Punkt 2 Ønske om oprettelse af outdoorlinje på Stokkebækskolen.

Beslutningstema

Stokkebækskolens ledelse og skolebestyrelse har henvendt sig til Skole og Uddannelse med en forespørgsel om at oprette en ny fælleskommunal udskolingslinje på skolen pr. august 2022. Linjen skal være en outdoorlinje til elever på 7.- 9. klassetrin, med særligt fokus på læring, fællesskab og fysiske aktiviteter i naturen - det udendørs læringsmiljø.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne og Ungeudvalget godkender oprettelse af en outdoorlinje på Stokkebækskolen.

Sagsfremstilling

Stokkebækskolen har mange positive erfaringer fra den udendørs corona-undervisning, og det udendørs læringsmiljøs betydning for elevernes læring og trivsel. Dette har afstedkommet et ønske om at udvikle en outdoorlinje for elever på 7.-9.klassetrin i lighed med linjerne på tre af kommunens øvrige skoler.

 

Visionen for outdoorlinjen er at styrke elevernes læring, oplevelser og fysiske aktiviteter - med naturen som det centrale læringsmiljø. Skolen ønsker at tilbyde en anderledes skoledag, hvor læringen tager udgangspunkt i naturen.

 

Eleverne på linjen skal lære i, om og med naturen i tre bærende perspektiver for linjen, som vil være:

  • Friluftsliv og naturvejledning:

Vi lever med naturen og ikke kun af den - et tydeligt perspektiv på ansvarlighed og bæredygtighed. Til dette perspektiv hører også fordybelse, sansning og mental sundhed.

  • Friluftsaktiviteter:

Fokus på fysisk sundhed og sociale aktiviteter, hvor uderummets muligheder spiller en central rolle og tilbyder et alternativt børne- og ungeliv i samspil med naturen.

  • Friluftssport:

Fokus på udfordringsaktiviteter, adventure og fysiske oplevelser, hvor elementer som udholdenhed og styrke spiller en rolle.

 

Linjens målgruppe er:

  • Elever, der interesserer sig for natur, miljø, klima og bæredygtighed.
  • Elever, der trives med at være ude og med at bruge krop og sanser.
  • Elever, der næres af fællesskabet
  • Elever, der særligt motiveres af et aktivt læringsmiljø - et læringsmiljø, hvor de med fællesskabet i ryggen kan udforske og udfordre egne grænser.

 

Undervisningen på linjen vil præges af en undersøgende metode og en anvendelsesorienteret tilgang til de faglige temaer - fagene ud i naturen. En stor del af undervisningstiden vil foregå udenfor og der vil indgå tværfaglige forløb og projekter i samarbejde med forskellige aktører lokalt, nationalt og internationalt.

 

Stokkebækskolen har Svendborg Kommunes største skoledistrikt og en lang kystlinje, hvilket danner en perfekt ramme for en outdoorlinje. Skolen er desuden placeret i en del af kommunen hvor der er stærke samarbejdspartnere indenfor dette felt. Ligeledes råder skolen over lærerkompetencer og interesser, som tilsammen danner det faglige grundlag for udvikling af en outdoorlinje.

 

Skole og Uddannelse vurderer, at en outdoorlinje vil være et aktiv i Svendborg Kommunes mangfoldige læringsmiljø, og at linjens profil samt geografiske placering på Stokkebækskolen vil supplere de øvrige tilbud om udskolingsforløb; Sportsklasserne, Sciencelinjen, Verdenslinjen og de ”helt almindelige” udskolingsklasser uden en særlig interesseprofil.

 

På mødet deltager skoleleder på Stokkebækskolen, Astrid Birkbak, for en uddybning af punktet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomien afholdes indenfor skolens egen ramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 14-04-2021

Godkendt.