Punkt 15 Skiftekærmøllerne - status vedrørende sagsbehandling ved klagemyndigheder

Beslutningstema

Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet behandler i øjeblikket klagerne over plangrundlaget samt miljøvurderingen af Skiftekær-møllerne. Status på nævnenes behandling fremlægges til orientering.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget, at
 

 

  • orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommunes Byråd vedtog d. 30. juni 2020 plangrundlag med tilhørende miljøvurdering for to vindmøller ved Skiftekær. Miljø- og Naturudvalget har samtidig vedtaget VVM-tilladelse med miljøvurdering af selve projektet. Der er indgivet klager over plangrundlaget, VVM-tilladelsen og miljøvurderingerne til henholdsvis Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet.

 

Planklagenævnet har oplyst, at de forventer at afgøre klagerne over plangrundlag med tilhørende miljøvurdering senest d. 7. juli 2021. Miljø- og Fødevareklagenævnet har ikke oplyst, hvornår de forventer at afgøre klagerne over VVM-tilladelsen med miljøvurdering af projektet. Administrationen forventer dog, at de to klagenævn koordinerer afgørelserne.

 

Planklagenævnet har siden, at klagerne blev indgivet, skærpet kravene til den viden, der skal foreligge for at kunne vurdere, hvordan særligt beskyttede arter, som f.eks. flagermus, påvirkes. Byrådet er orienteret om dette d. 11. marts 2021 – orienteringen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Orientering af byråd) og bilag 2 (Bilag 2. Notat – Bech Bruun 9. marts 2021). For at imødegå de skærpede krav har mølleejerne frivilligt iværksat et driftsstop af møllerne ved lave vindhastigheder fra solnedgang til solopgang i perioden fra 1. april – 31. oktober. Samtidig vil mølleejerne i 2021 gennemføre feltundersøgelser for flagermus i området omkring Skiftekær-møllerne.

 

Klagerne har senest afgivet oplysning til klagenævnene om, at der er fundet en død havørn i nærheden af møllerne ved Skiftekær, og at dødsfaldet sandsynligvis skyldes kollision med en vindmølle. Administrationen skal orientere om, at der i miljøvurderingen af en eventuel påvirkning af havørne allerede er foretaget en vurdering af kollisionsrisikoen mellem havørne og de to vindmøller ved Skiftekær. Det forventes, at klagenævnene forholder sig til denne vurdering. 

 

Samtidig har én af klagerne bemærket til klagenævnet, at der i forbindelse med Byrådets vedtagelse af plangrundlaget i 2020 har været inhabilitet hos ét af byrådsmedlemmerne. Planklagenævnet har bedt om kommunes bemærkninger til dette punkt, og administrationen udarbejder i øjeblikket svar på dette. Det bemærkes, at der ikke vurderes at være tale om inhabilitet hos det pågældende medlem af Byrådet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

ingen

CO2-Konsekvensvurdering

ingen

Lovgrundlag

Planloven og Miljøvurderingsloven

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 08-06-2021

Orienteringen taget til efterretning.