Punkt 2 Procesplan for borgerbudgetter 2021

Beslutningstema

Som led i udmøntningen af budgetforlig 2021 har Lokaludvalget valgt at sætte yderligere fokus på borgerbudgetter i 2021.

På Lokaludvalgets møde den 09. december 2020 fremlagde administrationen orientering om processen for borgerbudgetter i 2021. Sagen blev drøftet, men genfremlægges med henblik på en endelig konklusion.

 

På vegne af Lokaludvalget sendte Hanne Ringgaard Møller den 18. december 2020 et brev til de syv lokalområder, som udvalget har samarbejde med eller kontakt til. I brevet blev lokalområderne informeret om tilbuddet om yderligere administrativ understøttelse af lokalområdernes arbejdet med borgerbudgetter i 2021. Lokalområderne er blevet bedt om at melde tilbage i forhold til følgende:

-          Hvorvidt de regner med at gennemføre et borgerbudget,

-          Hvorvidt og i så fald hvornår lokalområdet ønsker et opstartsmøde med deltagelse af medlemmer fra Lokaludvalget og administrationen.

 

Seks lokalområder har meldt tilbage, at de gerne vil afholde et borgerbudget i 2021; et lokalområde har ikke svaret endnu. Et muligvis to lokalområder ønsker deltagelsen af Lokaludvalget. Datoen afhænger af corona-situationen.

 

Brevet er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 1. Brev til lokalområder - Borgerbudget 2021).

 

Indstilling

Direktionen indstiller til Lokaludvalget,

 

  • At orienteringen tages til efterretning.

 

Sagsfremstilling

Lokaludvalget har i en årrække arbejdet med borgerbudgetter, der yder økonomisk støtte til borgerprojekter i de enkelte lokalområder.

 

 

 

Hidtil har lokalområderne selv stået for afholdelsen af borgerbudgetter, dvs. indsamling af projekter og en efterfølgende afstemning med understøttelse fra administrationen. Der er for nuværende blevet indgået samarbejdsaftaler om afholdelse af et borgerbudget med Forum 5762, Thurø lokalråd og lokalråd Sydtåsinge. Det forventes, at der også kan indgås samarbejdsaftaler om afholdelse af nye borgerbudgetter i de områder, hvor der tidligere er blevet afholdt borgerbudgetter eller potentialeplaner.

 

 

 

Administrationen understøtter lokalområderne i afholdelsen af borgerbudgetter ud fra de behov, områderne har. For at flest mulige lokalområder kan få gavn af midler fra borgerbudgetterne i 2021, vil administrationen tilbyde at drive dele af processen. Dette er især relevant i områder, hvor der ikke endnu findes borgergrupper eller lokalråd samt områder, der først er startet op. Formålet er at give borgerne en positiv oplevelse af at samarbejde om konkrete projekter til gavn for deres lokalområde og på den måde inspirere borgerne til at fortsætte med at udvikle det lokale samarbejde. Alle områder får lov til at byde ind med de behov, de måtte have.

 

 

 

For at udbrede kendskab til og viden om borgerbudgetter i hele kommunen, vil der blive lavet en film, som både viser hvad et borgerbudget er og viser medlemmer af Lokaludvalget, der fortæller om tankerne bag. Filmen vil blive brugt som en del af annonceringen af borgerbudgetterne.

 

 

 

For at kunne henvise borgere fra alle områder til relevant information, vil der blive lavet en underside på svendborg.dk, som giver informationer om alle borgerbudgetter, både dem, hvor kommunen driver processen og dem, som borgerne selv står for.

 

 

 

I de områder, hvor administrationen driver borgerbudgetprocessen, vil dette ske efter følgende procesplan. Der vil under tilrettelæggelsen af processen blive taget hensyn til de gældende corona-restriktioner.

 

 

 

Procesplan

 

 

Hvad?

 

Annoncering af borgerbudgetter vil ske gennem:

 

Annoncer i lokale aviser

Facebookopslag

Svendborg.dk

postkort

 

Opstartsmøder i de lokalområder, hvor kommunen driver processen

 

 

 

Borgere med projekter eller interesse for borgerbudgetter inviteres til opstartsmøder.

 

 

 

Borgerne kan få støtte til at udvikle deres projekter, få afklaring omkring tilladelser mm., og skabe netværk med hinanden.

 

 

 

Kommunens samskabelsescampingvogn bruges som synligt symbol foran afholdelsessted.

 

 

 

Antallet af opstartsmøder afhænger af antal områder, hvor kommunen gennemfører et borgerbudget.

 

 

Illustrationseksempel

 

Afstemning i de lokalområder, hvor kommunen driver processen

 

Kommunen indkalder borgerprojektforslag gennem annoncering og afholder en afstemning om projekterne i hvert lokalområde, hvor kommunen står for processen. Afstemningsformen bliver tilpasset de enkelte områders behov.

 

 

Projekterne bliver præsenteret på en hjemmeside, opdelt efter område. Alle borgere fra de udvalgte områder har mulighed for at stemme.

 

 

Et eksempel på en borgerbudgetvideo bliver vist på mødet.

 

 

 

Video om borgerbudget i Faaborg-Midtfyn Kommune: https://www.youtube.com/watch?v=v4q6wtVojZE

 

Video om kommuneplan 2017-2029 i Svendborg Kommune: https://www.youtube.com/watch?v=4n9dcYkp71w

 

 

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I 2021 er der afsat et budget på 1,4 mio. kr. til borgerbudgetter og potentialeplaner. I forbindelse med budgetforliget for 2021 blev der afsat yderligere 2,0 mio. kr. til ”Liv i mit lokalområde”. Herudover forventes der en overførsel fra budget 2020 på ca. 1,6 mio. kr..

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen bemærkninger.

Beslutning i Lokaludvalget den 28-01-2021

Orienteringen tages til efterretning. Det bemærkes, at Lokaludvalget i det omfang de kan og inviteres af lokalområdet, gerne vil deltage i lokalområdernes møder for arbejdet med borgerbudgetter.

 

Administrationen anmodes om løbende at holde Lokaludvalget orienteret om tilbagemeldinger fra lokalområderne vedrørende deres ønsker til datoer m.v. vedrørende borgerbudgetter. 

 

 

Fraværende under punkt 1 og punkt 2: Palle Fischer (C).

Fraværende Susanne Gustenhoff (Ø). Stedfortræder Jesper Kiel (Ø), var fraværende under punkt 1, 2 og 3.