Punkt 5 Styrkelse af de frivillige sociale foreninger under genåbning

Beslutningstema

Drøftelse af muligheder for at styrke de frivillige sociale foreninger under genåbning.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget drøfter muligheder for at styrke de frivillige sociale foreninger under genåbning.

Sagsfremstilling

De frivillige sociale foreninger har været presset under hele corona-perioden. Nogle foreninger har lukket helt ned for deres aktiviteter, for at beskytte både frivillige og brugere. Andre har holdt enkelte aktiviteter i gang periodevist i det omfang, det har været muligt i forhold til retningslinjerne. Der er foreninger, der er lykkedes med at holde kontakten til både frivillige og brugere via telefonopkald, onlinemøder og gåture. Der er dog også mange foreninger, som har fundet det svært at holde kontakten. Særligt anden nedlukning har haft en negativ betydning for motivationen og givet bekymringer i forhold til, om de frivillige og brugerne stadig er der. Alle foreninger står over for en stor opgave med genåbning. For mange af dem, handler det ikke kun om, at det er muligt at gå i gang med aktiviteter igen. Det handler i høj grad også om, at de skal i gang med at revitalisere sig. Genfinde motivationen og genskabe relationen til deres brugere og frivillige samtidig med, at de ved, at behovet for deres arbejde kun er blevet større under corona-perioden. Der venter også en opgave i at række ud til dem, der har behov for aktiviteterne.

 

I den proces kan indsatser, der har fokus på eksempelvis synliggørelse af foreningerne, viden der kan motivere til nye handlinger samt anerkendelse af foreningernes indsats have en positiv effekt. Foreningerne forventer, at genåbningen og tilbagevenden til et normalt aktivitetsniveau kommer til at tage noget tid. Derfor skitseres en række forslag til mulige indsatser, der på forskellige måder kan understøtte foreningerne igennem en længere periode. Forslagene er udarbejdet i samarbejde med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg:

 

  • Synliggørelse:

En gentagelse af synliggørelse af foreningerne på informationsstanderne ved Johs. Jørgensens Vej og Nyborgvej. Indsatsen kan finde sted fra maj måned og løbe hen over sommer og efterårsmånederne.

Estimeret beløb 20.300 kr.

 

I sidste kvartal af 2020 fik 23 foreninger vist et opslag på infostanderne. Der var stor tilfredshed over muligheden. Foreningerne ser opslagene som et relevant alternativ til den måde, de plejer at lave PR. Foreningerne opfordrer til en gentagelse.

 

  • Motivation:

Kursus, der udbydes lokalt til foreningerne, som kan motivere til nye handlemuligheder eksempelvis i forhold til rekruttering af unge som frivillige. Kurset kan finde sted, når det er muligt at afholde fysisk.

Estimeret beløb 17.000 kr.

 

Foreningerne har altid fokus på rekruttering af frivillige og jævnligt dukker ønsket op om at få flere unge med som frivillige. Det kræver en særlig tilgang at fange unges opmærksomhed og lykkedes det, skal de også kunne rummes i foreningen. Kurset kan afholdes i samarbejde med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg.

 

  • Anerkendelse:

Markering af Frivillig Fredag med et arrangement med et let traktement, hvor Social- og Sundhedsudvalget er vært. Udvalget får mulighed for at anerkende foreningerne og takke for deres indsats.

Estimeret beløb 23.000 kr.

 

Frivillig Fredag er er hele Danmarks festdag for frivillighed og finder sted den sidste fredag i september. Ugen op til markeres lokalt med bl.a. indsatsen ”Politiker i praktik”, som Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg står bag. Arrangementet vil blive koordineret med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg, så det hænger sammen med de øvrige aktiviteter. Arrangementet erstatter ikke fejringen med uddeling af priser.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Estimerede beløb i forbindelse med de foreslåede indsatser:

Synliggørelse kr. 20.300

Motivation kr. 17.000

Anerkendelse kr. 23.000

 

I alt kr. 60.300

 

Foreslås finansieret af ubrugte § 18 midler.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen kendte.

Lovgrundlag

Servicelovens § 18.

Sagen afgøres i

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021

Udvalget tilslutter sig de foreslåede initiativer. Administrationen kommer med forslag til en benævnelse af foreningerne, der er bredere.