Punkt 4 Tiltag til afhjælpning af negative konsekvenser af coronapandemien

Beslutningstema

Stillingtagen til en række mulige tiltag til afhjælpning af konsekvenser af corona-pandemien.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget:

  • At drøfte en række mulige tiltag, der på forskellige områder kan afhjælpe de negative konsekvenser af coronapandemien.
  • drøfte, hvorvidt der skal igangsætte tiltag, i givet fald hvilke, samt niveauet for disse.

Sagsfremstilling

Coronapandemien har haft negative konsekvenser på en række områder. Borgmesteren har derfor anmodet administrationen om at pege på en række mulige tiltag, der kan afhjælpe negative konsekvenser på børn- og ungeområdet og negative konsekvenser i forhold til erhvervslivet. Administrationen har derfor udarbejdet nedenstående katalog over mulige tiltag. De fleste tiltag er skalérbare – forstået på den måde, at der kan afsætte et større eller mindre beløb til det pågældende tiltag. 

 

Med afsæt i dette katalog anmodes Økonomiudvalget om at drøfte, hvorvidt der skal igangsættes tiltag og i givet fald hvilke, herunder niveauet for disse.

 

Børn- og ungeområdet

 

I forhold til børn- og ungeområdet peges på følgende tiltag, der kan være understøttende for børnenes trivsel og understøtte fællesskaberne:

  1. En sum penge uddeles til alle elevråd. Pengene skal anvendes til aktiviteter der styrker fællesskab og trivsel på den samlede skole.  

Elevrådet har ansvaret for at indsamle ideer til, og udvælge hvad pengene bruges til.  

Kriterierne for brugen af pengene er, at de skal bruges til aktiviteter eller indkøb der vil skabe fællesskab og trivsel. Pengene kan eksempelvis bruges til en skolefest, bolde og øvrige legeredskaber til frikvartererne, indkøb til fællesområder, besøg udefra, koncert, teater, fælles idrætsaktiviteter, cirkus... 

 

Beløbet til skolerne kan tildeles på en af følgende måder – og beløbet kan skrues op og ned:

 

  • Efter skolestørrelse, foreslået at skoler under 200 elever modtager 10.000 kr., 200 - 400 elever 15.000 kr., 400 – 600 elever 20.000 kr. og skoler over 600 elever modtager 25.000 kr.
  • Efter elevtal, foreslået 25 kr. pr. elev.

 

Udgift ca. 190.000 kr.

  1. Alle klasser tildeles et klippekort til to fælles aktiviteter.

 Alle klasser modtager et klippekort, med mulighed for at vælge to klip ud af et fem-turs kort med aktiviteter til klassen. Klippekortets ”klip” kan eksempelvis være: En tur i svømmehallen, en tur i bowlinghallen, en tur i biografen, bestille mad (pizza/burger/kebab) til klassefest/hygge, en tur til en lokal sportsbegivenhed (GOG/Rabbits/andet).

  • Gennemsnitspris pr. aktivitet pr. elev på 40 - 50 kr. Samlet udgift mellem 420.000 – 520.000 kr.

 

  1. Dagtilbudsområdet:

 

På dagtilbudsområdet foreslås det, at hvert børnehus og dagplejegruppe får tildelt et beløb til en særlig aktivitet med børnene, når der igen er mulighed for at åbne op.

Det kan fx være en udflugt, et besøg af en kunstner, en musiker, en kulturel aktivitet mm. Aktiviteten vil inden for det overordnede formål være efter dagtilbuddets eget valg, da det i forhold til aldersgruppen vil skabe bedre mulighed for et meningsfuldt indhold end et egentligt klippekort til bestemte aktiviteter. Aktiviteten skal afholdes i løbet af 2021 på et tidspunkt efter eget valg.

 

Hvis der tildeles et beløb på 5.000 kr. pr børnehus/dagplejegruppe vil det svare til en samlet udgift på ca. 200.000 kr.

 

Erhvervsområdet

Et år med Corona har ligeledes ramt nogle dele af Svendborgs erhvervsliv hårdt. Staten trækker det store læs med de generelle hjælpepakker, men fra byens erhvervsliv er der også efterspørgsel efter en lokale indsats, som kan tilpasses og målrettes de lokale udfordringer og behov.

Erhvervskontoret har i dialog med erhvervsforeningerne identificeret en række mulige indsatser som ville kunne gavne dele af byens erhvervsliv som har været – eller er – ramt af nedlukningerne og de affødte konsekvenser.

 

  1. 2 timers gratis parkering i forbindelse med julehandlen 2021, inklusiv regional markedsføring af initiativet.

[Foreslået af Shopping Svendborg]

 

CETS vurderer at 2 timers gratis parkering på de tidspunkter hvor parkeringsbehovet er størst, medfører en langsommere udskiftning og dermed færre brugere i løbet af en dag. Det kan derfor risikere at påvirke butikkernes omsætning negativt.

 

Udgift: Administrationen forventer på baggrund af erfaringerne at det vil koste mellem 200.000 og 300.000 kr. pr måned i tabte P-afgifter (alt efter hvilke måneder der er tale om).

 

  1. National markedsføring af Svendborg, Øhavet, Geoparken osv. i efteråret 2021 og foråret 2022 i samarbejde med Destination Fyn (og om muligt også i samarbejde med de tre andre sydfynske kommuner)

[Foreslået af Visit Svendborg og Shopping Svendborg]

 

Udgift: 2.500.000 kr. [ifølge forslagsstiller]

 

  1. Aktiviteter i byen der understøtter søndags-åbent i sommerferien

[Foreslået af Shopping Svendborg]

 

Udgift: 250.000 kr. [ifølge forslagsstiller]

 

  1. Fortsat iværksætterindsats

 

At kunne imødekomme dette behov i 2021 er særligt relevant fordi:

  1. Der forventes fortsat forhøjet ledighed og øget omsætning på arbejdsmarkedet de næste par år. Det betyder flere nye iværksættere, for erfaringen viser at ledighed ofte er det sidste skub potentielle iværksættere skulle have, for at turde gå i gang.
  2. Det er turbulent at starte i krisetider – men forskningen viser at dem starter og overlever midt i en krise, har større succes på den lange bane. Så kan virksomhedernes overlevelse og vækst styrkes i de første kritiske år, så giver det netop i en krise ekstra gevinst på lang sigt.

[I hele Corona-perioden har der været en konstant strøm af iværksættere som henvender sig til Fremtidsfabrikken og Erhvervskontoret for at få hjælp til at starte nyt.]

Udgift: I resten af 2021 kan en ’skrabet’ basis-version (hvor dele af udviklingen ’skubbes’ til 2022) udføres for 770.000 kr.

 

  1. Mere Styrket Erhverv i Gadeplan – forretningsudvikling og digital omstilling af eksisterende forretninger

Der arbejdes allerede på at kunne udnytte de gode erfaringer fra Styrket Erhverv i Gadeplan i et fælles fynsk regi. Derfor anbefaler administrationen ikke at der på nuværende tidspunkt afsættes midler til en midlertidig indsats alene i Svendborg.

[Foreslået af Erhvervsrådet]

 

  1. Task force for brug af det offentlige rum

Genoprette den ’task force’ som i sommeren 2020 gav mulighed for hurtig og smidig myndighedsbehandling af ansøgninger om tilladelser til arrangementer på offentlige steder, udvidet udeservering m.m.

Administrationen vurderer at dette kan gøres med en relativt lille indsats, da meget vil være gentagelser fra sidste år.

 

  1. Yderligere tiltag

Ikke alle dele af erhvervslivet er organiserede i råd og foreninger – derfor vil Erhvervskontoret udføre en spørgeskema-undersøgelse som sendes bredt ud på tværs af alle brancher for at sikre at der ikke er corona-ramte dele af erhvervslivet med behov som ikke er omfattet af ovenstående liste.

 

Udgift: Kan gøres med eksisterende administrative ressourcer.

 

Eksisterende tiltag

  1. Eventpuljen 2021
  2. Mulighed for at ansøge om lejeudsættelse i kommunalt ejede ejendomme

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne til tiltagene fremgår af nedenstående tabeller.

 

Tiltag på børn- og ungeområdet:

 

Tiltag

Udgift

  1. beløb til alle elevråd

190.000 kr.

  1. Klippekort til fælles aktiviteter

420-520.000 kr.

  1. dagtilbudsområdet

200.000 kr.

 

Alle tiltag vil have en afledt positiv effekt for erhvervslivet.

 

 

Tiltag i forhold til erhvervslivet:

 

Tiltag

Udgift

1        2 timers gratis parkering

Mellem 200.000 og 300.000 kr. pr mdr.

2        National markedsføring

2.500.000 kr.

3        Aktiviteter i byen

250.000 kr.

4        Fortsat iværksætterindsats

770.000 kr.

5        Mere Styrket Erhverv i Gadeplan

Ingen på nuværende tidspunkt

6        Task force

Ingen

7        Yderligere tiltag

Ingen på nuværende tidspunkt

 

Alle tiltag forventes – i forskellig grad – at have positive effekter for forskellige dele af erhvervslivet.

 

Der anbefales, at direktionen anviser finansieringen efterfølgende afhængig af, hvilke tiltag Økonomiudvalget ønsker, at der skal arbejdes videre med, men der kan umiddelbart peges på en mulig finansiering via risikopuljen.

 

CO2-Konsekvensvurdering

Afhænger af hvilke tiltag der igangsættes, og er i de fleste tilfælde ikke mulige at sætte tal på. Ingen af tiltagene vurderes at have væsentlige effekter på CO2 udledning.

Lovgrundlag

Erhvervsfremmeloven

L161 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om spil

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021

Sagen udsættes med henblik på en høring af Social- og sundhedsudvalget, Børne- og ungeudvalget, Kultur- og fritidsudvalget samt teknik- og erhvervsudvalget.

 

Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021

Udvalget foreslår,

  • tilbud til isolerede unge med samvær ca. 90.000 kr.
  • tilbud om gruppe aktiviteter og gåture til ensomme ældre i eget hjem som er isolerede ca. 90.000 kr.