Punkt 6 Borgeres mulighed for egenfinansiering af trafik- og infrastrukturmæssige tiltag

Beslutningstema

Svendborg Kommune modtager løbende borgerhenvendelser vedrørende trafik- og infrastrukturmæssige tiltag. De fleste henvendelser drejer sig om trafikal utryghed og ønsker om forbedring af trafiksikkerheden. Administrationen imødekommer nogle af henvendelserne indenfor driftsrammen. Ønsker af større anlægsmæssig karakter sendes til politisk udvælgelse én gang om året.

Blandt borgerhenvendelserne findes der henvendelser, hvor en borger eller en borgergruppe ønsker selv at betale trafik- eller infrastrukturmæssige tiltag, hvis projektet ikke ellers vil blive prioriteret.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget,

 

  • At retningslinjer for borgerfinansierede trafik- og infrastrukturmæssige tiltag på offentligt vejareal i Svendborg Kommune godkendes.

Sagsfremstilling

For at kunne imødekomme flest mulige trafiksikkerhedstiltag og reducere den oplevede utryghed indstilles, at borgere skal have mulighed for at finansiere tiltag på Svendborg Kommunes veje og grønne områder. Det skal bemærkes, at det altid vil være administrationen, der vurderer, om tiltaget skal tillades uanset tilbud om egenfinansiering. 

 

Trafiktiltag, som ikke bliver udført indenfor driftsrammen eller politisk prioriteret ved den årlige præsentation, bliver efter tre år fjernet fra projektlisten. Det er derfor usandsynligt, at alle ønsker på baggrund af borgerhenvendelser bliver udført. F.eks. kan en borger/borgergruppe ønske et bump tæt ved egen matrikel for at reducere farten. Hvis der eksempelvis kun er tale om en minimal eller ingen hastighedsoverskridelse, vil et sådan ønske sjældent blive prioriteret af administrationen. Ligeledes kunne et ønske om flere vejtræer i et villakvarter være et tema, som potentielt kunne egenfinansieres, hvis det ikke påvirker trafiksikkerheden negativt.

 

På nuværende tidspunkt er det ikke en mulighed i Svendborg Kommune, at man som borger kan egenfinansiere trafik- eller infrastrukturmæssige tiltag.

 

Administrationen ønsker, at der tages stilling til, om man politisk ønsker at give borgerne mulighed for at egenfinansiere trafik- og infrastrukturmæssige tiltag på offentligt vejareal i Svendborg Kommune.

 

Administrationen har i den forbindelse udarbejdet retningslinjer, vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Retningslinjer for borgerfinansiering af trafiktiltag). Retningslinjerne skal fungere som orienteringsmateriale for interesserede borgere, og som arbejdsmanual for administrationen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Borgerne betaler selv for anlægsdelen af projektet. Såfremt driftsudgifterne overstiger et beløb, der ikke kan afholdes indenfor den eksisterende kommunale driftsramme, vil projektet ikke blive godkendt.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.

Lovgrundlag

Vejloven

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 04-02-2021

Indstillingen godkendt.

 

Palle Fischer (C) var fraværende. Som suppleant deltog Henrik Nielsen (C).