Punkt 10 Kogtved Søfartskole - Offentliggørelse af forslag til lokalplan

Beslutningstema

Offentliggørelse af forslag til lokalplan 660 – Etageboliger ved Kogtved Søfartsskole i Svendborg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,

 

  • At forslag til lokalplan nr. 660 offentliggøres i mindst 4 uger.
  • At der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslaget. Afgørelsen herom offentliggøres sammen med planforslaget
  • At der afholdes borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.

Sagsfremstilling

Baggrund

Baggrunden for udarbejdelse af et nyt plangrundlag for Kogtved Søfartsskole er en henvendelse fra en privat bygherre, som ønsker at omdanne søfartsskolen til et bofællesskab. Omdannelsen skal ske ved genanvendelse af eksisterende bevaringsværdige bygninger, samt opførelse af ny bebyggelse i området.

 

Søfartsskolens område er angivet på oversigtskort, jf. bilag 1 (Bilag 1. Oversigtskort).
 

 

Processen frem til nu

  • Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 7. november 2019, at området kunne ændres fra blandet bolig- og erhverv til boligområde med mulighed for etageboliger i maks. 2½ etager.
  • Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 6. februar 2020, at prioritere planlægningen for Kogtved Søfartsskole.
  • Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 5. marts 2020 at igangsætte en forudgående høring for ændring af plangrundlaget. Høringen blev gennemført i perioden d. 10. marts 2020 til d. 1. april 2020.
  • Byrådet besluttede d. 26. maj 2020, at der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg og forslag til lokalplan baseret på 8 punkter i ”Aftaleudkast, Kogtved”, som var bilag til dagsordenpunktet d. 26. maj 2020.
  • Byrådet besluttede d. 30. juni 2020, at offentliggøre forslag til kommuneplantillæg 2017.19. Høringen blev gennemført i perioden d. 7. juni 2020 til d. 7. september 2020.
  • Byrådet besluttede d. 27. oktober 2020, at vedtage kommuneplantillæg 2017.19.

 

 

Om lokalplanforslaget

Lokalplan 660 skal sikre, at området kan omdannes fra en anvendelse til søfartsskole til boligområde. Forslaget til lokalplan 660 fremgår af bilag 2 (Bilag. 2. Forslag til lokalplan 660 – Etageboliger ved Kogtved Søfartsskole).

 

Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med de 8 punkter i ”Aftaleudkast, Kogtved, som blev besluttet af Byrådet d. 26. maj 2020, jf. bilag 3 (Bilag 3. Aftaleudkast, Kogtved).

 

Lokalplanen har til formål at sikre, at den nye etagebebyggelse indrammer og understøtter den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse, som fortsat skal have en fremtrædende karakter. Området nærmest kysten skal friholdes for bebyggelse.

 

Disponering af området

Lokalplanen er opdelt i to delområder, som begge fastlægges med en anvendelse til boligformål. Delområde I i form af etageboliger og delområde II i form af åben-lav enfamiliehuse. I delområde II kan der indrettes fælles parkering samt etableres et enkelt enfamiliehus.

 

Lokalplanen stiller krav om, at hovedbygningen og gartnerboligen skal bevares og ikke må nedrives.

 

Områdets øvrige eksisterende bebyggelse må nedrives med henblik på at skabe mulighed for opførelse af ny boligbebyggelse med den oprindelige hovedbygning i centrum.

 

Lokalplanen udlægger fire byggefelter, som fastlægger placering af ny bebyggelse til etageboliger.

 

For at skabe afstand til kysten som fortsat skal bevares som ubebygget og for at beskytte allétræerne på sydsiden af Kogtvedvænget er der i lokalplanen fastlagt to byggelinjer.

 

Den del af lokalplanområdet som skal anvendes til ny etageboligbebyggelse har et skrånende terræn, hvorfor lokalplanen giver mulighed for terrænregulering på +/- 1 m mellem de to byggelinjer.

 

Derudover sikrer lokalplanen, at en eksisterende sti til vandet bevares. Stien er privat, men via lokalplanen opfordres den private ejer af stien til fortsat at tillade offentligheden adgang til kysten via stien.

 

Disponering af området, byggelinjer og stiforløb kan ses på lokalplanens kortbilag 2, jf. bilag 4 (Bilag 4. Kortbilag 2).

 

Et eksempel på områdets disponering fremgår af skitseprojekt, jf. bilag 5 (Bilag 5. Skitseprojekt).

 

Hovedbygningen

Lokalplanen indeholder bevarende bestemmelser for den bevaringsværdige del af hovedbygningen. Istandsættelse og renovering af udvendige bygningssider skal således ske med respekt for bygningens oprindelige arkitektur og materialeholdning.

 

Lokalplanen giver dog mulighed for, at der kan opføres et indgangsparti/trappetårn samt opsættes altaner på den del af hovedbygningen, som ikke er udpeget som bevaringsværdig. Lokalplanen detailregulerer derfor forhold omkring størrelse, højde og materiale-/farvevalg af indgangsparti/trappetårn og antal, størrelse, udformning, fastgørelse og materiale-/farvevalg for altanerne.

 

Ny etagebebyggelse

Det er et princip for den ny etageboligbebyggelse, at den skal underordne sig hovedbygningens højde og volumen og tilpasse sig terrænet.

 

Lokalplanen stiller derfor krav om, at ny bebyggelse til etageboliger må opføres i højest 2 etager med saddeltage med en hældning på 25-30 grader. Bygningsdybden for ny bebyggelse må ikke overstige 10,5 m. Bygningsdybden må dog brydes af indgangspartier/trappetårne og udhængte altaner.

 

Den ny bebyggelse skal fremstå med ensartet arkitektur og facadeudtryk og skal derfor opføres med røde tegl som primært facademateriale, mens tage skal udføres som saddeltage med røde teglsten.

 

Lokalplanen giver dog mulighed for, at mindre bygningsdele kan udføres i andre materialer og farver der harmonerer med det samlede udtryk.

 

Forhold til andre lokalplanener

Den sydlige del af grunden er omfattet af lokalplan 533, som er vedtaget for at sikre en landskabsbevaring for dele af Rantzausmindekysten og friholder således den sydlige del af grunden for bebyggelse. Lokalplan 533 er fortsat gældende med forslag til lokalplan 660.

 

Den vestlige del af lokalplanområdet er i dag omfattet af byplanvedtægt 01, som udlægger området til parcelhuse med en mindste grundstørrelse på 1.250 m2 og et brutto-etageareal på højest 12,5 % af grundens størrelse.

 

Byplanvedtægt 01 foreslås ophævet for den del, som er omfattet af forslag til lokalplan 660 og der gives i stedet mulighed for udstykning af én parcelhusgrund med en grundstørrelse på minimum 700 m2 og med en bebyggelsesprocent på 25 %.

 

Miljøvurdering

Planerne er screenet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Resultatet er, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, da miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen er vedlagt som bilag 6 (Bilag 6. Afgørelse om ikke miljøvurdering af lokalplanforslag).

 

Det videre forløb

Efter Teknik- og Erhvervsudvalget behandling af lokalplanforslaget og miljøvurdering af plangrundlaget, offentliggøres materialet i minimum 4 uger. Der afholdes borgermøde i høringsperioden. Efter høringen vil der ske en behandling af indkomne høringssvar, hvorefter sagen vil blive fremlagt til politisk behandling.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med planlægningen og udfærdigelsen af forslag til lokalplan varetages af ekstern rådgiver for Svendborg Kommune og afholdes indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.

 

Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte den 6. februar 2020 brugen af ekstern rådgiver til bistand til kommunes planarbejde.

 

Omdannelse af Kogtved Søfartsskole er med til at understøtte byliv og bosætning i Svendborg, samtidig med at omdannelsen af Søfartsskolen er med til at aktivere de bevaringsværdige bygninger til nye bosætningsmål.

CO2-Konsekvensvurdering

Det vurderes, at den ændrede planlægning ikke vil få væsentlige konsekvenser for CO2- udledningen på langt sigt.

 

Området er forsynet med naturgas, dog uden tilslutningspligt. Hvis bygningsmassen øges, vil det på nuværende tidspunkt påvirke det pågældende områdes CO2-udledning negativt, særligt ved valg af naturgas som opvarmning. Det forventes, at naturgas inden 2030 vil blive udfaset til fordel for vedvarende energikilder. Vælges varmepumper som opvarmningskilde vurderes CO2-udledningen ikke væsentlig, da elnettet antages at være CO2-neutral inden 2030.

 

I forhold til elforbruget vurderes CO2-udledningen for ikke væsentlig, under forudsætning af elproduktionen senest i 2030 vil være omstillet til vedvarende energi, og dermed være CO2-neutral.

Lovgrundlag

Lov om planlægning, Lov om miljøvurdering af planer og programmer

 

Bosætningsstrategien 2020

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021

Indstillingen godkendt.

 

Liste Ø kan ikke godkende indstillingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:

Forslaget til lokalplanen kan ikke godkendes, da bebyggelsesprocenten er for høj, byggeriet er trukket for tæt på kysten, og der ikke er offentlig adgang til kysten.