Punkt 2 Ekstraordinært tilskud til aftenskoler

Beslutningstema

Drøftelse og beslutning om hjælpeforanstaltning for aftenskole, således at eventuelt mindreforbrug af budgetteret tilskudssagn for 2020 ikke tilbagebetales i forbindelse med regnskabsaflæggelse for 2020.

Indstilling

Det indstilles til godkendelse,

  • At aftenskolerne i forbindelse med aflæggelse af tilskudsregnskab for 2020 gives mulighed for ikke at tilbagebetale tilskudstilsagn til dækning af foreningens underskud for 2020.
     
  • At udbetalingen maximalt kan andrage foreningens underskud og ikke overstige foreningens tilskudstilsagn.

Sagsfremstilling

AOF anmoder Folkeoplysningsudvalget om drøftelse af mulighed for, at aftenskoler med underskud på driften som følge af Covid-19 kan beholde budgetteret tilskudstilsagn for 2020.

 

For AOF’s vedkommende er underskuddet på ca. 750.000 kr. for den folkeoplysende del af regnskabet.

AOF har ikke kunnet søge statslige hjælpepakker til faste udgifter, da de har andre aktiviteter under samme CVR.nr.

 

Underskuddet er begrundet i nedlukningen, hvor det ikke har været muligt at udbyde og markedsføre tilbud og samtidig er der brugt uforholdsmæssig mange administrative ressourcer på at udsætte hold flere gange, aflyse hold og udregne tilbagebetaling til deltagere, husleje, værnemidler og ekstra rengøring.

 

AOF administrerer undervisning for flere små foreninger – Handicap Idrætsforeningen incl. Halliwick, AOF Kunstskolen og AOF Gudme. Her har AOF afholdt den ekstra udgift, der har været til ovennævnte omkring administration.

Mindreforbrug for AOF og AOF kunstskole vil for 2020 for undervisning og lokale beløbe sig til ca. 712.754 kr.

 

Flere undervisere/kursister har ikke ønsket/turdet at udbyde/deltage på hold pga. smittefare. Dog har Folkeoplysningsudvalgets beslutning om tilskud til etablering af små hold gjort, at der er kommet væsentlige flere hold i gang. Det har været meget positivt.

 

Flere kommuner har med hjemmel i Kulturministeriets i Bekendtgørelse om midlertidige foranstaltninger for folkeoplysende foreninger og kulturministerens anmodning om at hjælpe de folkeoplysende foreninger igennem krisen, besluttet at lade foreningerne beholde deres tilskudstilsagn for 2020. Dette for at give foreninger mulighed for at starte op igen, når samfundet genåbnes, uden de store økonomiske forhindringer.

 

Administrationen foreslår, at aftenskolerne i forbindelse med aflæggelse af tilskudsregnskab for 2020 fremsender deres samlede regnskab 2020. Såfremt regnskabet viser et underskud kan der anmodes om ikke at tilbagebetale et eventuelt mindreforbrug af tilskudtilsagnet.

 

Udbetaling af tilskud kan maximalt andrage foreningens underskud og ikke overstige foreninges mindreforbrug af tilskudstilsagnet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Beløbene for 2020 er budgetteret og vil derfor ikke give merudgifter, dog vil der som tidligere år ikke være så stort et mindreforbrug til overførsel ved årets udgang

 

Regnskaberne for aftenskolerne 2020 er endnu ikke opgjort, men idet de fleste af aftenskolerne er forholdsvis små, skønnes behovet for understøttelse ikke at blive aktuelt for alle aftenskoler.

 

Samtidig har aftenskolen FO-Svendborg meddelt, at foreningen nedlægges og tilskudstilsagn for 2020 og 2021 tilbagebetales fuldt ud.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Folkeoplysningsloven med tilhørende bekendtgørelser.

Sagen afgøres i

Folkeoplysningsudvalget.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-04-2021

Udvalget var positive overfor at hjælpe betrængte aftenskoler.

Administrationen indhenter og behandler aftenskolernes samlede regnskaber.

Resultatet heraf fremlægges for Folkeoplysningsudvalget.

Efterfølgende tager udvalget stilling til, i hvilket omfang aftenskolerne kan hjælpes.

 

Henrik Fløytrup var fraværende.