Punkt 3 Godkendelse af projektforslag - Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj med Fjernvarme

Beslutningstema

Godkendelse af projektforslaget ”Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. - Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj”.

 

Projektforslaget omfatter konvertering af 3 planlagte bygninger på Nordre Kaj fra naturgasforsyning til fjernvarmeforsyning.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Projektforslaget ”Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. - Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj” (bilag 1) godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.

Sagsfremstilling

Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) har, på vegne af Svendborg Fjernvarme A.m.b.a., fremsendt et projektforslag, der vedrører ” Forsyning af SIMAC og Nordre Kaj”. Projektforslaget er vedlagt som bilag 2.

 

Projektforslaget omfatter:

  • Konvertering af 3 planlagte bygninger på Nordre Kaj til fra naturgasforsyning til fjernvarmeforsyning.

 

Ifølge varmeforsyningsloven er aftagere af fjernvarme med anlæg på mere end 0,25 MW, defineret som en blokvarmecentral. En blokvarmecentral skal have en godkendelse efter varmeforsyningsloven. Den nye SIMAC bygning på Nordre Kaj ønskes tilsluttet Svendborg Fjernvarme, og det kræver dermed en projektgodkendelse af Svendborg Kommune.

 

På nuværende tidspunkt ligger den planlagte SIMAC bygning i et område udpeget til delvis naturgas og delvis fjernvarme, som det fremgår af bilag 3. Dermed er projektforslaget også en konvertering af et naturgasområde til fjernvarmeområde. I dialog mellem Svendborg Kommune og Svendborg Fjernvarme er det blevet aftalt, at der søges om konvertering til fjernvarme af hele Nordre Kaj området med 3 planlagte erhvervsbygninger.

 

I den indledende fase har DFP været i dialog med naturgasselskabet EVIDA, og EVIDA har verificeret baggrundsdata og beregningsmetoder.

 

I beregningerne i projektforslaget er der taget udgangspunkt i den reelle forsyningsform som Svendborg Fjernvarme har for øjeblikket, hvor der leveres varme fra Svendborg Kraftvarme. Der er beregnet på forsyning af bygningerne med fjernvarme set i forhold til opvarmning med naturgas eller individuelle varmepumper.

 

Det fremgår af projektforslaget, at der er positiv samfunds-, selskabs- og brugerøkonomi i projektet.

 

Ansøger har beregnet en positiv samfundsøkonomi af projektet på 6,7 mio. kr. over en 20-årig periode i forhold til individuel naturgas forsyning og 12,8 mio. kr. i forhold til individuelle varmepumper.

Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Inden Byrådet kan meddele godkendelse til projektet, skal der foretages en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Disse vurderinger er foretaget og fremgår af udkastet til projektgodkendelsen i bilag 1, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet PlanEnergi.

 

Miljø- og Naturudvalget har den 28. september 2020 taget beslutning om, at projektforslaget skulle sendes i 4 ugers høring.

 

Projektforslaget har været i høring hos berørte forsyningsselskaber i perioden 2. oktober 2020 til 30. oktober 2020.

 

Der indkom høringssvar fra Svendborg Kraftvarme og EVIDA. Ingen af parterne havde bemærkninger til projektforslaget.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

CO2-Konsekvensvurdering

Projekt vil få betydning for udledningen af CO2 indenfor opvarmning.

 

I de samfundsøkonomiske beregninger er der beregnet værdier for udledning af CO2 og Metan i 3 forskellige scenarier.

 

På nuværende tidspunkt er området primært naturgasforsynet. Når bygningerne bliver opvarmet med fjernvarme i stedet for naturgas, så vil der udledes cirka 2.350 tons CO2 ækvivalenter mindre over den beregnede 20 års periode.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Projektbekendtgørelsen). Bek. nr. 1792 af 27. december 2018.

 

Lov om varmeforsyning (Varmeforsyningsloven). Lov nr. 382 af 13. juni 1990, Jf. lovbek. nr. 1215 af 14. august 2020.

 

Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik 2020-2025.

Sagen afgøres i

Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 01-12-2020

Indstillingen anbefales til Byrådets godkendelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-12-2020

Udsat.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-01-2021

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 26-01-2021

Godkendt.

 

Afbud fra Søren Kongegaard (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog indkaldt Mikael Hansen (A) og Claus Krossteig (A).