Punkt 10 FYN 2030 - sammen om en bæredygtig fremtid

Beslutningstema

Med visionen FYN 2030 – Sammen om en bæredygtig fremtid foreslår Borgmesterforum, at Fyn står sammen og med ambitiøse målsætninger og konkrete handlinger går foran i kampen mod klimaudfordringen og for en bæredygtig fremtid. På baggrund heraf og på baggrund af de enkelte kommuners klimapolitikker og den danske Klimalov er der udarbejdet ambitiøse fælles fynske målsætninger for klima og ressourcer og en ambitiøs fælles fynsk vision. Borgmesterforum Fyn sender ”Fyn 2030 – sammen om en bæredygtig fremtid” til behandling med indstilling til godkendelse i de fynske byråd.

Indstilling

Borgmesterforum Fyn indstiller til Miljø og Naturudvalget, at det overfor Byrådet anbefaler:

 

  • at vedtage visionen Fyn 2030 – Sammen om en bæredygtig fremtid med fælles fynske målsætninger om 80 procent CO2-reduktion fra 1990 til 2030 og genanvendelse af 80 procent af plastaffaldet og 70 procent af det øvrige husholdningsaffald i 2030.

Sagsfremstilling

 Klimaforandringerne og omstillingen til et bæredygtigt samfund står højt på den politiske dagsorden overalt på kloden. Herhjemme har et bredt flertal i Folketinget vedtaget en klimalov med ambitiøse målsætninger, som Regeringen og Folketinget forfølger gennem lovgivning og sektorspecifikke klimaplaner. Samtidig står det klart, at mens rammerne for den grønne omstilling sættes nationalt og internationalt, skal de konkrete løsninger ofte findes regionalt og lokalt – i samspillet mellem kommuner, virksomheder, forsyninger og borgere.

 

Det er baggrunden for at de fynske borgmestre fremlægger forslag til en fælles grøn vision for Fyn, Bilag 1 (Bilag 1 FYN 2030 – Sammen om en bæredygtig fremtid). Med vedtagelsen af en fælles grøn vision kan Fyn demonstrere sammenhængskraft og fælles politisk lederskab i arbejdet for en bæredygtig fremtid, hvor konkrete målsætninger for klima og ressourcer er de første vigtige skridt i en fælles vision om et klimaneutralt Fyn uden affald.

 

Som baggrund for visionen er der udarbejdet et fynsk klimaregnskab, som viser de samlede fynske klimaudledninger og status over udviklingen fra 1990 til i dag, se bilag 2 (bilag 2: Klimaregnskab for Fyn 2018).

 

Målsætninger for Fyn 2030 – sammen om en bæredygtig fremtid

Det fynske klimaregnskab viser en status, der er stort set identisk med det nationale klimaregnskab, både i fordelingen af klimaudledninger på sektorer og i udviklingen fra 1990 til i dag. Det indikerer, at udfordringerne på Fyn svarer til de nationale udfordringer, og at løsningerne skal findes i dialogen med de nationale indsatser og de rammevilkår, der sættes for klimaindsatsen. Det er sammen med kommunernes individuelle klimapolitikker lagt til grund for den fælles fynske målsætning.

 

Kommunerne på Fyn har enkeltvis allerede løftet betydelige klimaindsatser lokalt og har alle en ambitiøs klima- og bæredygtighedspolitik. Med udgangspunkt heri vurderes en fælles fynsk målsætning om 80 procent CO2 reduktion i 2030 som en ambitiøs målsætning. Hertil kommer en målsætning om at genanvende 80 procent af plastaffaldet og 70 procent af det øvrige husholdningsaffald i 2030. Tilsammen udgør målsætningerne vigtige skridt mod den ambitiøse vision om et klimaneutralt Fyn uden affald i 2040.

 

Vejen til at indfri målsætningerne er summen af hver enkelt kommunes klimahandlingsplaner samt de fælles fynske initiativer, der bygger ovenpå med fælles løsninger og samarbejde der, hvor indsatserne spiller sammen og skaber stærkere og mere holdbare løsninger. Det gælder både fælles kommunale tiltag, hvor kommunerne har initiativmuligheder, samt tiltag, der kræver partnerskaber med andre aktører. En oversigt over de første mulige handlinger er udarbejdet med angivelse af, om de kan gennemføres som rent kommunale handlinger eller kræver øvrige aktører i bilag 3 (bilag 3: Klimahandlinger Fyn 2030). I bilaget er samtidig angivet sammenhæng til den vedtagne ”Energiplan Fyn - Rammeplan”, som tidligere har belyst mulighederne for fælles fynske klimaindsatser.

 

De fynske kommuner deltager fra 2021 alle i det nationale DK-2020 projekt, som sikrer sammenlignelige effektmålinger gennem fælles datagrundlag, værktøjer og videndeling. Det understøtter det fælles fynske perspektiv, og den samlede deltagelse forventes samtidig at udgøre en platform for udviklingen af fælles handlinger.

 

De fælles fynske handlinger i Fyn 2030 og koordinering med DK-2020 forankres i Teknisk Direktørforum Fyn med sekretariatsbetjening ved Byregion Fyn / Erhvervshus Fyn, og med reference til Kommunaldirektørforum og Borgmesterforum Fyn.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Visionen udgør en fælles strategiske ramme, som skal understøtte den enkelte kommunes indsats og skabe et fælles fynsk perspektiv. Implementeringen af visionen og tilhørende handlinger bygger på kommunernes individuelle og fælles indsatser og finansieres gennem disse, og vedtagelsen af den fælles vision er således budgetneutral.

CO2-Konsekvensvurdering

”FYN 2030 – Sammen om en bæredygtig fremtid” vurderes at have en positiv konsekvens for Svendborg Kommunes CO2-udledning både på virksomhedsniveau og geografisk niveau.

Lovgrundlag

Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune

Bæredygtighedsstrategi 2020, Svendborg Kommune

Planstrategi ´19, Svendborg Kommune

Lov om Klima, Lov nr. 965 af 26. juni 2020

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 02-02-2021

Indstillingen anbefales til Byrådet.

Liste Ø kan ikke tiltræde anbefalingen, da de ønsker, at den kollektive trafik skal omlægges til eldreven transport.
 

Jens Munk (løsgænger) var fraværende.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021

Indstilles. Liste Ø var imod, idet man mener, at planen Fyn 2030 langt fra er tilstrækkelig ambitiøs og ikke lægger op til de nødvendige handlinger. Dels åbner man op for at busserne på Fyn kan blive drevet på biodiesel, som på ingen måde er klimaneutral, man stiller ikke krav til fjernvarmesektoren om at gå væk fra afbrænding af biomasse og så lægger man op til ukritisk at øge produktionen af biogas, på trods af at det samtidigt understøtter en husdyrproduktion, som er helt uholdbar for klimaet. 

 

 

Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Byrådet den 30-03-2021

Liste Ø foreslog, at indstillingen godkendes, idet byrådet bemærker, at løsninger med biodiesel for busserne ikke kan betragtes som klimaneutrale eller bæredygtige. Det er ligeledes afgørende at nedbringe forbruget af biomasse samlet set, det skal der være fokus på, når man udvider fjernvarme eller produktionen af biogas.

 

For stemte: 4 (Ø og F)

Imod stemte: 25 (A, V, C, B, O og Jens Munk)

 

Indstillingen blev herefter godkendt.