Punkt 17 Orientering om status for arbejdet med kystsikring inden for klimarobusthed

Beslutningstema

Orientering om status for arbejdet med klimarobusthed inden for kystsikring.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

 

  • at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen har påbegyndt arbejdet med Svendborg Kommunes klimahandleplan jf. DK2020-samarbejdet, heriblandt kystsikring inden for klimarobusthed.

 

Første del af arbejdet, består af at opdatere datagrundlaget. Data til klimahandleplanen må ikke være over 4 år gamle, og skal som minimum indeholde data for en 20-års og en 100-årshændelse, med en anbefaling om ligeledes at inkludere en 10-års og 50-årshændelse. Arbejdet består i at sikre, at dette opfyldes. Kortlægningen forventes præsenteret på et af Miljø og Naturudvalgets møder lige efter sommerferien.

 

Anden del af arbejdet, består af en risiko- og værdikortlægning, der er baseret på kortlægningen fra første del. Risikokortlægningen vil indeholde kortlægning af skadesrisici fra flere kilder (stormflod, skybrud, tørke m.m.), og vil blive kortlagt efter de samlede skadesrisici (flere mindre skadesrisici fra flere kilder, vil have samme vurdering som en stor skadesrisiko fra en enkelt kilde, så længe de samlede skadesrisici er ens). Værdikortlægningen er påbegyndt, og forventes at inkludere en differentiering af almindelig bebyggelse og samfundskritisk bebyggelse. Denne differentiering forventes præsenteret og diskuteret på et af Miljø og Naturudvalgets møder i september eller oktober 2021.

 

Tredje del af arbejdet, består af at prioritere truede områder efter skadesomkostninger i forhold til mulige anlægsomkostninger for at forhindre skader. Det forventes desuden, at prioriteringen indeholder en tidsmæssig vurdering, hvor mulige skader før år 2050 prioriteres før mulige skader efter år 2050. Denne del af arbejdet, vil også inkludere planer for inddragelse af borgere, virksomheder og andre interessenter, samt mulig påbegyndelse af de første indsatser. Dette arbejde udføres i løbet af efteråret og vinteren 2021.

 

Efter klimahandleplanen er vedtaget og certificeret i 2022, vil arbejdet med de forskellige indsatser udføres i en prioriteret rækkefølge. Kravet om, at data højest må være 4 år gamle gælder løbende. Nye data og viden, vil derfor senest hvert 4. blive opdateret og inkluderet. Dette kan i fremtiden ændre i prioriteringen af indsatser.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Fremtidige kystbeskyttelsesprojekter kan inkludere støtte fra Svendborg Kommune. Dette kan enten være i form af direkte finansiering, eller i form af hjælp og rådgivning til borgere.

De forskellige indsatser kræver særskilte bevillinger.

CO2-Konsekvensvurdering

Indsatserne for kystbeskyttelse forventes at blive udført, med tanke på at mindske eller som minimum ikke at øge CO2-udledningen i kommunen.

 

Derfor forventes derfor ikke en væsentlig ændring i CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Ingen

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 08-06-2021

Orienteringen taget til efterretning.