Punkt 3 Principper for anvendelse af udearealer på Frederiksø

Beslutningstema

Med færdiggørelsen af første etape af Den Blå Kant i sommeren 2021, opstår mulighed for at anvende udearealer på Frederiksø i forbindelse med afholdelse af diverse arrangementer. Der orienteres om principperne herfor anvendelse af udearealer på Frederiksø.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Den første etape af Den Blå Kant forventes at stå færdig primo juni 2021. Den første etape omfatter nye, offentlige byrum på Frederiksø og Frederiksbroen. Der bliver mange forskellige elementer; strandareal, en helt ny plads ”Værftspladsen” mellem Kammerateriet og administrationsbygningen, store felter med græs, træer, bænke, petanquebaner, skaterbane og en parkourbane. Den nye gangbro på sydsiden af Frederiksbro giver også mange nye opholdsmuligheder for alle.

 

Der er aktuelt blevet fastlagt principper for udlejning af Rundbuehallen og annonceret for ansøgninger til udlejning til arrangementer i 2021. Mange arrangementer har ønsker til også at benytte nogle af udearealerne.

 

Derudover er der nu truffet beslutning om, hvem der er de nye, kulturelle lejere i de gamle værftsbygninger. De har overtaget lejemålene fra d. 1. december 2020. Mange af lejerne har ønsker og ideer til, hvordan arealerne foran facaderne indrettes.

 

Der er derfor behov for at skabe nogle klare rammer for, hvordan udearealerne kan anvendes og udlejes. Derfor har administrationen udarbejdet et sæt af principper for anvendelse af udearealerne. De er vedhæftet som bilag 1. (Bilag 1 Principper for udearealer på Frederiksø) til sagen.

 

Principperne omfatter Udrustningskajen, beddingen og arealerne vest for beddingen. Arealerne er opdelt i delområder benævnt fra A til H. Det bærende princip er at sikre offentlig adgang til størstedelen af arealerne og samtidig give mulighed for, at diverse arrangementer og begivenheder også i fremtiden kan finde sted og skabe liv på havnen.

 

Der er forskel på at leje et areal i en længere periode og at leje arealer til midlertidige events. Principperne giver mange muligheder for at afholde kortere events. Kun areal A(strandbaren) og G (areal vest for bedding) kan lejes i længere perioder. Derudover giver principperne mulighed for, at lejerne i stueetagerne kan disponere over de nære udearealer. Det forventes at give medejerskab til uderummet og at bidrage til livet på havnen.

 

Større events på flere sammenhængende arealer skal ansøges hos og behandles af den samme gruppe, som vurderer ansøgninger til Rundbuehallen. Lejer skal selv ansøge relevante tilladelser for arrangementet.

 

Administrationen arbejder aktuelt sammen med Beredskab Fyn med at fastlægge en samlet brandstrategi for udearealerne i forbindelse med den daglige indretning og forskellige scenarier for events. En samlet brandstrategi skal skabe klare rammer for hvordan den daglige anvendelse samt events opfylder krav til frie rednings- og flugtveje.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Principperne vil ikke give væsentlige indtægtsændringer for Svendborg Havn, der også i fremtiden vil administrere udlejningen af arealer på havnen.

 

Principperne giver mulighed for at udleje arealer til forskellig anvendelse ligesom tidligere. Alle priser reguleres efter Svendborg Havns takster.

 

Principperne giver også mulighed for mobilt gadesalg på Udrustningskajen. Dette betales efter havnens faste takster, da Udrustningskajen er en del af private arealer ejet af Svendborg Kommune. Administrationen anbefaler i et andet punkt på dagsordenen mobilt gadesalg på Jessens Mole. På Jessens Mole kræves der ikke leje for mobilt gadeslag, da det er politisk besluttet ikke at opkræve leje for offentligt vejområde.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Teknik- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 14-01-2021

Orienteringen taget til efterretning.