Punkt 9 Udmøntning af "Liv i mit lokalområde" fra budget 2021

Beslutningstema

I forbindelse med budget 2021 blev der afsat 2.0 mio. kr. til puljen ”Liv i mit lokalområde. Dagsordenspunktet beskriver hvordan puljen skal udmøntes. Lokaludvalget anbefaler over for Økonomiudvalget at godkende frigivelsen af midlerne.

Indstilling

Direktionen indstiller til Lokaludvalget at anbefale over for Økonomiudvalget at godkende:

  • At puljen på 2 mio. kr. i 2021 frigives til lokalområdernes arbejde med borgerbudgetter, administrativ understøttelse af arbejdet med borgerbudgetter, projekter på baggrund af allerede udarbejdede potentialeplaner og forsøgsordningen med transport i lokalområdet.
  • At støtte til projekter på baggrund af borgernes potentialeplaner indstilles løbende af Lokaludvalget til Økonomiudvalgets godkendelse.

Sagsfremstilling

Den 21.10.2020 indstillede Lokaludvalget til Økonomiudvalget, at der fra puljen ”Liv i mit lokalområde” afsættes penge til følgende indsatser:

  • Projekter på baggrund af allerede udarbejdede og godkendte potentialeplaner
  • Borgerbudgetter og administrativ understøttelse af udmøntning
  • 300.000 kr. til en forsøgsordning med gratis flexture til unge eller gratis lokalbusser

 

 

Administrationen foreslår følgende fordelingsnøgle. Der vil blive givet en status på udmøntningen af ”Liv i mit lokalområde” til Lokaludvalgsmøde i april. Fordelingsnøglen kan så evt. tilpasses, hvis der er behov for det.

 

Hvad?

Hvor meget?

Forsøgsordning med mobilitet

300.000 kr.

Borgerbudgetter

3 x 200.000 kr.

Midler til projekter på baggrund af de allerede godkendte potentialeplaner *

900.000 kr.

Administrativ understøttelse

200.000 kr.

I alt

2.000.000 kr.

 

 

* Midler til projekter på baggrund af de allerede godkendte potentialeplaner

Der er ingen fast ansøgningsfrist for denne pulje. Lokalområder der har en potentialeplan bliver kontaktet af administrationen og oplyst om muligheden for at søge. Der vil også ligge oplysninger på hjemmesiden

 

Det har tidligere været muligt at afholde et borgerbudget for at følge op på en potentialeplan. Puljen ”Liv i mit lokalområde” gør det nu muligt at ansøge om midler til større projekter med baggrund i de allerede godkendte potentialeplaner.

 

For at få del i midlerne, skal lokalområderne fremsende en ansøgning til Lokaludvalget, hvor de viser, hvordan midlerne bruges til at omsætte de ideer, der er kommet frem i potentialeplanprocessen.

 

Projekterne skal være af almen karakter, dvs. de skal være til gavn for en større kreds af borgere i lokalsamfundene. Puljens midler kan bruges som kommunal medfinansiering, såfremt der også søges fra andre finansieringskilder, som fx fonde til projektet. Projekter må ikke medføre driftsudgifter til Svendborg Kommune.

 

Midlerne bliver udmøntet løbende og skal efter indstilling fra Lokaludvalget godkendes af Økonomiudvalget forud for udmøntningen.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I budget 2021 blev der afsat 2 mio. kr. til puljen ”Liv i mit lokalområde”.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen bemærkninger.

Beslutning i Lokaludvalget den 28-01-2021

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget med bemærkning om, at der fastsættes en ansøgningsfrist for projekter på baggrund af potentialeplaner til den 1.maj 2021.

Det bemærkes endvidere, at projekterne skal være tilgængelige for alle borgere i lokalområdet.

Endelig bemærkes det, at ansøgninger til Lokalsamfundspuljen (anlægspuljen) vil blive fremmet, såfremt de har et element af medfinansiering.

 

Fraværende: Susanne Gustenhoff (Lise Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø)

Beslutning i Økonomiudvalget den 09-02-2021

Godkendt.