Punkt 7 Fremtidig placering af Fyrtårnet Byparkens Vuggestue

Beslutningstema

Forvaltningen har modtaget en anmodning fra bestyrelsen i det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Byparkens Vuggestue om at flytte ud af det udsatte boligområde og anvende Hjortøhus.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At bestyrelsens anmodning drøftes i Børne- og Ungeudvalget.

Sagsfremstilling

Forvaltningen har den 25. januar 2021 modtaget en anmodning fra bestyrelsen i det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, om at flytte børnehuset ud af det udsatte boligområde og anvende Hjortøhus (Hjortøvænge 40, 5700 Svendborg) grundet loven om bedre fordeling i dagtilbud (henvendelsen er vedhæftet som bilag).

 

Bestyrelsen ønsker at genetablere det nuværende antal vuggestuepladser og etablere børnehavepladser, såfremt behovet opstår. Bestyrelsen ønsker at flytte ud af det udsatte boligområde inden udgangen af 2024, hvor dispensationen fra reglen om at tilbyde to pladser udløber.

 

Bedre fordeling i dagtilbud

Svendborg Kommunes dispensation fra reglen om at tilbyde to pladser udløber med udgangen af 2024 (se dagsordenspunkt vedrørende ”Status på obligatorisk læringstilbud og bedre fordeling i dagtilbud”). Det betyder, at når pladsanvisningen fra den 1. januar 2025 tilbyder plads i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, til børn udenfor det udsatte boligområde, så skal pladsanvisningen også tilbyde en alternativ plads udenfor det udsatte boligområde.

 

Da der kan være 30 indmeldte vuggestuebørn i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, og da antallet af børn udenfor det udsatte boligområde minimum skal udgøre 70 pct., skal der fra 2025 være en ekstra kapacitet på ca. 20 dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser.

 

Forventninger til Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025

Det forventes at der i 2025 ikke er 20 ledige dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by, som kan anvendes i visiteringen af børn til Fyrtårnet Byparkens Vuggestue. Fra 2025 er der derfor behov for at flytte Fyrtårnet Byparkens Vuggestue ud af det udsatte boligområde eller øge antallet af dagpleje- og vuggestuepladser for fortsat at kunne opfylde pladsgarantien.

 

Som følge af et stigende antal af 3-5-årige i Skårup Skoles distrikt, Thurø Skoles distrikt og i Svendborg by forventes det samtidigt, at der er behov for at øge antallet af børnehavepladser for fortsat at kunne opfylde pladsgarantien.

 

Hjortøhus

På Byrådets møde den 30. juni 2020 blev det godkendt, at Hjortøhus kan sælges i udbud til en mindstepris på 3,5 mio. kr., eller kan udlejes på almindelig erhvervslejekontrakt til en årlige leje på 378.125 kr. ekskl. moms.

 

Området er lokalplanlagt til offentlige formål, men kan også anvendes til private institutioner af almennyttig karakter. Hjortøhus ligger på en grund på 10.481 m2 med en bygning på 605 m2, som består af 432 m2 boligareal og 173 m2 erhverv. Hjortøhus kan således anvendes af Fyrtårnet Byparkens Vuggestue til dagtilbud.

 

Hjortøhus har indtil udgangen af marts måned 2021 været benyttet til genhusning for Sundbyøster Kobberbækken, som har haft vandskade. Vandskaden i Sundbyøster Kobberbækken er udbedret, og Hjortøhus står tom.

 

Forvaltningens bemærkninger

Ved en imødekommelse af bestyrelsens anmodning forventes det, at pladsgarantien kan opfyldes i Svendborg by i perioden 2021-2025 med den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser. Hvis der tilmed etableres børnehavepladser er det muligt at tilbyde børn bosiddende i Skårup Skoles distrikt og Thurø Skoles distrikt børnehaveplads i Svendborg by, såfremt det bliver nødvendigt.

 

Det forventes at der er behov for at etablere ca. 25 vuggestuepladser og 60 børnehavepladser i Hjortøhus. Når der bygges og renoveres på A-niveau afsættes der 7 m2 pr. vuggestuebarn og 6 m2 pr. børnehavebarn. På B-niveau afsættes der 6 m2 pr. vuggestuebarn og 4,5 m2 pr. børnehavebarn.

 

Hjortøhus ligger ca. 1,5 km fra Fyrtårnet Byparkens Vuggestues nuværende placering, og udgør derfor stadig en attraktiv placering for forældre bosiddende i det udsatte boligområde.

 

Anmodningen fra bestyrelsen i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue fremlægges til beslutning på Børne- og Ungeudvalgets møde den 5. maj 2021 sammen med Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025. Forinden har forvaltningen været i dialog med bestyrelsen, så deres kommentarer og anbefalinger kan indgå på mødet den 5. maj 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det anslås af den samlede anlægsøkonomi udgør 13,1 mio. kr. når der bygges og renoveres på A-niveau og 10,3 mio. kr. på B-niveau.

 

Byrådet har godkendt, at bygningen kan sælges i udbud til en mindstepris på 3,5 mio. kr. Denne potentielle salgspris indregnes til finansiering i den samlede anlægssum, således at der skal finansieres henholdsvis 16,6 mio. kr. på A-niveau og 13,8 mio. kr. på B-niveau. De 3,5 mio. kr. er ikke budgetlagt med forventet indtægt, hvilket betyder, at midlerne kan anvendes til anden side efterfølgende.

 

Forskellen i økonomien ligger i, at man skal lave en tilbygning på A-niveau, som ikke er nødvendig på B-niveau.

 

Herudover indeholder begge projekter udgifter til ombygning af eksisterende forhold, indretning af børnetoiletter, handicaptoiletter, puslepladser, produktionskøkken, inventar, garderober, liggehal, etablering af legeplads, intern- og ekstern rådgivning samt byggesagsgebyr.

 

Ved fuld implementering forventes det at Fyrtårnet Byparkens Vuggestue nuværende driftsramme kan reduceres med 0,092 mio. kr. årligt på A-niveau og 0,182 mio. kr. årligt på B-niveau, da de forventede driftsudgifter forventes at stige samt at udgifter til leje af ejendom bortfalder.

 

Da Fyrtårnet Børnegården Byparken er lukket fra 2022, er der frie årlige driftsmidler for 0,773 mio. kr. som kan indgå med finansiering.

 

Anvendes de frie driftsmidler på i alt 0,865 mio. kr. til finansiering af 16,6 mio. kr. ved renovering på A-niveau, vil ombygningen være finansieret over 19 år.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 14-04-2021

Drøftet.