Punkt 4 Status på konsekvenserne af Coronavirus/COVID-19 på kultur- og fritidsområdet

Beslutningstema

C: Orientering

Status på konsekvenserne af Coronavirus/COVID-19 på kultur- og fritidsområdet

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Danmark er igen ramt af en omfattende nedlukning som følge af Coronavirus. Det betyder bl.a., at kulturinstitutioner skal holde lukket og at idrætsforeninger, spejdere og aftenskoler har aflyst alle aktiviteter. De aktuelle restriktioner gælder foreløbigt frem til 6. februar. Staten har forlænget en lang række hjælpepakker fra foråret, men de omfattende nedlukninger vil uundgåeligt have konsekvenser for kultur- og fritidsområdet i Svendborg.

 

Den generelle status på området er som følger:

 

Svendborg Bibliotek:

Biblioteket skal holde lukket for alt andet end afhentning og aflevering af reserverede materialer.

Der er øget udgift til udlån fra e-reolen og filmstriben, som kan medføre merudgifter.

Der påregnes ikke gebyr ved for sen aflevering, hvilket kan medføre et indtægtstab.

 

Svendborg Ungdomsskole:

Ungdomsskolen har lukket alle almindelige aktiviteter ned og har kun mulighed for at opretholde driften af særlige forløb rettet mod specifikke målgrupper.

 

Svendborg Musikskole:

Musikskolen er pålagt at lukke og er derfor nødsaget til at omlægge undervisningen til online-undervisning. Soloundervisningen fungerer godt i dette format, men det er vanskeligt at opretholde den ønskede og forventede kvalitet i den frivillige holdundervisning.

 

Svendborg Talentcenter:

Der er lukket for træning i Svendborg Talentcenter. Det er heller ikke muligt at gennemføre træningen online, da trænerne er omfattet af ordningen for kompensation til selvstændige.
Der vil i forbindelse med nedlukningen derfor være et forventet mindreforbrug til Svendborg Talentcenter.

 

Forsamlingshusene:

Første lokale COVID-19 hjælpepakke gældende fra 12. marts til 1. august er udmøntet som acontotilskud.

Som følge af et fortsat og opstrammet forsamlingsforbud er forsamlingshusene stadig lukkede for al aktivitet, hvilket gør, at der fortsat er behov for hjælpepakke til forsamlingshusene.

 

Der er igangsat en ny spørgeskemaundersøgelse til indhentning af oplysninger om husenes økonomi for perioden 1. august til 31. december med henblik på anmodning om yderligere COVID-19 tilskud til husene.

 

Forsamlingshusene vil kunne søge ind til statslige hjælpepakke til stedbundne udgifter, såfremt kriterierne er opfyldt derfor (bl.a. minimumsbeløb for månedlige udgifter)

Forsamlingshusene skal i spørgeskemaet redegøre for, hvorvidt de har anvendt de statslige hjælpepakker og hvis ikke, hvad årsagen er.

Evt. tilskud fra statslig hjælpepakke vil blive fratrukket det lokale tilskud.

 

Tilskudsperioden fastsættes, i lighed med de statslige puljer, til at gælde for perioden, hvor der har været COVID-19-restriktioner – 12/3-31/12-2020.

 

Indstilling fra Forsamlingshusudvalget forventes forelagt for Kultur- og Fritidsudvalget den 11. marts 2021.

Forsamlingshusudvalget forventer, at udgiften til hjælpepakke for sidste del af 2020 vil kunne finansieres af mindreforbrug på Forsamlingshusenes renoverings- og kulturpuljer 2020.

Dette dog under betingelse af, at mindreforbrug på puljerne overføres til Budget 2021.

 

Kulturområdet generelt:

Administrationen er p.t. bekendt med, at SAK og Giant Steps forventer underskud begrundet i COVID-19. Som det tidligere er aftalt, vil administrationen fremlægge en samlet sag, når de nødlidende foreninger og selvejende institutioner indenfor kulturområdet har overblik over regnskab 2020.

 

Det folkeoplysende område generelt:

Administrationen er pt. bekendt med økonomiske udfordringer på aftenskoleområdet, der dog er omfattet af statslige hjælpepakker. Staten har desuden forlænget den bekendtgørelse, der bl.a. giver kommunerne mulighed for at udbetale tilskud jfr. Folkeoplysningsloven på trods af aflyste aktiviteter (BEK nr 320 af 30/03/2020 – se bilag).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Eventuelle sager af økonomisk karakter behandles særskilt og opgøres i forbindelse med budgetopfølgningen.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021

Taget til efterretning.

 

Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)