Punkt 9 Principper for tilskud fra renoveringspuljen til vedligehold af klubhuse

Beslutningstema

Drøftelse af eventuel ændring af vedtagne principper for tilskud til foreningsejede klubhuse

Sagsfremstilling

Alle folkeoplysende foreninger, som har egne klubhuse, kan søge tilskud fra puljen til renovering af klubhuse.

 

Der kan søges til:

  • Udvendig renovering af klubhuse
  • Indvendig og udvendig energirenovering af klubhuse

 

Der er nedsat et underudvalg under Folkeoplysningsudvalget, som behandler de indkomne ansøgninger 2 gange årligt og indstiller til Folkeoplysningsudvalget, hvilke ansøgninger der kan godkendes.

 

Underudvalget har hidtil defineret ”klubhus”, som selve huset /lokalet, hvori de folkeoplysende aktiviteter foregår.

 

Ifølge kommentarer til folkeoplysningslovens §25 skal følgende indgå i vurderingen af, om et anvist lokale er egnet til klublokale:

 

”I vurderingen af, om et anvist lokale kan anses for egnet, skal bl.a. indgå, at lokalet skal ligge i foreningens lokalområde og rumme mulighed for et socialt liv ud over aktiviteten. Der skal endvidere være plads til rekvisitter og udstyr, og der skal være mulighed for særpræg og udsmykning i forhold til foreningens aktivitet. Endvidere skal lokalets størrelse og standard svare til aktivitetens indhold. I øvrigt forudsættes, at de lokaler, der anvendes til foreningens virksomhed, ikke strider imod bestemmelser i anden lovgivning som f.eks. arbejdsmiljø- , brand-, sundheds- og boliglovgivningen. ”

 

Ofte er maskiner, rekvisitter, udstyr m.m. placeret i en selvstændig bygning beliggende i tilknytning til klubhuset. En sådan bygning er ikke blevet betragtet som en del af klubhuset, hvorfor ansøgning om fx udskiftning af tag på en sådan selvstændig bygning er blevet afvist som ikke berettiget til tilskud fra renoveringspuljen.

 

Der ønskes en drøftelse af, om der fremover kan bevilges tilskud til renovering af en selvstændig bygning som anvendes i forbindelse med afvikling af de folkeoplysende aktiviteter.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-04-2021

Det vedtoges, at der, før vedtagelse af ændring i retningslinjerne, indhentes et samlet overblik over hvilke foreninger, der har selvstændige huse til opbevaring af rekvisitter mm.

 

Erik Jakobsen var fraværende.