Punkt 7 Tilsyn for 2020 over sociale døgntilbud og STU leverandører under Familie, Børn og Unge

Beslutningstema

Orientering om tilsyn for sociale døgntilbud og STU leverandører under Familie, Børn og Unge.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget tager orientering om tilsyn for sociale døgntilbud og STU leverandører under Familie, Børn og Unge til efterretning.

Sagsfremstilling

Der foretages årligt driftsorienterede tilsyn med de sociale døgntilbud og med kommunale og private STU leverandører i Svendborg Kommune.

 

Tilsyn med STU leverandører

Tilsyn med STU leverandører, som Svendborg Kommune har samarbejdsaftale med, sker 1 gang årligt, og foretages af BDO. Tilsyn og opfølgning med STU leverandørerne sker anmeldt og med afsæt i STU loven. Formålet med Svendborg Kommunes tilsyn af STU leverandører er at sikre at alle STU elever i Svendborg Kommune tilbydes en STU der lever op til STU lovens krav og intentioner. For de Svendborg-borgere, som er anbragt uden for Svendborg Kommune og deltager i STU i anden kommune, fører den unges STU-vejleder fra UU Sydfyn et individorienteret tilsyn.

 

Tilsynsrapporter over de enkelte STU leverandører i Svendborg Kommune indeholder en bedømmelse og vurdering af om STU tilbuddet har den rette kvalitet og arbejder lovmedholdeligt. Bedømmelsen sker ud fra følgende temaer, med en scorer fra 1 til 5, hvor 5 er bedst:

  • STU uddannelse og Målgruppe
  • Forløbsplan
  • Personlige og sociale kompetencer
  • Faglige kompetencer og praktik
  • Medarbejdernes kompetencer og eksternt samarbejde
  • Fysiske rammer

 

STU leverandør

Gennemsnitsbedømmelse i tilsyn for 2020

CSV Sydfyn

5

Toldbodhus Skole

5

Sydfyns Fri Fagskole

4.8

Projekt Hasselund STU

3.8

STU Sydfyn

4.6

 

Tilsynet udtrykker generelt tilfredshed med Svendborg Kommunes faste STU leverandører, som alle bedømmes til i høj grad at leve op til STU lovens intentioner. For STU leverandør Projekt Hassellund gælder at uddannelsesinstitutionen har gennemgået skift af leder og medarbejder og således er i en udviklingsproces hvilket afspejles i tilsynets bedømmelse. Administrationen er i løbende kontakt med Projekt Hassellund omkring deres udviklingsproces.

 

Tilsyn med Sociale døgntilbud

Tilsyn med de sociale døgntilbud sker 2 gange årligt og varetages af Socialtilsyn Syd, med udgangspunkt i Lov om socialtilsyn. Der foretages et anmeldt og et uanmeldt tilsyn. Formålet med Lov om socialtilsyn er at bidrage til at sikre, at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service. I Svendborg Kommuner tæller de sociale døgntilbud Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld for fysisk og psykisk handicappede unge, Døgnforanstaltning Skovsbovej for socialt udsatte unge og Bykollegiet under CSV Sydfyn for unge med fysiske og/eller psykiske udfordringer, som bl.a. også går på STU under CSV Sydfyn.

 

I 2020 har Socialtilsyn Syd ændret tilsynspraksis. I stedet for at afrapporter fra tilsynene med en rapport, er tilsynet overgået til anvendelse af besøgsnotater. Besøgsnotatet indeholder faktuelle oplysninger om, hvordan tilsynsbesøget forløb, herunder tilsynsform, tidspunkt, deltagere og hvad der særligt er fokuseret på og lagt mærke til. Besøgsnotatet er et kort notat, og det anvendes ved både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg. Besøgsnotaterne lægges op på tilbudsportalen.

 

Tilsynene indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af, om det pågældende tilbud fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse, jf. Lov om socialtilsyn. Socialtilsynet vurderer kvaliteten ud fra en Kvalitetsmodel. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra følgende overordnede kvalitetstemaer:

  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Selvstændighed og relationer
  • Målgrupper, metoder og resultater
  • Sundhed og trivsel
  • Organisation og ledelse
  • Kompetencer
  • Fysiske rammer

 

På baggrund af de driftsorienterede tilsyn i 2020 på overstående institutioner har socialtilsynet vurderet, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

De årlige driftsorienterede tilsyn af døgntilbud følger Lov om socialtilsyn, mens de årlige tilsyn af Kommunale og private STU leverandører følger Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU loven).

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021

Taget til efterretning.