Punkt 7 Opgørelse af lånerammen for 2020

Beslutningstema

Godkendelse af lånerammen 2020 for Svendborg Kommune, herunder godkendelse af låneoptagelse på henholdsvis 59,215 mio. kr. og 0,106 mio. kr.

Indstilling

Direktionen indstiller til behandling i Økonomiudvalget samt endelig afgørelse i Byrådet, at:

 

  • Lånerammen for 2020 godkendes. Der optages lån på 59,215 mio. kr. med 25 års løbetid vedr. lånerammen for 2020. Lånerammen udnyttes ikke fuldt ud. Lånet optages hos KommuneKredit.
  • Der optages lån på 0,106 mio. kr. hos KommuneKredit med fast rente og 30 års løbetid vedr. køkkenudskiftninger i ældreboliger i 2020.

Sagsfremstilling

Lånerammen er opgjort på baggrund af låneberettigede udgifter afholdt i 2020 og meddelte lånedispensationer. De låneberettigede udgifter vedrører primært udgifter til fremrykkede anlægsprojekter, anlægsarbejder i kommunale havne, byfornyelse, innovativt energispareprojekt samt lån til betaling vedr. grundskyld. Lånerammen er godkendt af revisionen.

  

Den uudnyttede låneramme udgør i alt 85,640 mio. kr., jf. særskilt bilag. Der er budgetlagt med låneoptagelse på 59,215 mio. kr. af lånerammen. Derudover er der lånemulighed (automatisk låneadgang inkl. lånedispensationer til fremrykkede anlæg) for 26,425 mio. kr. som ikke er budgetlagt.

 

Den ikke budgetlagte del på 26,425 mio. kr. vedrører afholdte udgifter i 2020 til:
 

  • Lov om lån til betaling af grundskyld på 12,132 mio. kr.
  • Fremrykket anlæg på 11,471 mio. kr. (lånedispensation)
  • Integration, renovering af færger m.m. på i alt 2,822 mio. kr.

 

Det skal bemærkes, at der hos KommuneKredit er øget fokus på, hvilke anlægsudgifter på havneområdet de må give lån til. Ifølge lånebekendtgørelsen er der automatisk låneadgang til anlægsudgifter, der indgår som et naturligt element i kommunale havne og lystbådehavne. Låneadgangen omfatter ikke tilkørselsveje og infrastruktur m.v. til havneområdet.

 

Efter de EU-retlige statsstøtteregler er det kun udgifter til ”havneinfrastruktur” (alt under vandet), ”adgangsinfrastruktur” og ”oprensning” som kommunen kan låne til hos KommuneKredit.

KommuneKredit må ikke yde lån til ”havnesuprastuktur” (bygninger, kraner m.m. over vandet).

Øvrige anlægsudgifter til ”havnesuprastruktur” kan finansieres via låneoptagelse i et pengeinstitut. Renteudgiften formodes at være noget højere, end den rente vi kan låne til hos KommuneKredit.

 

Der er i lånerammen medtaget udgifter til havneområdet på 25,9 mio. kr. Administrationen afventer svar fra KommuneKredit om tilsagn på, hvor meget der kan optages.

 

Der er to muligheder for den del af budgetlagt låneoptagelse til havneudgifter, som ikke kan lånes hos KommuneKredit - enten:
 

  • Andelen kan budgetomplaceres til ledig låneramme jf. ovenfor, og dermed reducere denne lånemulighed.
  • Andelen kan optages hos et pengeinstitut. Hvor renten dog formodes at være noget højere.

 

Det anbefales at lånerammen for 2020 udnyttes delvis, og at der lånes til de budgetlagte låneoptagelser svarende til en låneoptagelse på 59,215 mio. kr.

 

Låneoptagelsen skal godkendes inden den 31. marts 2021. Lånet skal være optaget inden den 30. april 2021. For ikke at øge låneoptagelsen yderligere, anbefales det, at der kun lånes det budgetlagte. Lånerammen for 2020 bliver således ikke udnyttet fuldt ud.

  

Derudover er der mulighed for at låne 0,106 mio. kr. til udskiftning af køkkener i kommunale ældreboliger på baggrund af faktiske udgifter for 2020. Låneydelsen er budgetlagt.

 

Låneoptagelsen foretages efter retningslinjerne i den finansielle politik. Den aktuelle restgæld på kommunens overvågningslån er fordelt med 73% med fast rente og 27% med variabel rente.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der optages 59,215 mio. kr. med en løbetid på 25 år hos KommuneKredit.

Der optages 0,106 mio. kr. med en løbetid på 30 år hos KommuneKredit.

 

Låneydelserne er budgetlagt. Dog vil låneydelsen hos et pengeinstitut formentlig kræve øget budget.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke vurderet.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021

Udvalget indstiller, at lånerammen udnyttes maksimalt for så vidt angår lånemuligheder i Kommunekredit.

 

Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Byrådet den 30-03-2021

Godkendt.