Punkt 4 Venstres byrådsgruppe - dannelse af "Borger Klima Råd"

Beslutningstema

Venstres byrådsgruppe.

Sagsfremstilling

Venstres byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 11. marts 2021:

 

Venstre foreslår, at der dannes et ”Borger Klima Råd” (BKR)

Venstre foreslår, at der i Svendborg Kommune dannes et ”Borger Klima Råd” (BKR), som skal være samarbejds-, sparrings- og høringsorgan samt bindeled mellem det politiske og administrative niveau og borgerne i Svendborg kommune. Rådet skal søge indflydelse og deltage aktivt i planlægningen af større energianlæg til produktion af varig energi, hvad enten det drejer sig om sol, vind, biogas eller noget helt fjerde.
 

Indstilling:

Administrationen anmodes om at udarbejde et oplæg til ramme, indhold og konstellation for et nyetableret Borger Klima Råd (BKR).

Oplægget fremlægges til politisk drøftelse på et fællesmøde mellem Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget i maj måned 2021.
 

Baggrund:

De fleste af de seneste års største debatter har alle drejet sig om borgernes utilfredshed, hvad enten det har handlet om solceller, biogasanlæg, skovrejsning eller vindmøller. I alle debatter har den gennemgående kritik været, at al planlægning sker hen over hovedet på borgerne, og derefter, når det går op for borgerne, at det er sket, så har borgerne kritiseret kommunen for ikke at lytte til hverken høringssvar eller faktuelle spørgsmål og kritikpunkter.  

Vi forestiller os, at et BKR skal være med til at fremme interessen for klimatiltag i Svendborg Kommune, bidrage med viden og faglige kompetencer og således kvalificere beslutningsgrundlaget og samtidig stræbe efter at sikre en fælles forståelse for nødvendige grønne energiløsninger.

Et BKR skal drøfte og bidrage med input til Svendborg Kommunens planlægning for produktion af varig energi. Herunder først og fremmest forskellige typer industrianlæg, hvor mange, hvor store, hvor henne og hvornår. Det skal være hovedindholdet i kommissoriet. Derudover kan rådet pege på alle andre relevante klimatiltag og idéer i øvrigt. Formålet er at finde ud af, hvad der kan rummes, og hvad der er borgermæssig opbakning til. Rådets arbejde skal være med til at sikre, at den politiske og administrative proces, som er nødvendig for gennemførelsen af et VE-projekt kan fokusere på gennemførelse og ske med størst mulig forståelse og inddragelse af de berørte borgere.

Vi forestiller os, at et nyt BKR kan/skal bestå af et repræsentativt udsnit af lokalområdernes beboerrepræsentanter, som enten vælges eller udpeges efter en nærmere aftalt fremgangsmåde. Derudover bør Rådet bestå af repræsentanter fra relevante interesseorganisationer, foreninger, erhvervslivet og professionelle rådgivere, som kan bidrage med faktuelle og dokumenterede oplysninger og viden. Dog bør majoriteten af rådets repræsentanter udgøre den menige borgers stemme. Om nødvendigt skal der være mulighed for ad hoc at inddrage relevante borgergrupper fra berørte lokalområder i drøftelse af specifikke lokale energiprojekter. Der bør ikke være politisk repræsentation i Rådet. Rådet konstituerer sig med sit eget formandskab blandt de valgte medlemmer.

Rådets forslag overgives til det politiske niveau, hver gang der er fundet egnede områder og projekter, som der er lokal opbakning til, og BKR’s formandskab får efter aftale mulighed for at forelægge rådets tanker for Miljø- og Naturudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget til videre udvalgsbehandling. De endelige politiske beslutninger drøftes med BKR inden endelig vedtagelse. ”

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-03-2021

Teknik- og Erhvervsudvalget beslutter at oversende forslaget fra Liste V sammen med følgende forslag fra Liste A og Liste Ø til behandling i Miljø- og Naturudvalget med henblik på behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget og Miljø- og Naturudvalget og efterfølgende vedtagelse i Byrådet:
 

Enhedslisten og Socialdemokratiet foreslår følgende til punkt 17 på TEU 11/3:

 

Hvordan får kommunen implementeret de 17 verdensmål og kommunens klima – og energipolitik?
 

Der er flere kommuner der har lavet forsøg med klimaråd og nye måder at inddrage borgerne   hvordan er deres erfaringer?
 

Kan der laves et forsøg med at danne en borgersamling/klimaråd, som skal komme med indstillinger i omkring bæredygtighed og klima. Indstillingerne skal indgå inden der iværksættes tiltag omkring klima og bæredygtighed.
 

Der tages udgangspunkt i erfaringerne fra andre kommuner fx. Albertslund og borgersamlingen/klimarådet nedsættes ud fra en repræsentativ selektionsproces der tager hensyn til bl.a. køn, alder, bopæl, indkomst, religion, livsform og interesser.
 

Borgersamlingen/klimarådet skal komme med løsninger til hvordan Svendborg Kommune kan opfylde sine klimakrav i 2040 i den vedtagne Klima- og energipolitik og arbejde med Bæredygtighedsstrategien.

 

Forslag til vedtagelse:

Følgende oversendes til behandling i Miljø- og Naturudvalget med henblik på behandling i TEU og MNU og efterfølgende vedtagelse i byrådet: Administrationen udarbejder til forslag til nedsættelse en borgersamling eller klimaråd for bæredygtighed og klima til et kommende udvalgsmøde. Forslaget skal tage udgangspunkt i/indeholde:

  • Borgersamlingen/klimarådet sammensættes via en repræsentativ udvælgelsesproces.
  • Der tages udgangspunkt i armslængdeprincip, således at eksterne partnere står for udvælgelse og proces.
  • Borgersamlingen/klimarådet skal arbejde med hvordan kommunen lever op til den vedtagne Klima- og energipolitik og Bæredygtighedsstrategien.
  • Borgersamlingen/klimarådet kan både komme med anbefalinger til konkrete spørgsmål eller overordnede emner.
  • Hvordan borgersamlingens/klimarådet anbefalinger videre behandles i den politiske proces, og hvorledes man sikrer at det indgår tidligt, og central i den politiske proces.
  • Borgersamlingen/klimarådet kører som forsøg, som evalueres, hvorefter der tages stilling til om metoden skal anvendes fremover.

Referencer: 

Hvad er borgersamling:

https://borgersamling.dk/

 

Albertslund Kommune:

https://www.borgersamlingalbertslund.dk/om-borgersamlingen 

 

 

Liste C og løsgænger Jens Munk kan ikke støtte beslutningen, idet de bemærker, at opgaven kan varetages af Det Grønne Råd.  

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 13-04-2021

Udvalget anmoder administrationen om at udarbejde nogle forslag til borgerinddragelse i relation til klima- og energipolitikken, herunder undersøger erfaringer fra andre kommuner samt undersøger om allerede nedsatte råd og organisationer som f.eks. Det Grønne Råd og Go-To-Green sammen med et antal borgere kan inddrages i relation til klima- og energipolitikken.   

 

Løsgænger Jens Munk kan ikke støtte beslutningen, idet han bemærker, at opgaven kan varetages af Det Grønne Råd.

 

 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).