Punkt 12 Beslutning om skovbegravelsesplads ved Vejstrupgård

Beslutningstema

Vejstrupgård ansøger om at anlægge skovbegravelsespladser i skove på Vejstrupgård.

 

Byrådet vedtog på sit møde den 29. oktober 2019 at give mulighed for skovbegravelse ved Vejstrupgård og at en endelig planlægning og afgrænsning foretages i den kommende kommuneplanrevision.

 

Når Kommuneplanen for 2021-2033 er endeligt vedtaget (forventet i august 2021), kan der gives landzonetilladelse til formålet.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at det overfor Byrådet anbefales,

 

  • At etablering af kommunal skovbegravelsesplads på Vejstrupgård godkendes.
  • At der indgås aftaler med Vejstrupgård og Skovbegravelse ApS om drift og administration

med en uopsigelighedsperiode på 25 år.

  • At taksten på 5.900 kr. for en urnenedsættelse godkendes.

Sagsfremstilling

Vejstrupgård ønsker at anlægge skovbegravelsesplads i skov på Vejstrupgård. Ansøgningen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning fra Vejstrupgård).

 

Vejstrupgård har planer om at anvende to skove, Lillemølleskoven ved Vejstrup Å umiddelbart øst for Landevejen og Strandskoven på Strandvejen. Der er tale om løvskove med mange store træer uden nogen stor økonomisk værdi i traditionel skovdrift. Der er adgang til skovstykkerne efter Naturbeskyttelseslovens regler. Skovstykkerne er vist på oversigtskort vedlagt bilag 2 (Bilag 2. Oversigtskort - Skovbegravelse ved Vejstrupgård). På skovbegravelsespladsen vil der kun være mulighed for urnenedsættelse.

 

Selvom skovbegravelsen etableres på privat ejendom, er der tale om en kommunal skovbegravelsesplads, og det er Svendborg Kommune, der overfor Kirkeministeriet er ansvarlige for, at vedtægterne overholdes, og at der føres lovpligtig protokol over urnenedsættelserne.

 

Vejstrupgård tager sig af al etablering, drift og administration af skovbegravelsespladserne og oppebærer indtægterne.

 

I praksis skal der indgås aftaler om forpagtning, samarbejde og administration mellem kommunen, Vejstrupgård og firmaet Skovbegravelse ApS, Stensballegård, Horsens. Skovbegravelse ApS har erfaring med administration af skovbegravelsespladser i privat skov 12 steder i landet.

 

De nødvendige aftaler er vist i bilag 3 (Bilag 3. Organisationsdiagram for skovbegravelse i privat skov).

 

Aftalerne tinglyses i nødvendigt omfang, så de også gælder for eventuelle nye ejere af skovstykkerne.

 

Vedtægterne følger de vedtægter, som Skovbegravelse ApS har brugt andre steder, og kommunen skal have vedtægterne godkendt i Kirkeministeriet. Udkast til vedtægterne er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. Vedtægter for skovbegravelse).

 

For at kunne opretholde et længerevarende forretningsgrundlag, ønsker Vejstrupgård, at honorere reservationsønsker på gravpladser samt give borgerne sikkerhed for langvarig drift, at forpagtningsaftalen og driftsaftalen bliver uopsigelig fra kommunens side og med 12 måneders opsigelse fra Vejstrupgårds side. Ved opsigelse er der en fredningsperiode for gravpladserne på 10 år.

 

Administrationen kan ikke anbefale at indgå en uopsigelig aftale med Vejstrupgård, fordi der ikke er lang erfaring med skovbegravelsespladser i Danmark. Administrationen foreslår i stedet, at der tilbydes en uopsigelighedsperiode på 25 år.

 

Taksten for urnenedsættelses skal godkendes af kommunen. Vejstrupgård foreslår en takst på 5.900 kr. for én urne i en periode på 10 år (fredningsperioden). Taksten på 5.900 kr. svarer til niveauet for andre skovbegravelsespladser, der administreres af Skovbegravelse ApS. Takstreguleringer skal godkendes af kommunen.

 

På Svendborg Kirkegård er urnenedsættelse gratis for medlemmer af Folkekirken. Et urnegravsted er gratis, hvis de pårørende selv vedligeholder gravstedet. Hvis kirkegården skal stå for minimumsvedligeholdelse af urnegravstedet er prisen mellem 2.000 kr. til 4.736 kr. for 10 år, afhængig af urnens placering.

 

Vejstrupgård har oplyst, at skovstykkerene fremover vil blive plejet nænsomt med vægt på at fremelske store gamle træer og en gennemsnitlig skovbund. Det enkle gravsted kan afmærkes med en mindre sten i skovbunden.

 

Der er ikke miljø- eller naturmæssige forhold, der hindrer skovbegravelse på de to skovstykker. Dispensation fra Skovloven er ikke nødvendig.

 

Udvalget for Trafik og Erhverv behandlede på mødet den 17. maj 2018 en sag om skovbegravelse i kommunal skov (Poulinelund). Udvalget bakkede op om projektet, men besluttede at der ikke skulle arbejdes videre med projektet, fordi der ikke kunne anvises finansiering af anlægsudgifterne.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Anlæg af skovbegravelsen medfører ingen omkostninger for kommunen bortset fra udgiften til et årligt tilsyn. Tilsynet forventes at udgøre 1-2 arbejdsdage årligt inklusiv det administrative arbejde i forbindelse med tilsynet.

 

Udgiften til et årligt tilsyn kan afholdes inden for driftsrammen.

 

Skovbegravelse vil give nye erhvervsmæssige muligheder for Vejstrupgård.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Lov om begravelse og ligbrænding

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021

Indstillingen anbefales overfor Byrådet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-04-2021

Indstilles.

 

Afbud fra Hanne Klit (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Karl Magnus Bidstrup (A).

Beslutning i Byrådet den 27-04-2021

Godkendt.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Lars Kalmar (O).