Punkt 9 Fornyet høring af forslag Kommuneplan 2021-2033

Beslutningstema

Orientering om behov for fornyet høring af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033, med fokus på at sikre erhvervsområder langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder samt andre transporttunge virksomheder.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets orientering, med oversendelse til endelig orientering i Byrådet:

 

  • At orienteringen om fornyet høring af forslag til Kommuneplan 2021 – 2033 tages til efterretning

Sagsfremstilling

Forslag til Kommuneplan 2021-2033 er i offentlig høring frem til den 3. marts 2021. Svendborg Kommune har i den pågående høringsperiode modtaget foreløbige bemærkninger fra de statslige myndigheder, som skal sikre de statslige interesser i kommuneplanlægningen.

 

Dialog med Vejdirektoratet

Vejdirektoratet har bemærket, at kommunen mangler at redegøre for, hvordan den nationale interesse om prioritering af erhvervsområderne langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder samt andre transporttunge virksomheder er tilgodeset. Der har ikke tidligere, eller i den aktuelle kommuneplan været udlagt erhvervsområder langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder, da det er vurderet, at der ikke har været et behov for denne type erhverv i Svendborg Kommune.

 

Vejdirektoratets fokus er blevet skærpet i forbindelse med den aktuelle planlægning for et nyt aflastningscenter ved Odensevej i Svendborg Nord.

Vejdirektoratet gør gældende, at den nationale interesse af erhvervsområderne langs motorvejen til transport- og logistikvirksomheder ikke er tilstrækkeligt tilgodeset i Svendborg Kommune.

 

Det har ikke været muligt at udpege et konkret område til formålet på nuværende tidspunkt i planlægningsprocessen, både rent planlægningsmæssigt og politisk, hvilket medfører at Vejdirektoratet gør indsigelse mod forslag til Kommuneplan 2021 – 2033. Dette betyder blot, at Kommuneplan 2021 – 2033 ikke kan endelig vedtages før der er udpeget et konkrete rammeområde til transport- og logistikvirksomheder, i tilknytning til motorvejsnettet. 

 

Administrationen har i samarbejde med Vejdirektoratet og Plan– og Boligstyrelsen afdækket mulighederne for at undgå en indsigelse. Alle mulige løsninger har skabt udfordringer, enten for den formelle proces i styrelserne eller i Svendborg Kommune. Beslutningen om at Vejdirektoratet afgiver en indsigelse er sket i god dialog med styrelserne, og konklusionen er, at en indsigelse vil være den løsning, som skaber de bedste forudsætninger for at lave en god og fremtidssikker kommuneplan.

 

Fremadrettet proces

For at leve op til Vejdirektoratets krav, vil der være behov for at udlægge et nyt særskilt erhvervsområde forbeholdt transport- og logistikvirksomheder i Svendborg Kommune. Administrationen arbejder på at finde det rette område, i sammenhæng til den øvrige by – og erhvervsudvikling. Det endelige område vil være indeholdt i det nye forslag til Kommuneplan 2021 – 2033, som skal politisk godkendes.

 

Fornyet høring og tidsplan

Ved væsentlige ændringer i forslag til en kommuneplan, skal der ske en fornyet offentlig høring jf. Planlovens offentlighedsregler. Det er administrationens vurdering, at der i dette tilfælde er tale om en væsentlig ændring, og at derfor er behov for at sende forslaget i fornyet høring.

 

Den nye høring vil blive målrettet temaet omkring transport – og logistik virksomheder, og de relevante myndigheder, naboer mv.

 

De høringssvar og den inddragelsesproces, der har været hidtil, er fortsat gældende, og vil indgå i den videre behandling af kommuneplanen, frem mod endelig vedtagelse.

 

Den fornyede høring skal formelt igangsættes af Byrådet, og vil tidligst kunne finde sted i april 2021. Dette betyder at den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2021 – 2033 forventes udskudt til august 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Finansieringen af udarbejdelse af kommuneplanen sker indenfor Plan- og Udviklings eksisterende driftsramme.

CO2-Konsekvensvurdering

Kommuneplan 2021 – 2033 danner grundlag for den fremtidige fysiske udvikling, og vil derfor antages at have konsekvenser for CO2-udledningen på længere sigt. De afledte konsekvenser kan

ikke vurderes på nuværende tidspunkt.

Lovgrundlag

Planloven

Sagen afgøres i

Byrådet

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 11-03-2021

Orienteringen taget til efterretning og oversendes til Byrådets endelige orientering.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021

Indstilles.

 

Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Byrådet den 30-03-2021

Godkendt.