Punkt 8 Forslag til helhedsplan for området omkring Naturama, Haarhs Skole og ny badmintonhal

Beslutningstema

På vegne af Naturama og Haahrs skolen har C&W Arkitekter i november 2020 fremsendt forslag til helhedsplan for området omkring Dronningemaen. Forslaget omfatter Naturama, boldbanen og arealerne omkring den nye badmintonhal, hvor C&W også er rådgiver. Se bilag 1: (Bilag 1. Idéoplæg pr. 28. oktober 2020).

 

Hensigten med forslaget til en ny helhedsplan er at styrke sammenhæng, parkeringsforhold og udvidelsesmuligheder for Naturama samt at give bedre muligheder for idræts- og fritidsaktiviteter for Haarhs Skole.

 

Svendborg Kommune har vurderet forslagets potentialer, konsekvenser og afledte økonomi, herunder også i relation til det igangværende projekt på stedet. Se bilag 2: (Bilag 2. Ny helhedsplan for området omkring Naturama, Haahrs Skole og badmintonhal, Administrationens screening af potentialer og konsekvenser, 27. november 2020, suppleret 25. januar 2021).

 

Administrationen er i dialog med parterne om mulighederne for realisering og finansiering af forslaget.

 

Sagen fremlægges til orientering. Herefter følger en beslutningssag om det eventuelt videre arbejde i administrationen samt økonomi til eventuel realisering, idet de eksterne parter har udbedt sig tid til at udarbejde et forslag til finansiering.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at anbefale overfor Økonomiudvalget:

 

  • At udvalget tager orienteringen til efterretning
  • At udvalget tager til efterretning, at igangværende arbejder fortsætter (dvs. den igangværende reetablering efter nedrivning af den gamle badmintonhal, etablering af parkeringspladser, belysning, elladestationer mv.)

Sagsfremstilling

Forslag til ny helhedsplan er udarbejdet af C&W Arkitekter på vegne af Naturama og Haarhs Skole. Formålet er at optimere forholdene for de to institutioner på stedet og samtidig bidrage til, at området som helhed forskønnes og bidrager til byens liv og attraktioner.

 

Parternes behov, ønsker og muligheder for finansiering

 

Naturama beskriver deres behov, ønsker og muligheder for finansiering som følger:

  • behov for udvidelse og større synlighed for museet, herunder ankomst, billettering, mødelokaler og parkering
  • drøm om passage over vejen for at skabe sammenhæng fra pavillon til museum
  • museet forventer, at der over tid kan tilvejebringes fondsmidler i mindre omfang til museumsformål og lignende, men ikke til parkeringspladser

 

Haahrs Skole beskriver deres behov, ønsker og muligheder for finansiering som følger:

  • behov for bedre idræts- og fritidsfaciliteter i tilknytning til skolen
  • derfor interesse i at erhverve 1500 m2 areal syd for badmintonhallen og i tilknytning til den nuværende skolegård
  • det er skolens intentionen, at arealerne skal være offentligt tilgængelige, også uden for skoletid, men det vil være nødvendigt at afgrænse dem af hensyn fx boldspil og især de mindre børns sikkerhed
  • skolen forventer, at der over tid kan tilvejebringes midler til at finansiere anlæg og drift af undervisningsrelaterede projekter

 

Forudsætninger og omkostninger i forbindelse med realisering

 

I den foreløbige dialog med parterne har de fremhævet, at det er afgørende for dem, at kende Svendborg Kommunes indstilling til eventuelt salg af et areal til Haarhs Skole samt de forudsætninger, der vil være knyttet hertil.

 

Haarhs Skole ønsker, som en forudsætning for køb/salg af arealet, at få afdækket risici og omkostninger vedr. oprensning af eventuel forurenet jord.

 

Det skal i den forbindelse aftales, hvem der afholder udgifterne til mere detaljerede undersøgelser og håndtering af eventuel forurenet jord.

 

På samme måde skal udgifterne til håndtering af overfladevand undersøges nærmere.

 

På det grundlag ønsker parterne defineret og aftalt med Svendborg Kommune, hvem der afholder hvilke udgifter i forbindelse med hvilke arealer, herunder eventuel oprensning, anlæg samt fremtidig drift.

 

Det er parternes tilgang, at grundlaget hermed vil være til stede for en mere detaljeret plan for realisering og finansiering af helhedsplanens elementer. Efter al sandsynlighed som en etapevis udvikling, der vil give parterne mulighed for at tilvejebringe finansiering over tid.

 

Administrationens foreløbige opmærksomhedspunkter er som følger:

 

På baggrund af det foreliggende materiale har administrationen undersøgt behovet for finansiering af de forskellige elementerne i forslaget til helhedsplanen.

 

Omkostninger beløber sig til ca. 10 mio. kr., inklusiv den seneste vurdering af omkostninger til håndtering af regnvand og forurenet jord. 

 

Det bemærkes, at det ikke vil være muligt at overføre midler fra det igangværende projekt (reetablering efter nedrivning af den gamle badmintonhal, etablering af parkeringspladser, belysning, elladestationer mv.) til realisering af helhedsplanen.

 

Det er en forudsætning for ibrugtagningstilladelse til den nye hal, at de planlagte parkeringspladser etableres. Det skal som udgangspunkt ske inden for den nuværende projektøkonomi og i givet fald under hensyn til en efterfølgende realisering af helhedsplanen. 

 

Der henvises til bilag 2: (Bilag 2. Ny helhedsplan for området omkring Naturama, Haahrs Skole og badmintonhal, Administrationens screening af potentialer og konsekvenser, 27. november 2020, suppleret 25. januar 2021).

 

En fuld realisering af helhedsplanen kræver udarbejdelse af en ny lokalplan for området. I den forbindelse skal planen vurderes i en større bymæssig sammenhæng, hvilket kan medføre tilpasninger af den skitserede helhedsplan undervejs i processen.

 

En række myndighedsforhold skal ligeledes håndteres som forudsætning for realisering. Se Svendborg Kommunes screening af forslaget. Disse fremgår ligeledes af bilag 2.

 

Endelig skal der, som led i et eventuelt salg af areal til Haarhs Skole, findes en alternativ placering til lystfiskernes klubhus, som i dag udgør en forhindring for en god udnyttelse af arealet til skolerelaterede formål. Omkostninger i forbindelse med genhusning kendes ikke pt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til finansiering er under nærmere undersøgelse.

Sagen afgøres i

Økonomiudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 04-02-2021


Indstillingen anbefales til Økonomiudvalget.

 

Palle Fischer (C) var fraværende. Som suppleant deltog Henrik Nielsen (C).

Beslutning i Økonomiudvalget den 09-02-2021

Godkendt.