Punkt 2 Drøftelse af den fremtidige planlægning for sol- og vindenergianlæg

Beslutningstema

I følge Klima- og Energipolitikken skal Svendborg Kommune på virksomhedsniveau være 100 % omstillet til vedvarende energi i 2030 og på geografisk niveau være 100 % omstillet til vedvarende energi i 2040. På baggrund af en Byrådsbeslutning den 27. oktober 2020 drøftede Miljø- og Naturudvalget den 1. december 2020 en proces, som kan føre til en politisk beslutning om omfanget og fordelingen af energi fra henholdsvis vind- og solenergianlæg. På et temamøde forud for udvalgsmødet har Energinet og SEF (Sydfyns Elforsyning) redegjort for kapaciteten i elnettet på Sydfyn.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

  • At der indledes en drøftelse af den fremtidige planlægning for sol- og vindenergianlæg, som imødekommer Klima- og Energipolitikken.

Sagsfremstilling

I januar 2021 henvendte Svendborg Kommune sig til Klima-, Energi- og Forsyningsministeren med en forespørgsel om, hvor stort et bidrag til den nationale elproduktion, som landbaserede vindmøller og solceller forventes at skulle levere i henholdsvis 2030 og 2040. Svaret fra ministeren er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3: Svar fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeren).

 

Der er den 13. april 2021 afholdt et temamøde med deltagelse af Energinet og SEF (Sydfyns Elforsyning). Invitation er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1: Invitation til temamøde om vind- og solenergianlæg). Energinet og SEF redegjorde for den nuværende kapacitet i deres del af elnettet på Sydfyn samt redegjorde for eventuelle kapacitetsproblemer nu og i fremtiden.

 

Som opfølgning på temamødet lægges op til en drøftelse af følgende punkter:

  • Hvis der er ledig kapacitet i elnettet, hvordan skal den relative fordeling så være mellem henholdsvis nye solcelleanlæg og vindmølleanlæg?
  • Hvilke principper skal være styrende for planlægningen af nye energianlæg?
  • Hvordan skal den relative fordeling være mellem små og store energianlæg?

 

Den videre proces for et beslutningsgrundlag for fordeling af vind- og solenergianlæg 2021-40 er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2: Procesplan for vind og sol).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen på nuværende tidspunkt.

CO2-Konsekvensvurdering

Nye og store anlæg til produktion af vedvarende energi vil reducere CO2 -udledningen væsentligt.

Lovgrundlag

Klima- og Energipolitik 2020-25, Svendborg Kommune

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 13-04-2021

Sagen blev drøftet. Administrationen anmodes om at udarbejde to på hinanden følgende sagsfremlæggelser i udvalget, henholdsvis i maj og juni måned.

 

 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).