Punkt 6 Forventninger til Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025

Beslutningstema

Der gives en orientering om forventninger til Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025 forud for Byrådets anlægsseminar i april.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen om forventninger til Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Ifølge dagtilbudsloven skal kommunerne opfylde pladsgarantien, som indebærer at tilvejebringe det nødvendige antal pladser, så alle børn kan tilbydes plads i et alderssvarende dagtilbud.

 

Det nødvendige antal pladser bestemmes først og fremmest af Svendborg Kommunes interne befolkningsprognose og dagtilbudsområdets børnetalsprognose, som kobler befolkningsprognosen med en dækningsgrad, det vil sige et skøn for andelen af børn, der har behov for en plads.

 

Hvert år i maj måned forelægges Børne- og Ungeudvalget den nye Børnetalsprognose og kapacitet, som for hvert skoledistrikt viser det forventede behov for dagpleje-, vuggestue- og børnehavepladser sammenholdt med kapaciteten af dagpleje-, vuggestue- og børnehavepladser.

 

Med andre ord viser Børnetalsprognose og kapacitet, om der er behov for at justere antallet af pladser i kommunale og selvejende dagtilbud for at opfylde pladsgarantien. Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025 forelægges Børne- og Ungeudvalget den 5. maj 2021.

 

Da Byrådet har anlægsseminar i april, det vil sige før Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025 forelægges Børne- og Ungeudvalget, og da forvaltningen har udarbejdet Svendborg Kommunes interne befolkningsprognose pr. 1. januar 2021 (forelægges Økonomiudvalget den 20. april 2021), orienteres der allerede nu om forventninger til Børnetalsprognose og kapacitet 2021-2025. Der tages forbehold for at dagtilbudsområdets børnetalsprognose endnu ikke er udarbejdet. 

 

Det forventes at der fra 2025 bliver mangel på dagpleje- og vuggestuepladser i Svendborg by, som skyldes reglen om at tilbyde to pladser jævnfør loven om bedre fordeling i dagtilbud. Det forventes at der i flere skoledistrikter bliver mangel på børnehavepladser, som skyldes stigende børnetal og nedlæggelsen af Fyrtårnet Børnegården Byparken, som fra 2025 også ville være underlagt reglen om at tilbyde to pladser. Samlet set forventes det at der er behov for at øge antallet af pladser for fortsat at opfylde pladsgarantien. Nedenfor er en uddybning for de 0-2-årige og de 3-5-årige.

 

Det forventede antal af 0-2-årige 2021-2025

I den nye interne befolkningsprognose forventes det, at antallet af 0-2-årige på kommuneniveau er på et stabilt niveau sammenlignet med sidste års befolkningsprognose. Der er dog variation imellem de enkelte skoledistrikter, som allerede nu kan ses i efterspørgslen efter dagpleje- og vuggestuepladser.

 

I Thurø Skoles distrikt modtages der fra 1. maj 2021 14 nye vuggestuebørn i Østerdalen Thurø Børnehuse. Selvom antallet af dagpleje- og vuggestuepladser i Thurø Skoles distrikt hermed er øget, og selvom Dagplejen forsøger at øge antallet af pladser yderligere, så forventes det at der som følge af stigende børnetal bliver mangel på dagpleje- og vuggestueplads i Thurø Skoles distrikt.

 

I Svendborg by forventes der ledige dagpleje- og vuggestuepladser frem til 2025. Frem til 2025 er det derfor muligt at tilbyde dagpleje- eller vuggestueplads til børn bosiddende i Thurø Skoles distrikt, såfremt det bliver nødvendigt. 

 

Svendborg Kommunes dispensation fra reglen om at tilbyde to pladser udløber med udgangen af 2024 (se dagsordenspunkt vedrørende ”Status på obligatorisk læringstilbud og bedre fordeling i dagtilbud”). Det betyder, at når pladsanvisningen fra den 1. januar 2025 tilbyder plads i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, til børn udenfor det udsatte boligområde, så skal pladsanvisningen også tilbyde en alternativ plads udenfor det udsatte boligområde.

 

Da der kan være 30 indmeldte vuggestuebørn i Fyrtårnet Byparkens Vuggestue, og da antallet af børn udenfor det udsatte boligområde minimum skal udgøre 70 pct., skal der fra 2025 være en ekstra kapacitet på ca. 20 dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by for at opretholde den nuværende kapacitet af dagpleje- og vuggestuepladser.

 

Det forventes at der i 2025 ikke er 20 ledige dagpleje- eller vuggestuepladser i Svendborg by, som kan anvendes i visiteringen af børn til Fyrtårnet Byparkens Vuggestue. I 2025 forventes der således mangel på dagpleje- og vuggestuepladser i Svendborg by, som samtidigt betyder, at det ikke er muligt at tilbyde dagpleje- eller vuggestueplads i Svendborg by til børn bosiddende i Thurø Skoles distrikt, såfremt det bliver nødvendigt.

 

Det forventede antal af 3-5-årige 2021-2025

I den nye interne befolkningsprognose forventes det, at antallet af 3-5-årige på kommuneniveau er højere sammenlignet med sidste års befolkningsprognose, som skyldes flere tilflyttere i 2020 end forventet i sidste års befolkningsprognose.

 

I perioden 2021 til 2025 forventes der mellem 35 og 104 flere 3-5-årige på kommuneniveau. Da næsten alle 3-5-årige går i børnehave, og da der ikke forventes udbygning af børnehavepladser i private dagtilbud, kan det forventes at efterspørgslen efter kommunale og selvejende børnehavepladser stiger tilsvarende.

 

I Skårup Skoles distrikt forventes der at mangle få børnehavepladser. I Thurø Skoles distrikt forventes der at mangle 10-20 børnehavepladser, og i Svendborg by forventes det at antallet af børnehavepladser netop kan imødekomme det stigende børnetal. Det forventes derfor at det ikke er muligt at tilbyde børnehaveplads i Svendborg by til børn bosiddende i Skårup Skoles distrikt og Thurø Skoles distrikt, såfremt det bliver nødvendigt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven § 23.

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 14-04-2021

Taget til efterretning.