Punkt 8 Stifinderfunktion

Beslutningstema

Drøftelse af stifinder-funktion – Pårørenderådet på handicapområdet ønsker, at Handicaprådet drøfter stifinder-funktion.

Sagsfremstilling

Pårørenderådet på handicapområdet har drøftet stifinderfunktion. En funktion der er etableret i flere kommuner. En stifinder kaldes også pårørendekonsulent, pårørenderådgiver eller pårørendevejleder og er en person, der kan hjælpe og støtte pårørende til borgere med langvarig fysisk eller psykisk sygdom, handicap, aldersbetingede funktionsnedsættelser eller misbrug.

 

Stifinderen kan tilbyde personlige samtaler, vejledning og sparring omkring netop det, den pårørende aktuelt har brug for at tale om. Det kan være konkrete bekymringer, den pårørendes trivsel, og hvordan man passer på sig selv som pårørende i en dagligdag med praktiske udfordringer eller følelsesmæssige reaktioner. Stifinderen kan aflægge et hjemmebesøg.

 

Stifinderen kan desuden hjælpe med at finde vej i kommunale tilbud, så pårørende nemmere kan finde vej til de relevante kommunale muligheder for støtte eller tilbud i frivillige sociale foreninger.

 

I de kommuner, der allerede har en stifinder, har man i samspil med handicaprådet understreget vigtigheden af, at samtlige forvaltninger får en kontakt til stifinderen, der skal arbejde tværgående, så der ikke er flere indgange til kommunen.

Stifinderen skal således have en bred funktion, der dækker over alle forvaltningens borgergrupper, og stillingen er forankret under økonomiudvalget, der én gang årligt skal have status på arbejdet. Det er forventningen fra kommunerne, at man på sigt kan spare ressourcer og øge trygheden for berørte borgere og deres pårørende.

Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021

Hasse Jacobsen orienterede om Pårørenderådet på handicapområdet samt om andre kommuners erfaringer med stifinder/pårørenderådgiver/ pårørendevejleder.

 

Handicaprådet besluttede at invitere Pårørenderådet til det kommende Handicaprådsmøde med henblik på en nærmere drøftelse af et fremtidigt samarbejde, herunder ønsket om en stifinderfunktion. Samtidig foreslår Handicaprådet, at det frivillige område tænkes ind i forhold til en eventuel kommende stifinderfunktion.