samtidig et af de planlagte stræder som offentlig vej for at sikre, at kajen fortsat indgår i et net af offentlige veje. Da det pågældende stræde ikke forventes anlagt før byggeriet af den Maritime Erhvervspark er færdig, betyder nedlæggelsen, at der vil komme yderligere færdsel af den private fællesvej Hudesvej. Derfor foreslås det, at kommunen overtager den nødvendige vedligeholdelse af den private fællesvej Hudesvej, indtil den nye offentlige vej anlægges. Det er Svendborg Kommune der ejer den private fællesvej Hudesvej, men kommunen står ikke for vedligeholdelsen.

 

Nedlæggelsen, optagelsen og vedligeholdelsen er en nødvendig del af realiseringen af planlægningen for området og salget af areal (Byggefelt C) med henblik på opførelse af Maritim Erhvervspark.

 

Svendborg Kommune vil derfor nedlægge dele af de offentlige vejarealer, der omfatter vejlitra ”o”, ”p” og ”q” Svendborg Markjorder samt vejlitra ”b”, ”c” og ”df” Svendborg Bygrunde. Nedlæggelsen omfatter de med blåt markerede arealer, der udgør i alt ca. 1.118 m² jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse).

 

Samtidig optages en offentlig vej på de med rødt farvede arealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse).

 

Proceduren for nedlæggelse af offentlige vejarealer kræver en vurdering og otte ugers offentlig høring. Da Svendborg Kommune ejer de tilstødende arealer, der har adgang af arealet, er det vurderet, at der ikke er parter, der skal høres separat.

Den offentlige høring af nedlæggelsen foretages i perioden den 16. marts 2021 til den 12. maj 2021 jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Offentlig høring).

 

Høringsperioden for nedlæggelsen er endnu ikke afsluttet, men der er på nuværende tidspunkt ikke modtaget nogen høringssvar.

 

De offentlige vejarealer kan ikke nedlægges, hvis de er eneste adgang til en ejendom eller hvis kommunen vurderer, at vejarealerne er af vigtighed for en ejendom. Administrationen har gennemgået de pågældende vejarealer og vurderer at de dele af det offentlige vejareal, der nedlægges, ikke er eneste adgangsvej for nogen ejendom og vurderes ligeledes ikke at være af vigtighed for nogen ejendom jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Gennemgang af vejarealer).

Da Svendborg Kommune ejer de omkringliggende arealer, forventes der ikke at komme høringssvar, som modsætter sig kommunens vurdering. Derfor foreslås det Byrådet at godkende, at nedlægge de med blåt farvede dele af de offentlige vejarealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse). Godkendelsen er under forudsætning af, at der ikke kommer væsentlige indsigelser. Administrationen udmønter efterfølgende beslutningen i form af en endelig afgørelse.

 

Derudover foreslås det Byrådet at godkende, at med rødt farvede areal bliver optaget som offentlig vej jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse). Desuden skal der træffes beslutning om, at kommunen varetager den nødvendige vedligeholdelse af Hudesvej frem til at den nyoptagede offentlige vej anlægges, da Hudesvej i en midlertidig periode får karakter af en offentlig vej og kan sikre sammenhæng i det offentlige vejnet i området.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Kommunen råder frit over det nedlagte vejareal og kan sælge det. De nødvendige anlægs- og driftsudgifter til optagelsen af den nye offentlige vej er bevilget i budget 2021 ”Byrum og adgangsvej ved SIMAC”. Driftsudgifterne til vedligeholdelse af Hudevej afholdes af de driftsmidler, der frigøres ved nedlæggelsen af sidevejen Østre Havnevej.

 

Beslutningen har derfor ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

 

Nedlæggelsen, optagelsen og vedligeholdelsen er en nødvendig del af realiseringen af planlægningen for området med henblik på opførelse af Maritim Erhvervspark.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Lov om offentlige veje nr. 1520 af 27. december 2014 § 15 og §§ 124-128 og Lov om private fællesvej nr. 1234 af 4. november 2015 § 49, stk. 3 og 5.

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-04-2021

Indstilles.

 

Afbud fra Hanne Klit (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Karl Magnus Bidstrup (A).

Beslutning i Byrådet den 27-04-2021

Godkendt.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Lars Kalmar (O).