Punkt 9 Informationsskilte ved Gudme og omegn

Beslutningstema

Landsbyklyngen Gudmekongens Land har rettet henvendelse til Svendborg Kommune, da de ønsker at opsætte informationsskilte i Gudme og omegn. Svendborg Kommune har ikke tidligere haft denne type skilte opsat i lokalområder.

 

På den baggrund skal udvalget godkende opsætning af informationsskilte i lokalområder i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,

  • At udvalget godkender enten forslag A eller B

A)     At ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land godkendes.

B)     At ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land godkendes, såfremt Svendborg Kommunes logo og teksten ”Et lokalområde i Svendborg Kommune” tilføjes informationsskiltene.

Sagsfremstilling

På baggrund af Landsbyklyngen Gudmekongens Lands ansøgning, vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ansøgning fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land), har administrationen kontaktet Vejdirektoratet vedrørende lovmæssig hjemmel til opsætning af informationsskilte.

 

Ifølge Vejdirektoratets besvarelse er der ikke noget i vejen for at opsætte informationsskiltene, hvis informationen er med vejkort over et større eller mindre geografisk område, når det opsættes på parkeringspladser, rastepladser eller lignende steder. Skiltet kan endvidere indeholde informationer om veje, lokaliteter, servicefaciliteter, skove og lignende. Det er vigtigt, at den officielle skiltning er vist med den officielle udformning af fx stirutetavler m.m. Det er også muligt fx at angive en internetadresse eller en QR-kode for direkte adgang til en hjemmeside med aktuel information.

Det er desuden en betingelse, at informationsskiltet opsættes langs med vejen og ikke på tværs. Årsagen hertil er, at informationsskiltet ikke må være forstyrrende for den kørende trafik. Endvidere bør omgivelserne for placeringen af skiltet være egnet for fodgængere og lignende, evt. også med parkeringsmulighed i umiddelbar nærhed. Vejdirektoratets besvarelse er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Besvarelse fra Vejdirektoratet).

 

Jævnfør Vejdirektoratets svar er der ingen lovmæssig hjemmel hos dem for at afvise ansøgningen fra Landsbyklyngen Gudmekongens Land.

 

Administrationen foreslår, at udvalget godkender opsætningen af skiltene ved Gudme og omegn såfremt placeringen og indholdet på informationsskiltene er i overensstemmelse med ovenstående svar fra Vejdirektoratet. Hvis udvalget godkender ansøgningen, skal indholdet samt placeringen af skiltene derfor behandles og godkendes af Svendborg Kommunes vej- og byggemyndigheder.

 

Da et af skiltene ønskes placeret inden for strandbeskyttelseslinjen, skal informationsskiltet desuden godkendes af Kystdirektoratet, før det opsættes.

 

For at sikre en fremadrettet ensartethed på informationsskilte i lokalområderne i Svendborg Kommune foreslår administrationen, at udvalget godkender, at skiltene tilføjes Svendborg Kommunes logo og teksten ”Et lokalområde i Svendborg Kommune”. Et forslag til udformning er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. Skilt med Svendborg Kommunes logo).

Administrationen forventer, at kommunen vil modtage henvendelserne fra andre lokalområder om at opsætte lignende informationsskilte. Derfor foreslår administrationen, at informationsskiltene i lokalområderne viser lokalområdernes tilhørsforhold til Svendborg Kommune.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Landsbyklyngen Gudmekongens Land skal selv finansiere produktion, opsætning og vedligeholdelse af informationsskiltene.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Vejloven

Bekendtgørelsen om anvendelse af vejafmærkning

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-05-2021

Indstillingens forslag B godkendes med bemærkning om, at Cittaslow logoet tilføjes.
 

Liste C, Liste V og Løsgænger Jens Munk kan ikke godkende indstillingens forslag B, idet de mener, at forslag A skal fremmes med en tilføjelse af Svendborg Kommunes logo og Cittaslow logoet.