Punkt 12 Orientering om forskningsprojekt ”Bryghuset Svendborg demensby”

Beslutningstema

Orientering om forskningsprojekt ”Bryghuset Svendborg demensby” – demensbyens betydning for en hverdag med værdighed, tryghed og selvbestemmelse.

Indstilling

Direktionen indstiller,

 At social- og sundhedsudvalget tager orientering til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune, Social- og Sundhedsskolen Fyn og University College Lillebælt har fra 2017 til 2020 samarbejdet i et forskningsprojekt i Bryghuset Svendborg Demensby. Formålet med projektsamarbejdet var, at parterne gennem samskabelse udviklede demensindsatsen i Svendborg kommune, så den tager udgangspunkt i den nyeste forskning på demensområdet, og bidrager til at understøtte en hverdag med værdighed, tryghed og selvbestemmelse i Demensbyen. Forskningsprojektet var inddelt i fire delstudier:

 

1. Kompetencer og neuropædagogik: Her er bl.a. udviklet værktøjer til at understøtte involveringen af brugere i demensbyen, med henblik på at skabe meningsfulde aktiviteter. Denne forskning har bidraget til tilrettelæggelsen af demenshaven, og en folder til borgerne.

 

2. Fysisk aktivitet og friluftsliv i demensbyen, samt grupperehabilitering til hjemmeboende borgere: Her er undersøgt muligheder og barrierer for fysisk aktivitet og friluftsliv hos beboere med demens. Det er desuden vist, at grupperehabilitering for hjemmeboende borgere med demens har betydning for det sociale fællesskab, hverdagsliv og -rytme, oplevelse af identitet og fysisk præstationsniveau.

 

3. Relationer og borgerinddragende samarbejde: Borgere og pårørendes ønsker og behov er undersøgt i samarbejdet med sundhedsprofessionelle og frivillige. Det peges på, at borgere med let demens ønsker at bevare en almindelig hverdag, så længe som muligt.

 

4. Betydningen af demensbyens rammer for måltider og ernæringstilstande: Registreringer af vægt, mundpleje, kost, væskeindtag og mave-tarm funktion og nyeste forskning vedrørende sammenhænge mellem sukker og demens har dannet baggrund for afholdelse af workshops med personalet.

 

Svendborg Kommune vurderer, at forskningen har haft positiv betydning for udviklingen af Bryghuset, Svendborg Demensby. Det er Svendborg Kommunes oplevelse, at praksisnær forskning giver god mening i forhold til kommunal kontekst, fordi forskningen tager udgangspunkt i, hvad der er relevant for kommunen, og at resultaterne umiddelbart er anvendelige i praksis. Det har været en rigtig god oplevelse for ledere og medarbejdere at få viden og evidens i forhold til forskellige forhold på demensområdet. På flere områder oplever ledere og medarbejdere, at det har betydning for hverdagen, at de i forbindelse med forskningsprojektet har fået fagligt belæg for, hvordan demensomsorg bedst udføres. Forskningsprojektet har medvirket til at profilere Bryghuset Svendborg demensby, både lokalt, nationalt og internationalt.

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021

Taget til efterretning.