Punkt 3 Punkt til behandling fra SF's byrådsgruppe

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Bruno Hansen ønsker på vegne af SF’s byrådsgruppe følgende optaget på byrådets dagsorden den 30. marts 2021:

 

”SF ønsker at afsøge, og skabe, mulighederne for off-grid-byggeri i Svendborg Kommune.

 

Off-grid-bevægelsen (kaldes også Tiny-house-bevægelsen) er på fremmarch i hele verden, med et fokus på selvforsyning, klima- og naturansvar, selvskabelse og fællesskaber. 

Oftest er der tale om ikke-stationært byggeri på 20-50 kvm, med egenforsyning af el og vand. 

 

Da der er tale om små-byggeri, der ikke normalt lever op til bygningsreglementet ift. bl.a. isoleringsgrad, da bygningsreglementet er lavet efter teorier på huse med langt større grundplan skal der dispenseres for dette, ligesom, der skal kunne dispenseres for dele af planloven.

 

Off-grid-huse er ikke koblet på det offentlige forsyningsnet, hverken hvad angår el, vand eller spildevand. 

 

SF foreslår konkret at kigge på nogle af de områder, der allerede er udpeget til bolig/byggeområder i den kommende kommunalplan, og udlægger et eller flere af disse som “prøveområde” for denne type byggeri og bosætning, i første omgang for en 10-årig periode. 

 

SF foreslår et sigte på en maximal byggestørrelse på ca. 40 kvm, ikke stationære, selvforsynende byggerier på et grundareal, der lejes ind på i lighed med kolonihaveforeningsmodellen. 

 

Vi foreslår konkret at: At byrådet anmoder Teknik & Erhvervsudvalget om at udarbejde en strategi for etablering af Tiny-Houses i Svendborg Kommune og samtidig undersøge mulige områder for Tiny-Houses/Tiny-houses fællesskaber.”

Beslutning i Byrådet den 30-03-2021

Sagen oversendes til behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget.