Punkt 2 Demokratifestivalen i Ollerup søger tilskud fra Kulturpuljen

Beslutningstema

B: Beslutning

Ansøgning om underskudsgaranti på 50.000 kr. i forbindelse med gennemførelse af Demokratifestival 2021 den 5. juni.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget træffer beslutning i sagen.

Sagsfremstilling

De fire frie skoler i Ollerup har i en årrække arrangeret Demokratifestival og grundlovsfest i Ollerup den 5. juni. Det har gennem årene udviklet sig til en stor sydfynsk begivenhed, der hvert år tiltrækker op mod 4.000 mennesker. Arrangementet har budt på en kombination af politiske taler, en ”politisk landsby” med aktiv deltagelse fra de lokale partiforeninger samt underholdning for børn, unge og voksne.

 

Med afsæt i de sundhedsmæssige anbefalinger og restriktioner, der fortsat følger med Covid-19, planlægges årets demokratifestival ud fra, det ikke bliver muligt at samle mange mennesker i Ollerup den 5. juni. Da 2021 samtidig er 100 året for folkevalgte i Svendborg Kommune, vil festivalen sætte særligt fokus på det nære demokrati.

 

Demokratifestivalen i Ollerup 2021 vil derfor

-          Være den organisatoriske ramme for en række demokratiarrangementer på Sydfyn.

-          Have fast base på Gymnastikhøjskolen forfra sendes det fælles program som livestream: taler, underholdning, fællessang mv.

-          Invitere skoler, foreninger, lokale landsbyfællesskaber og andre interesserede til at arrangere deres eget nærdemokratiarrangement

-          Livestreame alle lokale aktiviteter, så alle involverede får en fornemmelse af at være en del af et større arrangement

-          Stå for al livestreaming, invitation, koordinering, PR mv.

 

Der forventes at være grundlovstaler ved borgmesteren og statsministeren. Der arbejdes på, at borgmesterens tale streames fra den udendørs scene på Gymnastikhøjskolen. Programudkastet i detaljer kan ses i ansøgningen.

 

Budgettet for arrangementet er på 137.750 kr. hvoraf den største post er udgiften til livestreaming og ansøger har oplyst, at ansøgningen begrundes i denne udgift på 60.000 kr. Den anden store post er skolernes arbejdskraft, der budgetteres til 47.000 kr.

 

Budgettet søges, foruden nærværende ansøgning, dækket ind ved tilskud fra fonde og skolernes egne bidrag, der budgetteres til 40.000 kr., stort set svarende til skolernes udgift til arbejdskraft.

 

Administrationens bemærkninger

Svendborg Kommune har gennem årene støttet dette årlige grundlovsarrangement med en underskudsgaranti – de seneste år på 50.000 kr. Underskudsgarantien er alle årene kommet til udbetaling dog ikke i 2020, hvor festivalen var ramt af omlægninger grundet Covid 19.

 

Budgettet for årets festival er betydeligt lavere end de tidligere år, da der ikke er honorarer til kunstnerisk deltagelse, men derimod en betydelig udgift til teknik, da festivalen har sat sig i spidsen for at koordinere og livestreame så der bliver tale om én stor grundlovsfejring. Et nytænkende initiativ i en coronatid, der tillige giver mulighed for at sætte fokus på 100 året for folkevalgte i Svendborg Kommune. Direktionssekretariatet er samarbejdspartner på denne del, men bidrager ikke økonomisk.       

 

De tidligere år, hvor der har været fysisk fremmøde af op til 5.000 gæster, har der været et betydeligt salg af mad og drikke mv., hvilket har kunnet afspejle sig positivt i regnskaberne, hvorfor støtten har været givet som en underskudsgaranti. Denne indtægtsmulighed er der ikke i år, hvorfor det ikke giver mening at bevilge eventuel støtte som underskudsgaranti, da der reelt er tale om et tilskudsbehov.

 

Demokratifestivalen understøtter kulturløftets indsatsområder.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Eventuel bevilling vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor der pr. dato er et ikke disponeret beløb på ca. 156.000 kr.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Sagen afgøres i

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-02-2021

Udvalget bevilgede et tilskud på 50.000 kr. af Kulturpuljen.


Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Klit (A)