Punkt 7 Tillæg til Regulativ for husholdningsaffald

Beslutningstema

Der er kommet ny Affaldsbekendtgørelse, der stiller øgede krav til udsortering af husholdningsaffald. Der er derfor udarbejdet et tillæg til Regulativ for husholdningsaffald, så Svendborg Kommune kan leve op til de nye krav. Tillægget har været i offentlig høring i fire uger uden at der er kommet indsigelser.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget til endelig godkendelse i Byrådet,

 

  • at tillægget til Svendborg Kommunes regulativ for husholdningsaffald godkendes

Sagsfremstilling

Alle affaldsordninger skal jf. Affaldsaktørbekendtgørelsen beskrives i kommunens regulativ for

husholdningsaffald. Siden indførslen af det aktuelle regulativ for husholdningsaffald i april 2020, er

der opstået et behov for at revidere flere afsnit. Administrationen har udfærdiget et

tillæg til det aktuelle regulativ for at efterleve kravene om implementering af de nye affaldsordninger (Bilag 1. Tillæg til regulativ for husholdningsaffald).

 

Tillægget inkluderer:

  • Afsnit om ordning for mad- og drikkekartonaffald.
  • Ændring af ordning for farligt affald i sommerhusområder til en bringeordning
  • Færre tømninger med genbrugsbil i sommerhusområder

 

 

Den 13. april 2021 godkendte Miljø- og Naturudvalget tillægget til regulativ for husholdningsaffald. Efterfølgende har tillægget været i høring i perioden 15. april – 13. maj 2021. Der er ikke kommet nogen indsigelser til tillægget.

 

Baggrunden for tillægget til regulativ for husholdningsaffald er, at Miljøstyrelsen ultimo december 2020 offentliggjorde en ny Affaldsbekendtgørelse, der stiller øgede krav til udsortering af husholdningsaffald. Der skal ifølge den nye Affaldsbekendtgørelse etableres en indsamling af i alt 10 affaldsfraktioner.


Svendborg Kommune påbegyndte i efteråret 2020 udrulningen af den nye husstandsindsamlingsordning, hvor der i to stk. 2-kammercontainere indsamles henholdsvis

restaffald og madaffald, pap/ papir og metal/glas. Derudover indsamles der plast i poser en gang månedligt, og der er etableret husstandsindsamling af farligt affald.

 

Vand og Affald indsamler i dag en række genanvendelige affaldsfraktioner via Genbrugsbilen, herunder også plast og tekstiler.

 

Derved indsamler Svendborg Kommune på nuværende tidspunkt 9 forskellige affaldsfraktioner, men mangler yderligere indsamling af mad- og drikkekartoner pr. 1. juli 2021, for at opfylde kravene fra den nye Affaldsbekendtgørelse.

 

Genbrugsbilen skal således udvides til også at indsamle mad- og drikkekartoner. Vand og Affald vil fra 1. januar 2022 udlevere to specielle poser til indsamling af plast, mad- og drikkekartoner i samme pose og tekstiler i en anden pose, da affaldsbekendtgørelsen ligeledes foreskriver, at affald skal indsamles i beholdere, der er markeret med piktogram for de affaldstyper, der indsamles. Beholdere i denne sammenhæng er plastposer.

 

Med godkendelse af tillægget til regulativet for husholdningsaffald, kan Svendborg Kommune således leve op til den nye affaldsbekendtgørelses krav til indsamling af genanvendelige affaldsfraktioner hos husstandene.

 

Fjernelse af henteordning for farligt affald, og genbrugsbilens hentefrekvens i sommerhusområder

Den nye Affaldsbekendtgørelse foreskriver som noget nyt, at ordningen for farligt affald i sommerhusområder kan tilbydes som bringeordning hele året. Da genbrugsbilen i sommerhusområderne fremover også skal indsamle mad- og drikkekartoner, har Vand og Affald udtrykt ønske om, at ordningen for farligt affald i disse områder bliver ændret til en bringeordning. Dette skyldes at, de vil prioritere den ekstra kapacitet til plast og mad- og drikkekartoner.

 

Derudover har Vand og Affald ønsket at tilbyde færre tømninger med genbrugsbilen i sommerhusområder, da mængderne forventes at være lavere end ved helårsbeboelse. Genbrugsbilen henter derfor kun i sommerhusområder i perioden 1. april – 31. oktober, hvorimod der i helårsboliger hentes hele året rundt.

 

Administrationen forventer ultimo 2021 at påbegynde en større revision af regulativet for

husholdningsaffald, da Vand og Affald på dette tidspunkt har evalueret den nuværende ordning og

allerede nu kan se, at der er et behov for enkelte justeringer, især ordningerne for haveaffald og

genbrugsbilen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til kommunens indsamlingsordning for husholdningsaffald afholdes over renovationstaksten. Vand og Affald vil revidere taksterne pr. 1. januar 2022.

CO2-Konsekvensvurdering

Øget affaldssortering vil mindske CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven nr. 1218 af 25. november 2019

Affaldsbekendtgørelsen nr. 2159 af 9. december 2020

Affaldsaktørbekendtgørelsen nr. 2097 af 14. december 2020

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 08-06-2021

Indstillingen anbefales overfor Byrådet.