Punkt 13 Status Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet 2020

Beslutningstema

ÅrsrapportTale-, Høre- og Mobilitetsområdet

Indstilling

Direktionen indstiller

  • at årsrapport på Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

De hjemtagede ydelser på Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet er forsat i god drift. På mobilitetsområdet ses et mindre fald i antallet af borgere, hvilket kan forklares på grund af Corona og som en variation over årene.

 

På Høreområdet har der være en større tilgang af borgere. Disse er relateret til indsatsen Telefontid, og ses som en direkte konsekvens af Corona restriktioner. Det opleves, at borgeren har haft svært ved at navigere i de forskellige formerne for restriktioner på området generelt, hvilket har medført flere telefoniske henvendelser. Tendensen forventes at være den samme, så længe der er Coronarestriktioner på området.

 

Taleområdet har der som forventet i årsrapporten for 2019, været en markant tilgang af borgere i 2020. Dette skyldes den stigende tendens til, at borgere bliver udskrevet hurtigere efter indlæggelse på Sygehuset neurologiske afdelinger. Denne tendens resulterer i, at den logo­pædiske udredning i højere grad sker i kommunalt regi fremfor i regionalt regi.

I 2020 har der samtidig ret flere komplicerede specialiserede forløb, hvilket har medført at opgaverne ikke har kunne varetages indenfor den normale normering (37 timer), så vi har været nødt til at foretage en midlertidig opnormering.  Såfremt det øgede antal af logopædiske udredninger og indsatser på specialiseret niveau viser sig at forsætte, vil en permanent opnormering af området skulle vurderes.

 

Corona restriktionerne har medført afprøvelse af nye metoder i indsatserne med øget brug af telefoniske og video konsultationer. Dette har borgerne taget rigtig godt imod, hvilket derfor vil fortsætte i 2021.

 

Det nære tilbud og tilgængelighed udtrykker borgerne at være meget glade for. Der opleves således fortsat stor borgertilfredshed på områderne.  I 2021 vil der blive arbejdet på en mere konkret undersøgelse af borgertilfredsheden med de specialiserede tilbud.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen kendte

Lovgrundlag

Lov om specialundervisning for voksne og Lov om social service

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021

Taget til efterretning.