Punkt 5 Blanke og reflekterende tagmaterialer

Beslutningstema

Daværende udvalg for Miljø og Teknik besluttede den 12. marts 2012, at tagmaterialer med et glanstal på over 20, skulle betegnes som et blankt og reflekterende materiale. Se bilag 1 (Bilag 1. Udvalgsbeslutning af den 12-03-2012).

I de efterfølgende år, er det blevet konkretiseret, at man ikke kan bestemme om et tagmateriale er blankt og reflekterende udelukkende ud fra glanstallet. Der er derfor behov for en ny stillingtagen til problematikken.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik og Erhvervsudvalget:

-          At beslutning af den 12-03-2012 annulleres.

-          At administrationen bemyndiges til i hver enkelt sag at foretage en konkret og individuel vurdering af om tagmaterialet kan betegnes som blankt og reflekterende.

Sagsfremstilling

I mange af Svendborg Kommunes lokalplaner er der indført bestemmelser om, at der ikke må anvendes blanke og reflekterende tagmaterialer.

 

Der findes ikke nogen entydig definition på, hvornår et tagmateriale er blankt eller reflekterende.

Udgangspunktet for beslutningen i 2012 var en undersøgelse fra Teknologisk institut.

 

Man kan dog ikke udelukkende lave en vurdering af den reflekterende værdi ud fra glanstallet, da f.eks. hældningen på taget og hvordan taget vender i forhold til solen, også har en betydning for hvordan et tagmateriales refleksion opleves af naboerne.

Glanstallets angivelse er derudover forskellig fra producent til producent, og der kan derfor ikke anlægges en generel betragtning om hvilket glanstal der er reflekterende eller ej.

 

Der er siden 2012 blevet truffet afgørelser fra hhv. Planklagenævnet samt domstolene, der ikke giver et entydigt svar på hvornår et tag er blankt eller reflekterende, da det netop er en konkret vurdering i den enkelte sag.

Det tyder dog på, ud fra afgørelserne, at et glanstal på 20 er reflekterende, og at hvis man skal have sikkerhed for at tagmaterialet ikke er blankt eller reflekterende, skal så langt ned som til et glanstal 5 eller lavere, alt afhængig af producent.

 

Der er derfor behov for, at der i hver enkelt sag bliver lavet en konkret og individuel vurdering om det ønskede tagmateriale er blankt eller reflekterende, hvis intentionen bag den tidligere beslutning fra 2012 skal efterleves.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen væsentlig konsekvens for C02-udledningen.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-04-2021

Indstillingen godkendes.