Punkt 6 Erstatninger indenfor boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Beslutningstema

På baggrund af et nyt tillæg til Miljø- og Fødevareministeriets Pesticidstrategi 2017-21 skal der udpeges sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og indgås frivillige aftaler om beskyttelse af de sårbare områder med de lokale jordejere. Muligheden for at give erstatning til jordejerne indenfor de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) på ekspropriationslignende vilkår, skal godkendes.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
 

  • at erstatninger indenfor de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) fremadrettet kan gennemføres på ekspropriationslignende vilkår.

Sagsfremstilling

Definition på BNBO

Et boringsnært beskyttelsesområde er det område omkring en vandværksboring, hvor grundvandet strømmer frem til boringen indenfor et år. Nærområdet omkring vandværksboringer kan være ekstra sårbare overfor anvendelse af f.eks. pesticider, fordi vandindvindingen skaber en øget nedsivning omkring boringen, hvis der ikke er et tykt lerlag over grundvandet.

 

Baggrund for indstillingen

Aftaleparterne bag Pesticidstrategien 2017-21 vedtog den 11. januar 2019 en tillægsaftale til Pesticidstrategien. Tillægsaftalen pålægger kommunerne, inden udgangen af 2022, at have udpeget de BNBO’er, der er sårbare overfor anvendelsen af pesticider.

 

De steder, hvor det vurderes, at BNBO’en er sårbar, skal der forsøges indgået frivillige aftaler med jordejerne. Det vil være muligt at tilbyde jordejere en erstatning på ekspropriationslignende vilkår, hvilket betyder, at erstatningen er skattefri, såfremt kommunalbestyrelsen forhåndsgodkender dette.

 

Det er administrationens vurdering, at muligheden for erstatning på ekspropriationslignende vilkår, vil sikre, at der indgås flere frivillige aftale, da denne erstatning er mere fordelagtig for jordejeren. Flere landbrugsorganisationer har allerede udtrykt et ønske om, at kommunerne tillader, at erstatninger indenfor BNBO’er kan gennemføres på ekspropriationslignende vilkår.

 

Hvis jordejer ønsker, at en aftale indgås på ekspropriationslignende vilkår, vil det i alle tilfælde skulle forelægges til politisk beslutning, da skattefritagelsen kræver en konkret udpegning af arealet.

 

Hvis der ikke kan opnås enighed om en frivillig aftale med en jordejer, eller der ikke kan opnås enighed om erstatning på rimelige vilkår, vil disse sager bliver fremlagt til Kommunalbestyrelsens afgørelse om, at der skal gives påbud om rådighedsindskrænkelsen eller ekspropriation.

 

Aftalerne vil så vidt muligt tage hensyn til jordejers anvendelse af den resterende jord. Der må som udgangspunkt stadigvæk dyrkes indenfor BNBO’erne. Jordejer kan f.eks. slå hø, plante energipil, lave vildtremiser, lade området afgræsse eller andet. Anvendelsen skal dog ske uden pesticider og i nogle tilfælde også uden anvendelse af gødning.

 

Den videre proces

Efter der er er truffet en principbeslutning om, at der skal kunne gives erstatning på ekspropriationslignende vilkår, vil administrationen orientere vandværkerne og landbrugsorganisationerne om denne beslutning. Derefter udsendes en pressemeddelelse om, at beslutningen er truffet og at arbejdet med beskyttelsen af BNBO’erne sættes i gang.

 

Kommunen afventer i øjeblikket, at Miljøstyrelsen fremsender nye afgrænsninger for BNBO’er for alle vandværkerne på Fyn. Kommunen har modtaget BNBO’erne for Tåsinge, og risikovurderingen for disse er vedlagt ved bilag 1 (Bilag 1 - BNBO - Risikovurdering Tåsinge).

 

Det næste skridt er, at de enkelte vandværker får tilsendt deres respektive BNBO-vurderinger. Vandværkerne vil samtidigt blive indbudt til et møde, hvor administrationen gennemgår risikovurderingerne og oplyser om, hvem der ejer jorden indenfor BNBO’erne.

 

På mødet skal det også drøftes, hvordan kommunen og vandværket i samarbejde kan beskytte de sårbare BNBO’er.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Beslutningen har ingen økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune. Erstatningen for rådighedsindskrænkelsen afholdes af det vandværk, som ejer boringen.

 

Det vurderes, at der er en erhvervsmæssig fordel ved at give mulighed for erstatningerne for rådighedsindskrænkninger indenfor BNBO’erne på ekspropriationslignende vilkår.

CO2-Konsekvensvurdering

CO2-konsekvenserne vurderes at være af underordnet betydning.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven §24

Bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 08-06-2021

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalg og Byrådet.