Punkt 5 Råstofplan 2020

Beslutningstema

Regionernes råstofplaner er sektorplaner, som kommuneplanen er underlagt. Råstofplanerne skal sikre forsyningen med råstoffer indenfor en planperiode på 12 år, men skal revideres hvert 4 år. I Svendborg Kommune er ændringerne fra Råstofplan 2016 til Råstofplan 2020 umiddelbart af et begrænset omfang. Svendborg Kommunes høringssvar til Region Syddanmarks forslag til Råstofplan 2020 forelægges med henblik på godkendelse.

 

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet,

 

  • At Svendborg Kommunes vedlagte høringssvar til Råstofplan 2020 godkendes og fremsendes til Region Syddanmark.

Sagsfremstilling

Frem til strukturreformen i 2007 administrerede amterne råstofområdet på land. Ved strukturreformen i 2007 blev planlægningen for gravning af råstoffer overført til regionerne, mens kommunerne fik myndighedsrollen med at give tilladelser til råstofindvindingen. I forbindelse med revisionen af strukturreformen i 2013 blev hele råstofområdet samlet ved regionerne.

 

Råstofplanens hovedopgave er at udlægge interesse- og graveområder. Interesse- og graveområderne skal som udgangspunkt friholdes for aktiviteter, der kan fordyre en eventuel fremtidig indvinding af områdets råstoffer. Mens interesseområderne er en reservation af områder for den fremtidige råstofgravning, så er graveområderne arealer, der er udpeget til at skulle graves først. Der kan i disse områder som udgangspunkt forventes en gravetilladelse.

 

Kommunerne inddrages løbende. Både i forbindelse med, at der søges om råstofgravning indenfor de udlagte graveområder, men også når der kommer anmodninger om, at graveområderne ønskes udvidet. Kommunerne er myndighed på en lang række områder, som skal afstemmes med mange aspekter i forbindelse med råstofplanlægningen og tilladelserne. Det er især naturbeskyttelse og grundvand, men også vejområdet. Kommunen har også interesse i, at der er en forventningsafstemning og koordinering i forhold til planlægning. Det er ligeledes i kommunens interesse, at der sker råstofgravning indenfor kommunegrænsen. Det sparer transport og holder priserne på råstofferne nede.

 

I Svendborg Kommune graves der sand, grus og sten ved Kirkeby, og fint sand ved Lundeborg. Der graves desuden ler til teglproduktion omkring Stenstrup. Ved Bjerreby graves der en særlig slags ler, bentonit, der kan anvendes til en lang række formål for eksempel indenfor industrien.

 

I Svendborg Kommune er ændringerne fra Råstofplan 2016 til Råstofplan 2020 umiddelbart af et begrænset omfang.

 

Der er ikke udpeget nye interesseområder i kommunen. For graveområderne er den eksisterende råstofgrav ved Kirkeby, Sellebjerg Grusgrav udvidet lidt. Der er også udlagt et mindre område mellem den eksisterende grusgrav og den gamle hovedvej.

Kommunen er blevet forelagt disse udvidelsesplaner i maj 2019, og har svaret, at: ’Skovholm Mose er et meget værdifuldt naturområde, og det skal sikres, at en evt. råstofgravning ikke vil kunne medføre en ændring af vandstanden i mosen. Herudover forventer vi, at der også vurderes grundigt på øvrige påvirkninger af beskyttet natur, bilag IV-arter, diger osv.’

I forhold til udvidelsen af den eksisterende grav mod vest, så er der i gravetilladelsen bl.a. stillet krav om, at den nærliggende bæk skal overvåges og at gravningen under grundvandsspejlet skal opstartes i god afstand fra bækken for at sikre, at vandløbet ikke påvirkes.


Administrationen har udarbejdet vedlagte bilag med kommentarer til Råstofplanen, som indeholder følgende:
 

Kommentarer til planen i forhold til bæredygtighed, cirkulær økonomi og CO2.
 

I forhold til den omkringliggende natur er det pointeret, at der kun kan gives tilladelse til gravning nær Skovholm Mose, hvis det er sikret, at mosens vandstand ikke påvirkes. Derudover er der kommenteret på en udlægning tæt ved Ballen, hvor der er en naturtype tilknyttet et kildevæld, som skal beskyttes.
 

I forhold til de udlagte interesse- og graveområder har administration på vejområdet anbefalet, at regionen forholder sig til de eksisterende veje, og lader en række af områderne afgrænses af vejarealet.
 

Regionen skriver, at de vil prioritere en afklaring af ressourcer i eksisterende grave- og interesseområder for sand, grus og sten. Der gøres i denne sammenhæng opmærksom på, at den tidligere råstofgrav ved Kølle Banker sydøst for Vester Skerninge skal overvejes udtaget som graveområde.


I forhold til grundvandsbeskyttelse efter endt råstofgravning, så er der kun nogle få kommentarer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

En lokal råstofindvinding er en fordel i forhold til CO2-udledning fra transport.

Lovgrundlag

Råstofloven

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 13-04-2021

Indstillingen anbefales overfor Byrådet med bemærkning om, at det anbefales at udtage Jernskovs Hjørne af råstofplanen, således at det ikke påvirker Skovholm Mose.

 

Liste C, Liste V og Løsgænger Jens Munk kan ikke tiltræde anbefalingen med den afgivne bemærkning. 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

 

Beslutning i Byrådet den 27-04-2021

Godkendt.

 

Liste C, Liste V og Løsgænger Jens Munk kan ikke tiltræde anbefalingen med den afgivne bemærkning.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Lars Kalmar (O).