Punkt 2 Svendborg Kommunes klimahandleplan

Beslutningstema

Svendborg Kommune er blevet optaget i klimanetværket, DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark. Som medlem af netværket har Svendborg Kommune forpligtet sig på at udvikle en klimahandleplan, der er i overensstemmelse med Parisaftalens målsætninger om klimaneutralitet og klimarobusthed senest i 2050. Det vil ske med udarbejdelse af Svendborg Kommunes klimahandleplan. Administrationen giver på mødet en status for arbejdet, forslag til overordnet program for byrådstemamøde om klimahandleplanen den 23. februar 2021 samt oplæg til Miljø- og Naturudvalgets rolle i udviklingen af planen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget,

  • at orienteringen om status på arbejdet med klimahandleplanen i DK2020 regi samt Miljø- og Naturudvalgets rolle heri, tages til efterretning
  • at forslag til program for temamøde i Byrådet den 23. februar 2021 godkendes.

 

Sagsfremstilling

Med afsæt i Svendborg Kommunes Klima- og energipolitik besluttede Byrådet den 1. september 2020 at ansøge om optagelse i DK2020 netværket. Den 17. november 2020 modtog kommunen positivt tilsagn herom.

 

Det er administrationens forventning, at Svendborg Kommunes deltagelse i DK2020-netværket kan kvalificere den nuværende klima- og energipolitik og CO2-reduktionsplan. Når den kommende klimahandleplan udarbejdes i DK2020 regi betyder det, at Svendborg Kommune forpligter sig til at udvikle en plan, der opfylder de internationale standarder for klimaplanlægning i certificeringssystemet CAPF (Climate Action Planning Framework). Planen skal med konkrete, politisk vedtagne initiativer, vise vejen til, at Svendborg Kommune senest i 2050 og inden for kommunegrænsen er:

 

  • Klimaneutral: CO2-neutral jf. Parisaftalens målsætninger om at begrænse temperaturstigningerne til under 2 grader og gerne tættere på 1,5 grader.
  • Klimarobust: Modstandsdygtig over for gener fra klimaforandringer.

 

I bilag 1 (Bilag 1: DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark) er en uddybning af DK2020-netværket.

 

På udvalgsmødet holder administrationen et mundtligt oplæg, der skal give:

 

  • Et foreløbigt overblik over arbejdet med at udvikle Svendborg Kommunes klimahandleplan.
  • Forslag til overordnet program for byrådstemamøde om Svendborg Kommunes klimahandleplan den 23. februar kl.14-16
  • Oplæg til Miljø- og Naturudvalgets rolle i udviklingen af Svendborg Kommunes klimahandleplan

 

Formålet med Byrådets temamøde er at give en status for arbejdet med klimahandleplanen og forberede Byrådet til at træffe politisk beslutning om de overordnede rammer for omfanget i planen. Beslutninger som skal træffes på Miljø- og Naturudvalgets og Byrådets møder i marts 2021.

 

Borgmesterforum foreslår med visionen FYN 2030 – sammen om en bæredygtig fremtid, at Fyn går foran og bliver den første landsdel med fælles forpligtende klimamål og –handlinger. Alle fynske kommuner er nu med i DK2020 netværket. Vi har dermed den samme referenceramme og platform til klimaindsatsen. Svendborg Kommunes godkendelse af visionen FYN 2030 – sammen om en bæredygtig fremtid bliver behandlet i et selvstændigt dagsordenspunkt på dette udvalgsmøde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Deltagelse i DK2020 netværket kræver administrative ressourcer til projektledelse, udvikling- og planlægning af Svendborg Kommunes klimahandleplan, herunder ressourcer til videndeling og deltagelse i faglige workshop med andre kommuner. I budgetforliget 2021 er der afsat 600.000 kr. årligt til DK2020 projektet, herunder arbejdet med udvikling og efterfølgende implementering af klimahandleplanen.

CO2-Konsekvensvurdering

Svendborg Kommunes klimahandleplan vil have en væsentlig positiv konsekvens for Svendborg Kommunes CO2-udledning både på virksomhedsniveau og geografisk niveau.

Lovgrundlag

Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune

Bæredygtighedsstrategi 2020, Svendborg Kommune

Planstrategi ´19, Svendborg Kommune

Sagen afgøres i

Miljø- og Naturudvalget

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 02-02-2021

Orienteringen til efterretning og indstillingen godkendt.

Jens Munk (løsgænger) var fraværende.