Punkt 3 Forslag om kompensation for forældrebetaling af frokostordning i dagtilbud

Beslutningstema

Forslag fra udvalgsformanden om kompensation for betaling af frokostordning for børn, der ikke har været i dagtilbud i forbindelse med regeringens opfordring til at holde sine børn hjemme, hvis man har mulighed for det.

Indstilling

Formanden for Børne- og Ungeudvalget indstiller,

  • At forældre kompenseres for betaling af frokostordning, hvis deres børn ikke benytter dagtilbud i den periode, hvor regeringens opfordring til at holde sine børn hjemme fra dagtilbud, hvis man har mulighed for det, er i kraft.
  • At udgiften afholdes indenfor det samlede dagtilbudsområde.

Sagsfremstilling

Udvalgsformanden ønsker følgende optaget på dagsorden:

 

Dagtilbud har fortsat åbent for alle børn i perioden med de nuværende covid-19 restriktioner.

 

I forbindelse med regeringens forlængelse af covid-19 restriktionerne opfordrede børne- og undervisningsministeren dog d. 30 december 2020 forældre til at holde deres børn hjemme fra dagtilbud, hvis de har mulighed for det. Ifølge ministeriet kan det fx omfatte forældre, som er hjemsendt og som ikke har mulighed for at varetage arbejdet hjemmefra. Der kan være tale om forældre i mange forskellige situationer; fx kunne der være tale om grupper af frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede.

 

Samtidig har Børne- og Undervisningsministeriet præciseret, at dagtilbud har en særlig forpligtelse til at understøtte at børn i udsatte positioner, herunder børn i en sprogstimulerende indsats, fortsat kommer i dagtilbud.

 

I Svendborg Kommune er der p.t. et dagligt fremmøde i dagtilbud på ca. 70 pct. af børnene sammenlignet med ca. 90 pct. i perioden før restriktionerne.

 

Otte børnehuse har aktuelt en frokostordning. Forældrene betaler en særskilt takst for frokostordningen på 615 kr. om måneden i elleve måneder om året. Taksten er omfattet af friplads og søskenderabat. Udgifterne til frokostordning er fuldt ud finansieret af forældrebetalingen.

 

Forslaget indebærer, at forældre, der har fulgt opfordringen og ikke har benyttet dagtilbuddet fra d. 4. januar og indtil regeringens opfordring ikke længere er kraft, vil få kompensation for taksten for frokostordning i denne periode. Kompensationen gives kun for de børn, der ikke har brugt dagtilbuddet i hele perioden. Børne- og Undervisningsministeriets opfordring gælder foreløbigt frem til 7. februar. Det er på nuværende tidspunkt uvist, om opfordringen forlænges.

 

Der er ikke p.t. et konkret overblik over, hvor mange børn i de otte børnehuse med frokostordning, der ikke har benyttet dagtilbuddet siden 4. januar. Skønsmæssigt forventes det at være 10-20% af børnene i de omfattede børnehuse. 10 pct. af børnene vil svare til en mindreindtægt på ca. 25.000 kr. pr. måned og 20 pct. til ca. 50.000 kr. pr. måned. Forventet søskenderabat og fripladser er indregnet heri.

 

Der er ikke statslig refusion af Svendborg Kommunes udgift.

 

En kompensation vil efterfølgende blive modregnet i forældrebetalingen, når perioden hvor anbefalingen er i kraft, er slut.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Merudgiften ved den manglende forældrebetaling for frokostordning afholdes inden for det samlede dagtilbudsområde.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Sagen afgøres i

Børne- og Ungeudvalget

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 03-02-2021

Udvalget godkendte forslaget.

Steen Tinning (B) var imod.