Punkt 22 Ændring af skiltning ved ladestandere til el-biler

Beslutningstema

Fonden Sydfyns Elforsyning har i 2019 doneret midler til etablering af fire el-ladestandere til elbiler i Svendborg, for at give borgere og gæster bedre adgang til at lade deres el-biler, og dermed lette den grønne omstilling.

 

Udfordringen med ladestanderne og tilhørende pladser er, at de ikke anvendes efter hensigten. Ladestandernes pladser skal ses som en midlertidig tankopladningsstation og er ikke beregnet som parkeringsplads. For at undgå forvirring, ændres skiltningen ved ladestanderne, og sagen forelægges med henblik på orientering herom.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,

  • At orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

SEF Energi A/S samt administrationen i Svendborg Kommune har modtaget nogle henvendelser fra borgere, der gør opmærksom på, at pladserne tilknyttet el-ladestanderne anvendes til parkering, eksempelvis efter endt opladning af elbil. 

 

Det er gratis at parkere på pladserne til el-ladestanderne, imens man lader sin bil op. Elbilen skal flyttes efter den angivne tidsbegrænsning, uanset om bilen er færdigopladet eller ej. Pladsen tilknyttet el-ladestanderne skal dermed ses som en tankopladningsstation og ikke en reel parkeringsplads.

 

Udfordringen er, at bilerne bliver holdende på pladserne længere end den tidsbegrænsning, som er tilladt i forbindelse med opladningen. Bilerne, som bliver holdende, trækker i stedet en almindelig parkeringsbillet, selvom pladsen ved el-ladestanderne ikke er en regulær parkeringsplads.

 

For at undgå eventuelle misforståelser vedrørende regler for benyttelse af pladserne tilknyttet el-ladestanderne har administrationen været i dialog med Vejdirektoratet, Elbil-alliancen, FDM og SEF for at drøfte mulighederne. På baggrund af ovenstående dialog ændres skiltningen, så det fremgår mere tydeligt, at pladserne tilhørende el-ladestanderne kun kan anvendes imens ladning pågår. Længden af den gratis opladningstid vil fremgå af skiltet. Forslag til skiltning og eventuel markering på pladsen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Skiltning ved ladestandere til elbiler). Det er desuden muligt at se el-ladestandernes placering på bilag 2 (Bilag 2. Placering af ladestandere).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ændringen af skiltningen kan afholdes inden for driftsbudgettet.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen, vedr. udskiftning af skilte, vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

 

At sikre mulighed for opladning af elbil i Svendborg vil dog have betydning for den grønne omstilling.

Lovgrundlag

Vejafmærkningsbekendtgørelse

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021

Orienteringen tages til efterretning.