Punkt 3 Etablering af stenrev i Det Sydfynske Øhav

Beslutningstema

I samarbejde med kommunerne omkring Det Sydfynske Øhav og Lillebælt undersøges mulighederne for at etablere stenrev i Det Sydfynske Øhav. Formålet er at øge havområdets miljøtilstand, biodiversitet og dets rekreative muligheder.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

 

  • at administrationen undersøger om Svendborg Kommune kan indgå i et tværkommunalt samarbejde omkring etablering af stenrev i Det Sydfynske Øhav ved samarbejde med nabokommuner og/eller ved at indgå i projektet, Liv i Lillebælt.
  • at udvalget beslutter, om temaet skal indgå i udvalgets videre arbejde med budget 2022, samt drøfter forslag til finansiering af eventuelle udgifter.
  • at udvalget beslutter, hvorvidt temaet skal fremsendes til Økonomiudvalget.

Sagsfremstilling

På initiativ af Venstre besluttede Miljø- og Naturudvalget på mødet den 4. maj 2021 at anmode administrationen om at belyse muligheden for at etablere stenrev i Det Sydfynske Øhav med henblik på at udarbejde et budgettema, der kan finansiere initiativet. Udvalget lægger desuden op til at samarbejde med de øvrige oplandskommuner omkring Øhavet om etablering af stenrev.

 

Det er administrationens vurdering, at etablering af stenrev vil have en væsentlig gavnlig effekt på miljøtilstanden og dermed mulighederne for at øge biodiversiteten i Øhavet.

 

En indsats her vil således være i tråd med kommunens plan; Natur og Friluftsliv i Svendborg Kommune – Strategi og handlinger i 2019-2030, 2. udgave fra 2016. Her kan man læse på side 24: ”Fra havet har man gennem generationer udnyt­tet stenrevene til byggematerialer, og mange steder er de værdifulde levesteder helt forsvun­det. Revene er vigtige levesteder for en lang række alger, fisk og andre dyr i havet samt fugle. De senere år har sportsdykkere også opdaget stenrevenes rekreative værdi”. Og i planens i handlingsafsnit på side 25 står der yderligere: ”Vi vil sammen med andre aktører medvirke til at genskabe naturlige stenrev i Øhavet og i Langelandssund ved udlægning af sten”.

 

En række jysk-fynske kommuner og staten har under Sønderborg Kommunes ledelse igangsat projekt Liv i Lillebælt, som blandt andet har til formål at oparbejde et fælles vidensgrundlag samt realisere marine indsatser til gavn for havmiljøet i Lillebælt. Projektet er i en opstartsfase, men på nuværende tidspunkt er der etableret en projektorganisation bestående af et politisk, koordinerende og udførende niveau. I øjeblikket arbejdes der på at etablere en række store depoter på søterritoriet med sprængt fjeld fra Norge til kommende stenrevsprojekter.

 

Det Sydfynske Øhav er nært forbundet med Lillebælt og begge farvande er plaget af samme miljøproblemer. De vil formentlig kræve samme type af indsatser. Administrationen har derfor været i dialog med Sønderborg Kommune med henblik på, om Svendborg Kommunen kan indgå i samarbejdet omkring Lillebælt, men med fokus på indsatser i Det Sydfynske Øhav. Sønderborg Kommune har oplyst, at de ser positivt på at udvide deres projekt til også at omfatte Det Sydfynske Øhav med deltagelse af de omkringliggende kommuner herunder Svendborg Kommune.

 

Administrationen vil gå i en nærmere dialog med Sønderborg Kommune om at indgå i samarbejdet. Desuden vil administrationen opfordre de øvrige kommuner omkring Øhavet til ligeledes at indgå i samarbejdet, idet en effektiv indsats formentlig vil kræve en overordnet og massiv indsats i hele Øhavet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I projektet Liv i Lillebælt lægges der op til en femårig projektperiode fra 2022 til 2026. I forbindelse med realisering af projekter lægges der op til, at kommunerne og staten hver bidrager med 25 % af udgifterne, mens den resterende finansiering søges dækket via fonde.

 

Den kommunale finansiering af projektorganisationen er under afklaring og afhænger af ambitionsniveauet. Der er foreløbigt foreslået 3 modeller:

  1. 45.000 kr./år/kommune
  2. 60.000 kr./år/kommune
  3. 60.000+ kr./år/kommune

 

Det er forventningen at et bedre havmiljø omkring Det Sydfynske Øhav vil være erhvervsfremmende i forhold til turisme som eksempelvis dykning og rekreativt fiskeri.

 

Der er udarbejdet et anlægsbudgettema for etablering af stenrev. Der er valgt model 2, hvor den kommunale medfinansiering udgør 60.000 kr. pr. år samt 300.000 kr. pr. år til et halvt årsværk, se bilag 1 (Bilag 1. Budgettema 2022 – Etablering af stenrev).

 

Jævnfør budgetproceduren ledsages driftsudgifter afledt af temaer af tilsvarende finansieringsforslag indenfor fagudvalgets budgetramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Projektet forventes at resultere i vækst af biomasse i det marine miljø og dermed et mindre optag af CO2.

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 08-06-2021

Indstillingen godkendt, herunder at temaet skal indgå i udvalgets videre arbejde med budget 2022 og fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på at indgå i budgetforhandlingerne