Punkt 6 Tillæg til Regulativ for husholdningsaffald

Beslutningstema

Miljøstyrelsen offentliggjorde ultimo december 2020 en ny affaldsbekendtgørelse. Bekendtgørelsen stiller krav om husstandsindsamling af 9 affaldsfraktioner pr. 1. juli 2021 og yderligere en affaldsfraktion pr. 1. januar 2022. Der indsamles i dag 8 fraktioner med planer om udrulningen af indsamlingsordning for farligt affald i foråret 2021. Der er udarbejdet et tillæg til regulativet for husholdningsaffald, som beskriver ordningen for mad- og drikkekartonaffald (Bilag 1. Tillæg til regulativ for husholdningsaffald). Derudover indeholder tillægget en fjernelse af henteordning for farligt affald i sommerhusområder, samt ændring af genbrugsbilens afhentningsfrekvens i sommerhusområder.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget til endelig godkendelse i Byrådet:

  • At tillæg til Svendborg Kommunes regulativ for husholdningsaffald godkendes

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune påbegyndte i efteråret 2020 udrulningen af den nye husstandsindsamlingsordning, hvor der i to stk. 2-kammercontainere indsamles henholdsvis restaffald og madaffald, pap/ papir og metal/glas. Derudover indsamles plast i poser i forbindelse med genbrugsbilen en gang månedligt. I løbet af foråret 2021 vil en ordning for husstandsindsamling af farligt affald i røde plastkasser blive udrullet.

 

Miljøstyrelsen offentliggjorde ultimo december 2020 en ny affaldsbekendtgørelse. Affaldsbekendtgørelsen foreskriver, at der skal etableres en indsamling af ovenstående 8 affaldsfraktioner og yderligere indsamling af mad- og drikkekartoner pr. 1. juli 2021 og indsamling af tekstiler pr. 1. januar 2022. Vand og Affald indsamler i dag en række genanvendelige affaldsfraktioner via Genbrugsbilen, herunder også plast og tekstiler. Genbrugsbilen skal således udvides til også at indsamle mad- og drikkekartoner. Vand og Affald vil fra 1. januar 2022 udlevere specielle poser til indsamling af plast, mad- og drikkekartoner og tekstiler, da affaldsbekendtgørelse ligeledes foreskriver, at affald skal indsamles i beholdere, der er markeret med piktogram for de affaldstyper, der indsamles. Beholdere i denne sammenhæng er plastposer.

 

Svendborg Kommune kan således leve op til den nye affaldsbekendtgørelses krav til indsamling af genanvendelige affaldsfraktioner hos husstandene.

 

Affaldsbekendtgørelsen foreskriver desuden, at ordning for farligt affald i sommerhusområder kan tilbydes som bringeordning hele året. De genbrugsbilens afhentningsfrekvensen i sommerhusområderne ændres har Vand og Affald udtrykt ønske om, ordningen for farligt affald i disse områder bliver en bringeordning.

Vand og Affald har ønsket at tilbyde en lavere tømningsfrekvens med genbrugsbilen i sommerhusområder, da mængderne forventes at være lavere end ved helårsbeboelse.

 

Alle affaldsordninger skal jf. Affaldsaktørbekendtgørelsen beskrives i kommunens regulativ for husholdningsaffald. Siden indførslen af det aktuelle regulativ for husholdningsaffald i april 2020, er der opstået et behov for at revidere flere afsnit. Administrationen har besluttet at udfærdige et tillæg til det aktuelle regulativ for at efterleve kravene om implementering af de nye affaldsordninger.

 

 Tillægget inkluderer:

  • Afsnit om ordning for mad- og drikkekartonaffald.
  • Ændring af ordning for farligt affald i sommerhusområder til bringeordning
  • Ændret tømningsfrekvens for genbrugsbil i sommerhusområder

 

Administrationen forventer ultimo 2021 at påbegynde en større revision af regulativet for husholdningsaffald, da Vand og Affald på dette tidspunkt har evalueret den nuværende ordning og allerede nu kan se, at der er et behov for enkelte justeringer, især ordningerne for haveaffald og genbrugsbilen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til kommunens indsamlingsordning for husholdningsaffald afholdes over renovationstaksten. Vand og Affald vil revidere taksterne pr. 1. januar 2022.

CO2-Konsekvensvurdering

Øget affaldssortering vil mindske CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven nr. 1218 af 25. november 2019

Affaldsbekendtgørelsen nr. 2159 af 9. december 2020

Affaldsaktørbekendtgørelsen nr. 2097 af 14. december 2020

 

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 13-04-2021


Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.

 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).