Punkt 7 Forsamlingshusene og Covid-19

Beslutningstema

Drøftelse af muligheden for støtte til forsamlingshusene i den nuværende coronakrise.

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • At udvalget drøfter muligheden for støtte til forsamlingshusene.

Sagsfremstilling

Forsamlingshusene har som følge af COVID-19 mistet lejeindtægter, hvilket betyder manglende økonomi til bl.a. de faste driftsudgifter.

Et fåtal af husene har så stor en økonomi, at de kan benytte statens hjælpepakke.

 

Forsamlingshusudvalget har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt husene, for at få et overblik over de konkrete økonomiske konsekvenser.

 

Forsamlingshusudvalgets forretningsudvalg har på møde den 2. juni 2020 vurderet, at der for perioden 9/3 – 8/6 2020 vil være et behov for en hjælpepakke i størrelsesorden 490.000 kr. til dækning af mistet lejeindtægt og mulighed for midlertidig likviditetsmæssig understøttelse af enkelte huse i forhold til flyttede lejemål.

 

Forretningsudvalget kan ikke umiddelbart pege på finansiering og søger derfor politisk hjælp til løsning af problematikken.

Udvalget foreslår dog, at såfremt udvalgets renoveringspulje, ved årsskiftet ikke er opbrugt, kan restbudget anvendes som del af hjælpepakken.

 

Forretningsudvalget anmoder om, at hjælpepakken bevilges som en pulje, der administreres af udvalget efter kriterier, der er godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Forretningsudvalget gør opmærksom på, at såfremt samfundet ikke åbnes for større forsamlinger, vil der opstå yderligere behov for hjælpepakke i efteråret 2020.

 

Forsamlingshusudvalget sendte, før resultatet af spørgeskemaundersøgelsen forelå, en ansøgning til Lokaludvalget om en puljen på 1 mio. kr. til kompensation for indtægtsnedgang for forsamlingshusene.

Ansøgningen er behandlet i Lokaludvalget den 9. juni 2020.

 

Forsamlingshusområdet henhører under Kultur- og Fritidsudvalgets portefølje, hvorfor ansøgning om hjælpepakke besluttes eller indstilles herfra.

 

Beslutning i Lokaludvalget den 09-06-2020

Lokaludvalget ønsker at understøtte forsamlingshusene med 200.000 kr. fra Lokaludvalgets årlige pulje i 2020 til Borgerbudgetter og Potentialeplaner (pulje på 1.3 mio. kr.)  

Dorthe Ullemose (DF) ønsker, at det fulde ansøgte beløb fra forsamlingshusene på 490.000 kr. bevilges fra Lokaludvalgets årlige pulje i 2020 til Borgerbudgetter og Potentialeplaner (pulje på 1.3 mio. kr.)

 

Jens Erik Laulund Skotte (Ø) var fraværende.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 18-06-2020

.B og V begærer sagen i Byrådet.

 

Steen Tinning (B) var fraværende. Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B)