Punkt 6 Ekstra driftstilskud til Geopark Det Sydfynske Øhav

Beslutningstema

Bevilling af ekstra driftstilskud til Geopark Det Sydfynske Øhav

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  • Der bevilges og frigives en anlægsbevilling på 463.284 kr. son engangstilskud til Geopark Det Sydfynske Øhav.
  • At anlægsbevillingen finansieres fra udisponeret anlægspulje for 2021

.

Sagsfremstilling

Det fælleskommunale selskab Naturturisme I/S skiftede i 2020 navn til Geopark Det Sydfynske Øhav og samtidig skiftede organisationens fokus fra varetagelse af en række udviklingsprojekter på turismeområdet til primært at have fokus på ansøgning om certificering som UNESCO Global Geopark.

 

Ansøgning om UNESCO-certificering skulle oprindeligt have været indsendt 1. november 2019, men bestyrelsen for Geopark Det Sydfynske Øhav besluttede at udskyde ansøgningen til november 2020 da man vurderede at betingelserne for certificering som Unesco Global Partner på daværende tidspunkt ikke var opfyldt. Efterfølgende er det besluttet at udskyde ansøgningen om certificering i yderligere to år.

 

Udover forberedelse af ansøgning om UNESCO-certificering består opgaverne i Geoparkens sekretariat af færdiggørelse af tidligere igangsatte projekter hvortil der er opnået ekstern finansiering.

 

Grundlæggende har det vist sig vanskeligere end forventet at nå i mål med geoparkprojektet. Det gælder såvel den fysiske og funktionsmæssige etablering som færdiggørelsen af ansøgningen til UNESCO. For at nå i mål med dette arbejde, er der behov for tilførsel af yderligere økonomi. 

 

Bestyrelsen for Geoparken vurderer, at der vil være et samlet ekstra udgiftsbehov på 1,88 mio. kr. i perioden 2021-2023 med forventet opnåelse af Unesco-certificering medio/ultimo 2023 (evt. ultimo 2022). Disse ekstra udgifter skyldes primært behovet for at kunne fastholde ansættelsen af en medarbejder i yderligere to år samt ekstra udgifter til færdiggørelsen af den strategiske udviklingsplan for geoparken, yderligere hjælp til etablering af geopark-infocentrene samt øvrig bistand til færdiggørelse af Unesco-ansøgning.

 

Merudgifterne er opgjort til 1,88 mio. kr. såfremt projektet skal lykkes. Da geoparken ikke er etableret endnu, og dermed ikke er i drift, vil det være muligt at omdisponere en del af den nuværende driftsbevilling på årligt 1,1 mio. kr. til ansøgning om Unesco Certificering. Det reelle merudgiftsbehov er således skønnet til 1,02 mio. kr.

 

 

Vurderet merudgift

Finansiering

Vurderet ekstraudgifter til etablering af Geopark og Unescoansøgning

1.880.000

 

Andel finansieres af driftsbevilling 2021

 

570.000

Andel finansieres af driftsbevilling 2022

 

270.000

 

 

 

Behov for ny ekstra bevilling fra kommunerne

 

1.020.000

 

 

 

I alt

 

1.880.000

 

Bemærkning til Geoparkens øvrige økonomi:

I 2020 udgør de årlige kommunale bevillinger til geopark sekretariatet 3.780.000 kr. hvoraf de 1.100.000 kr. er relateret til geoparkens drift og det dækker, som tidligere beskrevet, omkostninger til ansættelse af geolog, årlig markedsføring, deltagelse i Unesco netværk, ekstra administration m.m.

 

Den øvrige basisbevilling fra kommunerne er på ca. kr. 2,7 mio. og skal dække de faste udgifter til blandt andet løn til det faste personale, husleje og administration samt medfinansiering af nye projekter.

 

Sekretariatets øvrige projektansatte medarbejdere finansieres gennem indtægtsdækket arbejde i projekter.  En udfordring for sekretariatet er dog, at timerne til indtægtsdækket arbejde er reduceret voldsomt grundet disponering af arbejdstid forbundet med etableringen af geoparken, specielt for 2020. Det er derfor en udfordring at generere de nødvendige indtægter til at dække sekretariatets samlede omkostninger og situationen er på sigt ikke holdbar.

 

Svendborg Kommune har siden de første planer om at søge certificering hos UNESCO opstod i 2017 ydet en række drifts- og anlægsbevillinger til hhv. Naturturisme I/S og Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at understøtte og forberede ansøgningen om certificering hos UNESCO. I vedlagte ”Bilag 1 – Bevillinger vedr. UNESCO Geopark Det Sydfynske Øhav” er der redegjort for de bevillinger, der er givet siden 2017.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Efter Geoparkens nye vedtægter opgøres ejerandelene hvert år efter befolkningstallet i kommunerne ved begyndelse af oktober kvartal året før. Ejerandelene for 2020 var således:

  • Svendborg Kommune   45,42 %
  • Faaborg-Midtfyn Kommune  40,16 %
  • Langeland Kommune    9,74 %
  • Ærø Kommune     4,68 %

 

Ændringen i ejerandelene for 2021 forventes at være marginale.

 

Svendborg Kommunes andel af det ekstra driftstilskud på 1.020.000 kr. vil således udgøre 463.284 kr. ved en ejerandel på 45,42 %

CO2-Konsekvensvurdering

Bevillingen skønnes ikke at medføre øget emission af CO2.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-01-2021

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 26-01-2021

Godkendt. Jens Munk var imod.

 

Afbud fra Søren Kongegaard (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog indkaldt Mikael Hansen (A) og Claus Krossteig (A).